Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Kulak Ağrısı Neden Olur? Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulak ağrısı, kulağa bağlı hastalıklardan da kaynaklanabilir, farklı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Kulak ağrısı ile ilgili bütün detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Kulak ağrısı, kulağa bağlı hastalıklardan da kaynaklanabilir, farklı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Kişinin yaşam kalitesini bozacak ağrı türlerinden birisidir. Ağrının kulaktan veya diğer organlardan kaynaklanmasına bağlı olarak, birincil veya ikincil diye nitelendirilir.

Kulak ağrısının nedenleri

İltihaplanmalar: Kulak ağrılarının en sık karşılaşılan sebebidir. Özellikle orta kulak iltihabı, sebep olduğu şiddetli ağrıyla, kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Orta kulak iltihabı, orta kulakla geniz arasında bağlantı kuran östaki borusunun tıkanmasıyla oluşur. Bir diğer kulak iltihabı da, dış kulakta oluşan iltihaplanmadır. Kulağa herhangi bir nesne veya su kaçması durumunda görülen dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabına göre daha basittir ve bir kaç gün içerisinde herhangi bir müdahalede bulunulmadan sonlanabilecek yapıdadır. Kulak iltihaplanmaları haricinde, diş iltihaplanmaları ve boğaz enfeksiyonları, kulak ağrısına sebep olan iltihaplanma durumlarıdır.

Basınç travması: Barotravma diye adlandırılan basınç travması, uçuş, dalış ve tırmanış anında oluşan basınç değişikliklerinde, iç kulak ve dış kulak arasında basınç dengesinin kurulamamasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Barotravma, kulak ağrısına sebep olabileceği gibi, kulak zarını zedeleyecek derecede ciddi bir etki de gösterebilmektedir.

Alerjik reaksiyonlar: Vücut, herhangi bir besin veya nesneye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinde, koruma amaçlı olarak sinüs boşluğundan mukus salgılanır. Mukusun aşırı şekilde salgılanması ve kulak zarına baskı yapması, şiddetli kulak ağrısı yapar.

Kulak kiri: Kulak kiri, insanlar arasında yaygın bir şekilde kulak ağrısı görülmesinin sebeplerindendir.

Kulak zararının yırtılması: Kulağı temizlemek amacıyla farklı cisimler sokulduğunda meydana gelen kulak zarının yırtılması durumu, kulak ağrısının sebepleri arasındadır. Kulak zarı, kısa bir sürede kendini iyileştirme özelliğine sahiptir.

Yüksek ses: Herhangi bir nedenden dolayı yüksek sese maruz kalmak, kulak zarına zarar verebileceğinden kulak ağrısına, hatta işitme kaybına neden olabilir.

Orta kulakta sıvı toplanması: Orta kulakta sıvı birikmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Kulak ağrısı ve işitme kaybına sebep olur.

Çene problemleri: Çene kemiğinde oluşan kireçlenme ve iltihaplanmalar, kulak ağrısına sebep olabilir. Çene problemli kulak ağrıları, diğer sebeplere göre daha az karşılaşılır niteliktedir.

Bazı kanser türleri: Geniz, gırtlak ve beyin tümörleri, kulak ağrısının en ciddi sebepleridir. Tümörler, yayıldıkça kulağa baskı yapar ve şiddetli kulak ağrısı ortaya çıkar.

Kulak ağrısının nedenleri

Kulak ağrısının tedavisi

Kulak ağrısı, birçok sebebe bağlı olarak oluşabileceği için, doğru teşhis ve tedavi için, bir uzmana görünmekte fayda vardır. Ancak, günlük yaşamı olumsuz etkileyecek derecede rahatsız edici özellikte olan kulak ağrısı için, evde doğal yollarla birtakım  tedavi teknikleri uygulanabilir.

  • Kulak ağrısı çeken kişi, orta kulak ile dış kulak arasında basınç farkına sebep olacak ağır hareketlerden kaçınmalı, mümkünse bir süre dinlenmelidir.
  • Kulak ağrısı durumunda, dışarı çıkmak gerekiyorsa, kulaklar rüzgardan korunmalıdır. Aksi takdirde ağrı şiddetlenir.
  • Sıcak kompres uygulaması kulak ağrısına iyi gelir. Yumuşak bir havlunun ısıtılarak kulak üzerine koyulması, ağrıyı dindirir.
  • Kulağa hiçbir şekilde yabancı madde sokulmamalıdır. Bilinçsiz bir müdahale, kulağın daha fazla zarar görmesine ve sonucu işitme kaybına kadar giden kulak hastalıklarına sebep olmaktadır.
  • Kulağa su kaçırmamaya özen gösterilmelidir. Kulak ağrısı olduğu zamanlarda yüzmeden kaçınılmalıdır. Duş sırasında da, kulağa su kaçırmamalıdır.
  • Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir damla kullanılmamalıdır. 
  • Sigaradan uzak durulmalıdır. Aktif veya pasif içicilik, kulak ağrısını daha da şiddetlendirir.
  • Bulunulan ortam, özellikle yatak odası, bol bol havalandırılmalıdır. Hava sirkülasyonu, kulak ağrısının azaltılmasında etkilidir.
  • Bol sıvı tüketimi, kulak ağrısını dindirici özelliktedir. Günde en az 2 litre su içilmesi, sebebi farketmeksizin kulak ağrısına iyi gelmektedir.
  • Sakız çiğnemek: Sakız çiğnemek, bazı durumlarda kulak ağrısını iyileştirici etkiye sahiptir. Özellikle basınç değişikliklerinden kaynaklanan barotravma sebebiyle ortaya çıkan kulak ağrısı, sakız çiğneyerek giderilebilir.
  • Kulak ağrısı sırasında dik oturmak ve esnemeye çalışmak, ağrıyı bastırabilir.
  • Kulak ağrısı, bu tedavi yöntemleriyle iyileşmediyse, bir KBB doktoruna görünülmelidir. Kulak ağrısına sebep olan hastalık, kanser gibi ciddi bir hastalık olabilir. En doğru tedavi, uzman hekim tarafından uygulanan tedavidir.

kulak ağrısı için bitkisel tedavi yöntemleri

Aslında kulak ağrısı için, evde uygulanabilecek bazı bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

  • Zeytinyağı: İnsan vücuduna birçok yararlı etkisiyle bilinmektedir. Ağrıyan kulağa, 1-2 damla zeytinyağı damlatılması, ağrının hafiflemesini sağlayabilir.
  • Soğan suyu: Eskilerden beri, kulak ağrısı için uygulanan ve ağrıya iyi geldiği söylenen doğal tedavi şeklidir. Antibakteriyel özelliği sayesinde, kulak hastalıklarını tedavi edici özelliği vardır. 1 adet soğan rendelenerek suyu sıkılır ve biraz ısıtılır. Sonrasında kulağa 1-2 damla damlatılır. Kulak ağrısının çok ciddi bir sebebi yoksa, soğan suyu tedavi edicidir.
  • Sarımsak suyu: Sarımsak da, aynı soğan suyu gibi iyileştirici etkiye sahiptir. Uygulanma şekli ise, soğan suyunun uygulanma şekli ile aynıdır.
  • Zencefil suyu: Faydaları saymakla bitmeyen zencefilin bir faydası da kulak ağrısına iyi gelmesidir. Bir miktar taze zencefil rendelenerek suyu çıkaıldıktan sonra kulağa damlatılır. Bir- iki kez tekrarlanırsa, ağrıyı dindirdiği gözlenir.

Kulak ağrısı, basit sebeplerden kaynaklanıyorsa, yukarıda bahsedilen yöntemler çözüm olabilir. Ancak, tüm uygulamalara rağmen geçmiyorsa, mutlaka tıbbi müdahale gerekmektedir.

Not: Buradaki hiç bir bilgi doktor ile görüşmeden uygulanmamalıdır. Bilgiler kesinlikle doktor tavsiyesi ve tedavi için değildir, sadece bilgilendirme amaçlıdır.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu