Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Göz Arpacığı Neden Olur ve İt Dirseğini Önlemenin Yolları

İt dirseği nedir ve neden olur? Göz arpacığı nasıl tedavi edilir? Gözde it dirseği çıkması nasıl önlenir? İt Dirseği Kendi Kendine İyileşir mi?

istanbul temizlik şirketi

İt Dirseği Nedir?

Halk arasında hem it dirseği hemde arpacık olarak bilinen bu hastalık, tıbbı açıdan iki farklı grupta incelenir. Aniden ortaya çıkan (akut) ya da uzun süre süren (kronik) bir enfeksiyon hastalığıdır. Göz kapağının içerisinde bulunan kıkırdak şeklindeki yapının akut veya kronik iltihap olarak bilinir. İt dirseği genellikle göz kapağında oluşur. Fakat nadiren de olsa iç kısımda da oluşabilir. Mümkün olduğunca erken teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. İltihap kendi kendine geçip iyileşse bile orada kalıcı olarak durabilir. Hatta, göz kapağındaki iltihap zamanla yayılma gösterip göz çevresini de etkiler.

İt Dirseği Neden Olur?

İt Dirseği Neden Olur?

İt dirseği, enfeksiyonel bir göz rahatsızlığıdır. Bir insanın vücudunda, vücuttaki hücre sayısından on veya bin katı kadar bakteri çeşidi bulunur. Çoğunluğu yıkanma ile yok olmaz. Vücudun direncini git gide düşürür ve vücudu bakterilere karşı savaşamayacak hale getirir. Böylece dışardan herhangi bir bakterinin girmesine gerek kalmadan da göz kapağında it dirseği oluşabilir.
 Misal, yaz aylarında uykusuz kaldığınızda, güneşin altında durmanız gereken zamandan fazla durduğunuzda, it dirseğiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Temiz olmayan ortamlarda it dirseği oluşumunu tetikler. Genetik yatkınlığa bağlı bir hastalık değildir. Fakat it dirseği bulunan kişiyle aynı ortamda kalan diğer aile fertlerinin de vücut dirençleri düşükse bazı fertler de de it dirseği oluşabilir.

İt Dirseği Nasıl Teşhis Edilir?

Göz kapağında sıklıkla it dirseğinin çıkması, vücut direncinin düştüğünün habercisi olabilir. Vücut direncinin düşmesine it dirseğinden başka nedenlerde sebebiyet verebilir. Örneğin stres, düzensiz yaşam, vücutta bulunan başka bir enfeksiyon varlığı vb durumlar da it dirseğinin oluşmasında etkilidir. Bu nedenle it dirseği hastalığı sürekli tekrarlanan hastalar doktora gözükmelidir. Gereken durumlarda başka uzmanlara görülmeleri de gerekebilir. Enfeksiyon tekrarlıyorsa vücutta bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu gibi sorunların teşhis edilmesi son derece önemlidir.

İt Dirseği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavideki ilk  ve önemli maddelerden biri vücut direncini yüksek tutmaktır. Tedavi erken ve doğru bir şekilde yapılırsa  hastalığın kendini tekrarlama oranı düşer. İt dirseği erken tedavi edilirse, damla tedavisi uygulamak yeterli olur. Göz çevresine yayılmış ise antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar tedaviye ilave edilir. İlaçlar doktor kontrolü altında alınır. Hasta kendisi alıp kullanmamalıdır.  Belirli aşamaları geçtikten sonra it dirseği küçülmeye başlar ve kronik hale bürünür. Zaman sonra ilaçlarla tedavi edilemeyecek hale gelir ve cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi müdahale sayesinde it dirseğinin içi boşaltılır. Ameliyat olunmasına rağmen gözün başka bölümlerinde oluşma ihtimali vardır. Bu yüzden it dirseği ameliyatı geçirmiş kişilerde vücut direncini yüksek tutmak gerekir.

İt Dirseği Kendi Kendine İyileşir mi?

Hastaların çoğunluğu it dirseğinin kendi kendine geçtiğini düşünürler. İt dirseği çıkan yetişkinlerde veya çocuklarda bu durum tekrarlandığı için kendiliğinden geçeceği düşünülür. İlk çıktığında kendiliğinden geçebilir fakat hastalık kendini sınırlar ve kapağın içinde yaşamaya devam eder. İt dirseği gözün  aynı bölümlerinde çıkmayabilir. Göz kapağında  bir çok bez vardır ve bu bezlerin farklı bölümlerinde arpacık çıkar. Bu sebeple it dirseği çıktığında mutlaka bir göz doktoruna gidilmelidir.

Gözde İt Dirseği Çıkması Nasıl Önlenir?

Gözde İt Dirseği Çıkması Nasıl Önlenir?

1. Gözde sıklıkla arpacık oluşması durumunda kesinlikle göz doktoruna ve bunun yanı sıra aile hekimine veya iç hastalıkları uzmanına götürülmesi gerekir.

2. İt dirseği ilk çıktığında mümkün olduğu kadar elle temas edilmemeli.

3. Fazla dokunulduğu zaman göz çevresine yayılabilir. Bu yüzden yeni başladığında göz doktoruna gidilmelidir.

4. İt dirseği çıkan göze kesinlikle makyaj yapılmamalıdır.

5. Gözde lens varsa it dirseği geçene kadar lens çıkarılmalıdır.

6. İt dirseğinden korunmak için el ve yüz temizliğine dikkat edilmelidir.

7. İt dirseği  geçene kadar A ve E vitamini bol bol tüketilmelidir.

İt Dirseği Olan Göze Uygulanan Yanlış Tedavi Yöntemleri

1. Gözünde it dirseği çıkan hastalar sarımsağın iyi geleceğini zannederek sarımsak koyarlar. Bu, göz enfeksiyonunu artırabilir.

2. Kimi hastalar it dirseği olan göz kapağındaki kirpikleri koparmanın doğru bir tedavi yöntemi olduğunu düşünürler. Bu tarz uygulamalar doğru değildir. Enfeksiyonlu gözden kirpik koparmak daha çok tahrişe yol açtığından kullanılmaması ve yapılmaması gerekir.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu