Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Kronik Ağrı ya da Kronik Yorgunluk (Fibromiyalji) Nasıl Geçer? 23 Çok Etkili Doğal Yöntem

Kronik Ağrı ya da Kronik Yorgunluğa (Fibromiyalji) Ne İyi Gelir? Fibromiyalji için Doğal Çözüm Yolları

istanbul temizlik şirketi

Fibromiyalji, vücutta yumuşak doku olarak bilinen kas dokunun veya bağ dokunun belli miktarda sertleşmesi sonucu oksijenlenmenin azalmasına bağlı olarak kulunç ve ağrının ortaya çıkması ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır.

Diğer bir tabirle fibromiyalji, genel olarak iskelet – kas ağrısına bağlı olarak yaşanan özellikle yorgunluk ve uykusuzluk gibi belirtilere neden olan kronik bir sorundur.

Bu hastalık gece sağlıklı bir uyku uyuduktan sonra sabah uyanıldığında uykusuz kalmış hissi veren bir romatizma çeşididir.

Fibromiyaljideki en önemli durum, kaslarda tutukluk ve ağrılardan dolayı kişinin yaşam sevincinin kaybolması ile performansının azalmasıdır.

Romatizma hastalıklarının arasında bulunan fibromiyalji erkeklere oranla kadınlarda en sık rastlanan hastalıktır.

Fibromiyalji belirtileri bazı hastalıklarla karıştırılabilir. Bu nedenle doğru teşhisi konulması oldukça önemlidir. Fibromiyalji doğru teşhis konulmadan tedavi edilmediği takdirde günlük hayattaki aktivitelerde düşüklük ve direnç kaybına neden olabilir.

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye değişir ve sıklıkla belirtiler bazen kaybolur bazen geri döner. Fibromiyalji herhangi bir nedene bağlı olmaksızın kaslarda ve bağ dokularında uzun süreli yaygın ağrı ile karakterize edilebilir.

Yapılan araştırmalara göre fibromiyalji beynin ağrı sinyallerinin işleme şeklini etkileyerek ağrıyı artırdığı kanıtlanmıştır. Bu ağrıya ek olarak aşağıdaki belirtiler ile fibromiyalji tanısı konulabilir:

  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Hafıza sorunu
  • Uyku bozukluğu
  • Alt karın bölgesinde kramp
  • Kronik ağrı
  • Çarpıntı
  • Depresyon
  • Kaygı
  • Fibrozis

Birçok durumda fibromiyalji belirtileri kronik olabilir. Fibromiyalji ile ilişkili ağrı bazıları için zor olsa da, fibrozis ve uyku bozuklukları bu zorlu tanıya katkıda bulunabilir. Uyku bozukluğu, uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu bu hastalığa bağlı olarak yaygın görülebilir. Yeterli uyku uyumama, bilişsel işlevsellik, depresyon ve anksiyete de hastalık belirtilerinden bazılarıdır.

Bunların yanı sıra fibromiyalji olan bazı hastalarda sabah tutukluğu, uyuşukluk, karıncalanma, yüksek sese, ışığa ve sıcaklığa karşı hassasiyet de görülebilir. Ayrıca temporomandibular eklem disfonksiyonu, endometriozis, kronik yorgunlu sendromu, tansiyona bağlı baş ağrısı ve irritabl bağırsak sendromu gibi mevcut durumlarla fibromiyalji yaşanmaktadır.

Fibromiyalji nedenleri nelerdir?

Kesin bir laboratuvar testi olmadan fibromiyalji teşhisi çok zor olabilir. Genel olarak hastalar en az 3 ay süren yaygın ağrı veya kas ağrıları yaşadığı takdirde teşhis konulabilir. Doktor ağrı ve hassasiyeti ölçmek için 18 spesifik noktaya basarak fiziksel bir hassas nokta muayenesi yapabilir.

Bu noktalar boyun, göğüs, kol, diz yakınlarındaki bacaklar, bel ve kalçaların hemen altıdır.

Bazı fibromiyalji hastaları aslında nöropatiden muzdarip olabilirler, çünkü yapılan bir araştırmaya göre hastaların neredeyse yarısı küçük sinir lifi nöropatisinden muzdarip olduğu kanıtlanmıştır. Bu sadece ciltten beyne ağrı ve diğer sinyalleri taşıyan küçük sinirlere verilen hasara neden olduğu sinir ağrılarından biridir. Bu nedenle nöropatik fibromiyalji daha yaygın olabilir.

Fibromiyalji için kesin bir neden olmamakla birlikte aşağıdaki faktörlerin sebep olabileceği düşünülmektedir.

  • Genetik faktörler
  • Kimyasallara karşı alerji
  • Gıda duyarlılık veya alerjisi
  • Virüs
  • Hormonal dengesizlik
  • Sindirim sisteminin zayıflaması
  • Candida da aşırı büyüme
  • Omurga kayması
  • Stres
  • Nörotransmitter eksiklik
  • TSSB (travma sonrası stres bozukluğu)
  • Enfeksiyon

Fibromiyaljiyi tedavi etmenin doğal yolları

Fibromiyaljiyi tedavi etmenin doğal yolları

1- Magnezyum bakımından zengin gıdaların tüketiniz

Magnezyum seviyelerini artırmak için diyetinize yeşil yapraklı sebzeleri, kabak çekirdeğini, yoğurt veya kefiri, badem ve avokadoyu ekleyiniz. Fibromiyalji ile ortaya çıkan ağrı ve rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olmak için bu gıdaların günde en az 3 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir.

2- Melatonin bakımından zengin olan gıdaların tüketiniz

Uyku bozukluğu fibromiyalji belirtileri arasında yaygın olarak görüldüğü için uyku hormonu artıran melatonin oldukça önemlidir. Melatonin takviyeleri genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak immün baskılayıcılar, doğum kontrol hapları, antikoagülanlar ve diyabetik ilaçlarla birlikte etkileşime girebilir.

Ceviz, kiraz, vişne suyu, hardal tohumu, pirinç, zencefil, arpa, kuşkonmaz, domates, taze nane ve muz melatonin bakımından zengin olduğu için bu gıdaların bol miktarda tüketilmesi gerekir.

Ayrıca yapılan çalışmalara göre çinko, magnezyum ve folat eksikliğide düşük melatonin düzeyleri ile ilgili bağlantılı olduğu kanıtlanmıştır.

3- Triptofan bakımından yüksek olan gıdalar tüketiniz

Triptofan vücut tarafından serotonin üretmek için gereklidir. Triptofan içeren gıdaların arasında ilk akla gelen hindidir, ancak yüksek triptofan seviyesi içeren bazı sağlıklı gıdalar da vardır.

Bu gıdalar fındık, mandıra, yabani balık, serbest dolaşan tavuk, tahıl ve susam çekirdeğidir.

4- Hindistancevizi yağı

Mutfağınızdaki tüm sağlıksız yağları hindistancevizi yağı ile değiştiriniz. Hindistancevizi yağı cilt ve genel sağlığı korumanın yanı sıra, ayrıca eklem ağrılarını azaltır, hormonları dengeler, hafıza ve beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Diyetinize günde 3 ile 4 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ekleyerek tüketiniz.

5- Fermente gıda ve içecekler

Kamboçya ve diğer fermente ürünler bağırsaklarda sağlıklı bir denge kazandırmaya olanak sağlar. Fibromiyaljinin belirtilerinden biri olan irritabl bağırsak sendromu olması, sindirimi iyileştirmek için çok önemlidir.

Kefir fibromiyalji diyetine eklendiğinde fibrozisi ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olur.

Kronik Ağrı ya da Kronik Yorgunluk (Fibromiyalji) Nasıl Geçer?

6- Zencefil ve zerdeçal tüketimi

Zencefil, fibromiyalji belirtilerini hızlı bir şekilde azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ağrı kesici ve antienflamatuar özelliği sayesinde vücudunuzu rahatlatarak yatıştırır.

Bir bardak kaynar suyun içerisine bir çay kaşığı taze rendelenmiş zencefili ekleyin ve 10 dakika boyunca dinlendirdikten sonra bu çayı günde yaklaşık 3 kez içilir.

Diğer yandan, doktorunuza danışarak zencefil takviyeleri de alabilirsiniz.

Zerdeçal, güçlü antiinflamatuar özelliğine sahip olduğu için romatizmal hastalıkların eşlik ettiği fibromiyaljiyi iyileştirmeye olanak sağlar. Buna ek olarak zerdeçal, ağrı ve sertliği hızlı bir şekilde gidermeye yardımcı olan curcumin içerir.

Bir bardak sütün içerisine yarım veya bir çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve bu karışımı kaynattıktan sonra soğumaya bırakınız. Hazırladığınız zerdeçallı sütü günde bir veya iki kez tüketiniz.

Alternatif olarak günde 400 miligram ile 600 miligram zerdeçal takviyesini de alabilirsiniz. Unutmamanız gereken nokta ise, bu takviyeleri kullanmadan önce doktora danışmanızdır.

7- Esansiyel yağlar

Esansiyel yağlar, stresi azaltmak ve ağrıyı hafifletmek de dahil olmak üzere birçok fibromiyalji belirtilerinin tedavisinde oldukça etkilidir. Helichrysum yağı dolaşımı iyileştirir, sinir dokusunun iyileşmesini destekler ve kas ağrısını azaltır.

Bu yağın hindistancevizi yağı ile birleştirip ağrı olan bölgelere masaj yaparak sürünüz.

Lavanta yağı duygusal stresi azaltır, uyku düzeninizi iyileştirir ve kaygıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Fibromiyalji belirtilerini hafifletmek için ve uykunuzun daha verimli geçmesini sağlamak için yatak odasında lavanta yağının kokusunu kullanabilirsiniz.

8- D vitamini

D vitamini eksikliği, kronik ağrı ile bağlantılı olabilir. Yapılan araştırmalara göre D vitamini desteği alan kişilerin ağrılarında belirgin bir azalma yaşandığı kanıtlanmıştır.

Süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, uskumru, istiridye, yumurta sarısı, tatlı patates, balık yağı, mantar, maydanoz, ısırgan otu ve yulaf D vitamini bakımından zengin olan gıdalardır.

Bu gıdaları diyetinize ekleyip bol miktarda tükettiğinizde fibromiyalji belirtilerini etkili bir şekilde iyileştirebilirsiniz.

9- Egzersiz ve yoga

Fibromiyalji belirtilerini etkili bir şekilde azaltmak için ilk akla gelen şey egzersiz olmalıdır. Kişi, ağrı ve yorgunluğu göz önüne alarak egzersiz yapmayı arka plana atılabilir. Ancak fibromiyalji hastalığı için egzersiz son derece önemlidir.

Yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme ve pilates gibi orta dereceli egzersiz yapmak stres ve ağrıyı hafifletmeye olanak sağlar.

Yoga, fibromiyalji belirtilerinden dolayı oluşan ağrının rahatlamasına katkı sağlar. Yapılan araştırmalara göre 8 haftalık bir çalışmada haftada 2 kez 75 dakikalık yoga seanslarının bu hastalıktan dolayı oluşan ağrıyı azalttığı kanıtlanmıştır.

Kronik Ağrı ya da Kronik Yorgunluk (Fibromiyalji) neden olur

10- Akupunktur

Akupunktur ağrıyı hafifletir, vücudu gevşetir ve daha birçok fibromiyalji belirtilerini ortadan kaldırır. Yapılan araştırmalara göre akupunktur fibromiyalji hastalarında oluşan ağrının azaldığını kanıtlamış, güvenli ve etkili bir tedavi olduğu önerilmiştir.

Akupunktur vücuttaki normal dengeyi yeniden düzenleyerek çalıştırır ve seans sırasında ortaya çıkan ağrıları iyileştirir.

11- Papatya ile uyku kalitesini artırın

Papatya, fibromiyalji için en kolay doğal yollardan biridir. Düzenli uyku uyumanıza yardımcı olabilecek rahatlatıcı özelliğine sahiptir. Bu bitki bağışıklık sistemini geliştirmeye olanak sağlar ve kaygıyı önemli ölçüde hafifleten yüksek miktarda selenyum, çinko ve diğer mineraller ile doludur. Sonuç olarak fibromiyalji hastalarına tavsiye edilecek harika bitkilerden birisi de papatyadır.

Bir su bardağı sıcak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş papatya otunu koyun ve 5-10 dakika dinlendirdikten sonra bu bitki çayını içiniz. Fibromiyalji belirtileri etkili bir şekilde azaltmak için düzenli olarak günde 2 bardak papatya çayını tüketiniz.

12- Ginseng ile fibromiyaljiyi iyileştirin

Bağışıklık sistemi uyarıcı özelliğine sahip olan ginseng, fibromiyalji hastalığını iyileştirmek için kullanılan etkili bir bitkidir. Buna ek olarak ginseng, vücudunuzun bakteri ve virüslere karşı savaşmasına yardımcı olur ve böylece herhangi bir enfeksiyonun önlenmesine olanak sağlar.

Ayrıca ginseng kullandığınız zaman vücudunuzun enerji düzeyi artar ve stresi etkili bir şekilde azaltabilir.

13- Kırmızıbiber

Kırmızıbiber merhem olarak ağrıyan cildin üzerine uygulandığında etkili bir şekilde iyileşme sağlayacaktır. Kırmızıbiber fibromiyalji rahatsızlığını tedavi etmek için oldukça yararlıdır.

Kapsaisin isimli bileşiği içermesinden dolayı bu bitki doğal ağrı kesicilerden biri olarak görev yapar. Kapsaisin bileşiği ayrıca, kan dolaşımı düzenlemekte oldukça etkilidir.

Kırmızıbiber özünü veya kapsülünü doktorunuza danışarak alabilirsiniz.

Diğer yandan, kırmızıbiberi yemeklerinize ekleyerek bol miktarda tüketebilirsiniz.

Ayrıca, ağrılı olan bölgelerinizin üzerine az miktarda kapsaisin kremini sürdükten sonra yaklaşık 30 dakika boyunca cilt üzerinde bekletin ve ılık su ile yıkayınız. Etkili sonuçlar elde etmek için bu uygulamayı günde 3 defa tekrarlayınız.

Dikkat!

İltihaplı veya çatlak olan derinin üzerini kapsaisin kremini veya kırmızıbiberi kullanmayınız.

14- Ekinezya

Ekinezya bağışıklık sistemini etkili bir şekilde güçlendirir, vücudunuzun aktif olarak enfeksiyonlara ve ağrılara karşı savaşmasına yardımcı olur. Bu yararlarından dolayı ekinezya fibromiyalji hastalığını kolayca tedavi etmek için oldukça yararlıdır.

15- Aynısafa

Aynısafa, antioksidan ve antiinflamatuar özelliği sayesinde fibromiyalji hastalığının yaygın belirtileri arasındaki ağrılarla başa çıkmanıza olanak sağlar.

Düzenli olarak aynısafa bitkisini kullandığınızda fibromiyalji rahatsızlığının belirtilerinde etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

Kronik Ağrı ya da Kronik Yorgunluk (Fibromiyalji) sebepleri

16- Geven otu

Geven otu geleneksel Çin tıbbında sıklıkla kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendiren muhteşem bir bitkidir. Antiinflamatuvar ve antibakteriyel özelliği sayesinde geven otu fibromiyalji gibi rahatsızlıkların tedavisinde mükemmel derecede etki sağlar.

17- Lavanta ile uyku kalitesini artırın

Lavanta uykusuzluk, baş ağrısı ve depresyon gibi fibromiyalji belirtilerini etkili bir şekilde azaltır ve sakinleştirici özelliğine sahiptir.

Bir bardak sıcak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş lavanta otunun katın ve 5-10 dakika dinlendirdikten sonra bu çayı tüketiniz. Lavanta çayını düzenli olarak tükettiğinizde vücudunuzdaki değişiklikleri fark edebilirsiniz.

18- Tutku çiçeği ile fibromiyalji belirtilerini hafifletin

Tutku çiçeği, fibromiyalji belirtileri hafifletme yeteneğine sahip olan doğal bir bitkidir. Bu bitki anksiyete, uykusuzluk, gerginlik, stres ve diğer yaygın belirtilerle baş etmenize yardımcı olur.

Her gün düzenli olarak bir bardak tutku çiçeği çayının tüketiniz.

19- Kedi otu ile kas gerginlini hafifletin

Kedi otu uyku bozukluğu, miyalji ya da kas gerginliğini tedavi etmede yüksek bir etkiye sahiptir. Kedi otu fibromiyalji hastaları için uyku düzenini ayarlayan doğal bir yatıştırıcı bitki olarak da bilinir. Buna ek olarak bu bitki konsantrasyonunuzu ve dikkatinizi artırmanıza olanak sağlayabilir.

Her gün düzenli olarak bir bardak kedi otu çayının tüketmeniz fibromiyalji belirtilerini etkili bir şekilde azaltacaktır.

20- Epsom tuzu ile fibromiyalji ağrısını giderin

Epsom tuzu, magnezyum sülfat içeriği sayesinde vücudunuzun yetersiz magnezyum eksikliğini geri kazandırır. Vücudunuzun magnezyum eksikliği genellikle fibromiyalji ile sonuçlanabilir ve bu nedenle bu tuz yatıştırıcı, ağrı kesici ve gevşeme özelliğine de sahiptir.

Banyo küvetini sıcak su ile doldurun ve içerisine 2 su bardağı epsom tuzu karıştırarak yaklaşık 20 dakika boyunca bu suda bekleyiniz. Fibromiyalji rahatsızlığınız düzelene kadar bu uygulamayı haftada 3 kez tekrarlayınız.

21- Omega 3 yağ asitleri

Omega 3 yağ asitleri iltihap ve nöropatik ağrıyı azaltmaya yardımcı olan mükemmel bir besindir. Omega 3 yağ asitleri ayrıca eklem ağrılarını ve sertliği azaltır. Bu özellikleri sayesinde fibromiyalji belirtileri için kullanabileceğiniz en basit ve etkili yollardan biridir.

Günde 1 veya 2 yemek kaşığı balık yağı tüketiniz.

Diğer yandan, haftada iki üç kez ton balığı, ringa balığı, yabani somon veya sardalye gibi omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan gıdaları diyetinize ekleyerek yiyebilirsiniz.

Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan diğer gıdalar ise kanola yağı, keten tohumu, ceviz ve soya fasulyesi yağıdır. Bu gıdaları aşırıya kaçmamak şartıyla diyetinize ekleyip düzenli bir şekilde tüketiniz.

Alternatif olarak doktorunuza danışarak omega 3 takviyeleri veya balık yağı takviyeleri de kullanabilirsiniz.

Dikkat!

Omega 3 veya balık yağı takviyeleri kan inceltici ilaçlar ile etkileşime girebilir Bu nedenle bu takviyeleri kullanmadan önce çok dikkat ediniz.

22- Elma sirkesi ile fibromiyalji belirtilerine son

Elma sirkesi vücudunun pH seviyesini dengeler, kan dolaşımınızı iyileştirir ve oksidatif stresi azaltmaya olanak sağlar. Bunlara ek olarak ayrıca yorgunluk, baş ağrısı, gastrointestinal sorunlar, eklem ağrısı, iltihaplanma ve şişlik gibi fibromiyalji belirtilerini de azaltmaya yardımcı olabilir.

1 veya 2 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak soğuk suya ekleyin ve damak tadınıza göre bir çay kaşığı bal katıp bu karışımı günde iki kez içiniz.

23- Fibromiyalji rahatsızlığını hafifletmek için önemli ipuçları

Düzenli bir uyku rutini oluşturarak yeterince uyuyunuz.

Dengeli ve sağlıklı bir diyet yapınız.

Kafeinli içeceklerden kaçınınız. Bu içeceklerin tüketimi uyku düzenini bozar, huzursuzluk ve endişe belirtilerini şiddetlendirir.

 

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu