Instagram takipçi satın al
MagazinÜnlüler

Kraliçe 2. Elizabeth Kimdir? Neden Öldü?

2. Elizabeth, tam adıyla Elizabeth Alexandra Mary, York Dükü Prens Albert ve Düşesi Elizabeth Bowes-Lyon’un ilk çocuğudur.

istanbul temizlik şirketi

Elizabeth Kimdir?

2. Elizabeth, tam adıyla Elizabeth Alexandra Mary, York Dükü Prens Albert ve Düşesi Elizabeth Bowes-Lyon’un ilk çocuğudur. Kraliçe 21 Nisan 1926’da Londra’da babasının 17. Bruton-Street adresinde bulunan evinde dünyaya gözlerini açtı. 29 Mayıs tarihinde ise Buckingham Sarayı’ndaki şapelde Başpiskopos Kosmo Long tarafından vaftiz edildi. Kraliçe 2. Elizabeth’in 1930 yılında doğan Margaret adlı kız kardeşi de vardır. Babası VI. George, annesi Elizabeth Bowes-Lyon, kardeşi Snowdon Kontesi Prenses Margaret ve eşi Edinburgh Dükü Philip’tir. Kraliçe Elizabeth’in haç babaları, dedesi ve büyükannesi, ayrıca teyzesi, halası, amcası ve dayıları da olmuştur. Ayrıca çocukluk zamanlarında Elizabeth’i ‘Lilibet’ diye çağırırlardı. Ayrıca Kraliçe 2. Elizabeth, taç giyme töreni TV’den yayınlanan ilk hükümdar olmuştur. Kral ve kraliçeler arasında Büyük Britanya’nın en uzun ömürlü hükümdarı ve 68 yılla en fazla tahtta kalan kraliçe olarak tarihe geçmiştir. En uzun süre tahtta kalma ünvanını 2015’te 1.Victoria’dan aldı. 1.Victoria 64 yıl hükümdarlık yapmıştı.

Kraliçe 2. Elizabeth Kimdir? Neden Öldü?
Kraliçe 2. Elizabeth Çocukluğu

 

Kraliçe Elizabeth’in Eğitim Öğretim Hayatı

Elizabeth ve kardeşi Margaret, annesinin ve dadıları Marion Krouford’un sayesinde iyi bir aile eğitimi almışlardır. Kraliçe, çocukluğu boyunca evde eğitim gördü. 2. Elizabeth evde eğitim gören son kraliyet üyesi olmuştur. 1936 yılında ise babası tahta geçerek kral oldu. Böylelikle kraliçede Buckingham Sarayı’nda yaşamaya başladı. 1950 yılında dadıları olan Marion Krouford ‘Küçük Prensler’ adlı anılar kitabını yazarak kitapta küçük Elizabeth hakkında bizlere birçok bilgi verdi. Kitapta kraliçenin atlara ve köpeklere olan ilgisinden onun davranışlarına, hatta iş sorumluluğuna kadar bilgiler var. Fakat nedendir bilinmez ama kitabın yayımı kral ailesini pek memnun etmedi. 2. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık Başbakanı olarak Birleşik Krallık’ın başında olan Winston Churchill, Elizabeth için onu karakterli ve çevik bir çocuk olarak gördüğünü söylemiştir. Amcasının kızı olan Margaret Rods ise Kraliçe Elizabeth için, “Neşeli ve akıllı bir kız” derdi. Elizabeth kardeşiyle birlikte; Fransızca, çeşitli sanat dalları, matematik ve dans gibi birçok konuda eğitim almıştır. Bunların yanında II. Elizabeth, Eton College’nin Başkan rektörü Henry Marten tarafından anayasa tarihi hakkında eğitim bile almıştır. Sonraki yıllarda yaşıtlarıyla sosyalleşebilmesi için Eton College’a da eğitim hayatına devam etmiştir.

Kraliçe 2. Elizabeth Kimdir? Neden Öldü?
Kraliçe 2. Elizabeth 2. Dünya Savaşı Sırasında

2. Dünya Savaşı Sırasında Kraliçe Elizabeth

Buckhingam Sarayı’nda iyi bir eğitim gören Kraliçe 2. Elizabeth, henüz 16 yaşındayken II. Dünya Savaşı çıktı. Gelecekte Kraliçesi olacağı İngiltere ise Eylül 1939’dan 1945’e kadar sürecek olan İkinci Dünya Savaşı’na girdi. II. Elizabeth’in annesi olan Elizabeth Bowes Lyon, İkinci Dünya Savaşı sırasında Londra Alman uçakları tarafından bombalanırken bölgeyi terk etmedi ve bundan dolayı; halkıyla aynı kaderi paylaşmaktan dolayı gurur duyduğunu söyledi. Gösterdiği bu cesaret sebebiyle de İngiltere halkının kalbinde kendine yer buldu. Ayrıca savaş sırasında, Londra’daki çocukların birçoğu hava bombardımanlarından korunmaları için tahliye edildi. Tabii durumda da iki prensesin Kanada’ya gönderilmesi önerildi. Ancak Elizabeth Bowes-Lyon, bu öneriyi reddetti ve “Çocuklar ve ben, kral olmadan ülkeyi terk etmeyeceğiz. Ve Kral, ülkesini asla terk etmeyecektir” dedi. II. Elizabeth’in güçlü ve mücadeleci kişiliği 2. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıktı. Prenses II. Elizabeth, şehirlerden tahliye edilen çocuklar için BBC’nin yayınladığı Çocuk Saati programında bir moral konuşması yaptı ve şunları söyledi, “Savaş tehlikesi ve üzüntüsü hepimizin. Cesur denizcilere, askerlere ve havacılara yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ve yardım etmeye çalışıyoruz. Her birimiz biliyoruz ki sonunda her şey iyi olacak.” Savaş devam ederken daha sonraları prenses ve kardeşi koruma altına alınmak için İskoçya’ya gönderildiler. 1940 Şubat ve Mayıs ayları arasında ise Royal-Lodge’da, sonraki beş yılda da Windsor Sarayı’nda kaldılar.

Kraliçe Elizabeth’in Evlilik Hayatı ve Prens Philip

Kraliçe 2. Elizabeth, 1947’de genç bir deniz subayı olan Teğmen Philip Mountbatten ile çok gençken; henüz 13 yaşındayken tanıştı. Philip, 10 Haziran 1921’de Korfu Adası’nda dünyaya geldi. Doğumunda “Danimarka ve Yunanistan Prensi” unvanı verilmişti. Prens Philip, 2. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz ve Pasifik filolarında görev alıyordu. Savaş bittikten sonraysa o dönemin prensesi olan Elizabeth ile evlenmesine izin verildi. Prens Philip, 1947’deki nişan töreni öncesi “Danimarka ve Yunanistan Prensi” unvanından feragat etti ve İngiliz vatandaşı oldu. Prens Philip’e Kral VI. George tarafından, yapılacak büyük düğünden önce Merioneth Kontu, Greenwich Baronu ve Edinburgh Dükü gibi ünvanlar verildi. Ayrıca İngiliz vatandaşı olan Philip, anne ve büyükbabasının soyadı olan Mountbatten’i aldı. Elizabeth ve Philip, 20 Kasım 1947’de Londra’nın en büyük kiliselerinden biri olan Westminster Abbey’de dünya evine girdi. Yılın gözde çifti, dünyanın dört bir yanından 3 bin 500’den fazla düğün hediyesi alırken 10 binden fazla da tebrik telgrafı aldı. Şaşmamak gerek… ? Ve nihayet Elizabeth 1952’de Kraliçe olurken, damat Philip “komutan” rütbesine ulaştığı ordudan ayrılarak 1957’de “İngiliz Prensi” unvanını aldı. Gözde çiftin ilk çocukları Prens Charles 1948’de dünyaya gözlerini açtı. İki yılın ardından ise Kız kardeşi Prenses Anne dünyaya geldi. Aile genişlemeye devam etti ve daha sonra 1960 ve 1964 yıllarında Andrew ve Edward’da aileye katıldı.

Kraliçe 2. Elizabeth’in Türkiye Ziyareti

Kraliçe Elizabeth, kraliyet görev süresi boyunca, 100’den fazla ülkeyi ziyaret etti. Hatta ‘’dünyanın en çok seyahat eden devlet başkanı” unvanına sahip oldu. Fakat şaşırtıcı olan şu ki İngiltere’de pasaportlar Kraliçe adına düzenlendiği için, Kraliçe Elizabeth’in herhangi bir pasaportu bulunmuyor. Hatta Kraliçe Elizabeth’in İngiltere’de ehliyetsiz araç kullanmasına izin veriliyor. Bunu yapabilen tek kişi de Kraliçe Elizabeth…  2. Elizabeth, Türkiye’ye birçok kez geldi. 1971 ve 2008’de Türkiye’ye resmi ziyaretler gerçekleştirdi; Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi şehirleri gezdi.

 

2. Elizabeth’in Vefatı

Kraliçe 2. Elizabeth, son yıllarda iş yükünü azaltsa da kraliyet görevlerinin büyük bir bölümünü sürdürmeye devam ediyordu. Hatta geçen yıl, internet sitesine göre, yaşlılar için “gençliğe ve ünlülere takıntılı bir basına tasasız bir alternatif olarak” yazılan aylık bir İngiliz dergisi olan “The Oldie” dergisi tarafından “Yılın Yaşlısı” seçildi. Ancak Kraliçe Elizabeth, bu ödülü kabul etmedi. Kraliyet ailesinin yaptığı açıklamaya göreyse, “Majesteleri, hissettiğiniz yaşta olduğunuzu düşünüyor. Bu nedenle Kraliçe, bu ödülü kabul edebilmek için ilgili kriterleri karşıladığını düşünmüyor” ifadesi kullanıldı. Kraliçe her ne kadar genç hissetse de maalesef ki her canlı gibi ölümden kaçamıyor. Kraliçe Elizabeth’in vefatı 8 Eylül 2022’de Buckingham Sarayı tarafından parolayla duyuruldu: ‘Londra Köprüsü Yıkıldı!’. Kraliyet ailesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada; “Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde yaşamını yitirdi.” ifadesi kullanıldı. 96 yaşına gelen Kraliçe 2. Elizabeth İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde hayata gözlerini kapatarak kraliçe hayatının 70 yılı boyunca görev başında oldu. Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybettiğinin açıklamasının ardından İngiltere’de Buckingham’da bayraklar yarıya indirildi. Bundan sonra merak edilen şey tahta kimin geçeceğiydi… Kraliçe II. Elizabeth’in varisi en büyük oğlu Galler Prensi Charles, 2. Elizabeth’in ölümünün ardından tahta çıkan kişi oldu. Kraliçenin naaşının ise İngiltere’nin başkenti olan Londra’ya götürüleceği belirtildi.

 

Daha fazlası için tıklayarak sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu