Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Perine Masajı Nedir, Nasıl Yapılır?

Perine vajina ile anüs arasında kalan bölgeye denilir. Gebeliğin bitmesine 5-6 hafta kala haftada birkaç defa bu masaj önerilir. Perine masajı nedir, nasıl yapılır?

istanbul temizlik şirketi

Perine masajı normal doğumda olabilecek sorunlardan örneğin epiyoztomi kesisin den kaçınmak için yapılan bir önlemdir. Perine vajina ile anüs arasında kalan bölgeye denilir. Gebeliğin bitmesine 5-6 hafta kala haftada birkaç defa bu masaj önerilir. Peki niye buraya masaj yapılır çünkü doğum esnasında en fazla yırtıkların oluştuğu bölgedir.

Doğumda bazen perine bölgesinde oluşabilecek yırtıkların önüne geçmek için epiyoztomi yapılır bunun amacı kontrol dışında oluşabilecek yırtıkları önlemektir kontrollü şekilde atılan kesi daha sonra düzgü bir biçimde dikilerek onarılmaktadır.

Masajı yapabilmek için kaygan sıvılar kullanılır zeytinyağı, madem yağı gibi. Tek ayağınızı yüksek olacak bir yere koyun ve ayakta durun. Anne adayı kendisi de ayna yardımı ile yapabilir fakat zorlanırsa eşinden yardım alabilir. Gebeliğin son 5-6 haftası bu masaj haftada 3 yada 4 defa ya kadar yapılır ve doğum gerçekleşene kadar devam eder. Anne adayının tuvalet ihtiyacı varsa bunu gidermeli ellerini iyice yıkayarak ön hazırlık yapmalıdır. Anne adayı baş parmağını kullanabilir fakat eşi yapacak ise işaret parmağını kullanabilir.

Hangi parmak ile yapılıyorsa yağa batırılmalı ve vajinanın içine sokulmalı ancak en fazla 3-4 cm kadar girmesine dikkat edilmeli. Parmağınıza nazik hareketler ile U şekli çizdirin. Yaklaşık bu hareketi 3 dakika kadar devam ettirin. Bu sayede perine ve vajinanın alt duvarı esnemeye başlayacaktır. Parmağın sağa ve sola hareketi sağlanırken hafif olacak şekilde aşağıya yani anüse doğru bastırılır. Bu esnada bir yanma ve ağrı hissedilebilmektedir.

Perine Masajı
Görsel WikiHow sitesine aittir.

Perine Masajının Ne Gibi Faydaları Vardır?

Bölgedeki dokuların ve aynı zamanda kasların esnek olabilme yeteneklerini arttırmaktadır. Bu sayede doğum esnasında oluşabilecek yırtıkların önüne geçilebilmektedir.

Eskişehir de Osmangazi Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre 50 anne adayına perine masajı uygulanıyor ve doğum esnasında 50 anneden 5 tanesinde epiyoztomi uygulama ihtiyacına gidilmiştir buda oldukça başarılı olduğunu göstermektedir.

Perine masajı yapmanın temelinde bebeğin doğum esnasında başının geçeceği yolları daha önceden bu masaj sayesinde alıştırma bir prova yapmaktır.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu