Köpek Davranışlarının Anlamları: Ne demek İstiyorlar?

Dil yetisi sadece insana özgü olduğundan diğer canlıların meramlarını davranışlarını gözlemleyerek anlıyoruz. Davranışları insanlar için en fazla anlam ifade eden ve insanoğlunun en yakın dostlarının başında köpekler geliyor. Sevimli dostlarımızın davranışlarının karşılıklarını bilmemiz onların eğitimlerinin de olmazsa olmazı. Köpeklerin beden dilini öğrenmekse bizler için yeni bir dil öğrenmeye benziyor. Köpek davranışlarının anlamları çözülmesi güç bir konudur.Köpekler sahiplerinin duygu durumlarını, hislerini kolayca anlayabilen canlılardır.

Belki de onları kendimize yakın hissetmemizin başlıca nedeni bu. Peki biz onları ne kadar anlayabiliyoruz? Eğitimli köpekler gördüğümüzde sahip olduğumuz köpeğin daha az zeki olduğunu düşünebiliriz. Genellikle bunun nedeni köpeğimizin daha az zeki olmasından değil ona yerinde olmayan şekilde davranmamamızdan kaynaklanır. Köpekler davranışlarıyla bize sayısız şey anlatabilirler.

En çok merak ettiğimiz köpek davranışlarının anlamları aşağıdaki gibi derlendi.

Köpekler Neden İç Çeker?

Sizlerinde zaman zaman iç çektiğiniz olmuştur. Ancak köpekler neden iç çeker ? Köpeklerin iç çektikleri şayet bir solunum problemleri yoksa pek sık rastlanan davranışlardan biri değildir. Yine de köpekler insanlar gibi iç çekebilirler, bu bazen uykuya hazırlandıklarına delalet eder. Bazen öyle huzurlu ve rahat hissederler ki iç çekme bunun bir ifadesi olarak ortaya çıkar. Bazen de tıpkı insanlar gibi iç çekerek canlarının sıkıldığını anlatmaya çalışırlar. Onlara biraz daha ilgi göstererek ve onlarla biraz daha oynayarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Köpekler Küser mi?

Köpekler son derece duygusal olduklarından depresyona girebilirler. Peki bizler gibi köpekler de küser mi ? Onlarda bizler gibi iç sıkıntılar ve sorunlar yaşayabilirler. Özellikle sahipleriyle sıkı ilişkisi olan köpekler onlardan gerekli ilgiyi görmediklerinde küsüp depresyona girebilirler. Köpeğimizin küskün ve depresif olduğunu haline tavrına bakıp anlayabiliriz. Öncelikle bu durumda enerji ve neşelerini yitireceklerdir. Oyun istekleri kalmayacak daha ziyade uyuklamaya meyilli olacaklardır. Bununla beraber iştahlarını kaybedip yememeye de başlayabilirler bazen insanlarda olduğu gibi tersi de söz konusu olabilir kendini yemeğe verip aşırı yeme canlısı da olabilirler. Köpekler küskün olduklarında huzurlarını kaybederler onları uykularında dahi huzursuz halde görebiliriz. Eskisine nazaran çevrelerine daha tepkili olmaları da köpekler için depresyon belirtisidir.

Köpeğimizin depresyona girip hayata küsmemesi için bir takım tedbirler almamız gerekir. Aksi halde bu depresif hal onda kalıcı kişilik hali bırakıp huyuna suyuna entegre olabilir. Öncelikle onu sık sık dışarı çıkartıp hareket etmesini sağlayarak depresyonunun önüne geçebiliriz. Ayrıca köpekler arkadaşlarıyla karşılaşmaktan hoşlanacak küçük dalaşmalar onlara iyi gelip doğalarının gereği canlanmalarını sağlayacaktır. Köpeklerin yalnız bırakıldıklarında küstükleri sanılır fakat bu pek doğru değildir. Tersine köpeklerin kişilik kazanmaları için yalnız da kalmaları gerekir. Ayrıca köpekler oyunbaz canlılar oldukları için çevrelerinde oynayıp kemirebilecekleri çeşitli aparatlar bulundurmak faydalı olacaktır.

Köpekler Neden Saklanır?

Köpeklerin saklanması eğer doğal bir nedenden kaynaklanmıyorsa genelde normal karşılanmaz. Ve bir takım sorunlara işaret edebilir. Köpeklerin saklanma isteğine en tabi olarak gebelikleri esnasında rastlarız. Özellikle gebeliğin ilerleyen safhalarında, köpeklerin kuytu yere girme ve saklanma dürtüleri çok fazladır. Rahat bir şekilde doğum yapabilecekleri huzurlu bir yer ararlar. Bu kesinlikle sorun teşkil etmez, doğal bir durumdur. Gebelik söz konusu değilse köpekler maalesef hastalıktan ve acıdan mustarip olduklarında saklanabilirler. Normal olmayan saklanma genellikle hastalık belirtisidir. Bununla beraber saklanmasının yanında köpeğiniz garip seslerde çıkartabilir. Bu durumda acil olarak veteriner hekime danışmak gerekir.

Köpeklerin kimi psikolojik özelliklerinin insanlarla benzerlik gösterdiğine daha öncede değinmiştik. Köpekler stres ve baskı altında hissettiklerinde de kuytuya çekilme saklanma davranışı gösterebilirler. Bir diğer saklanma davranışı kendilerini güvende hissetmediklerinde ortaya çıkar. Onlarda diğer tüm canlılar gibi güven duygusu içinde olmak isterler. Bazı köpekler güven duyguları yitirdiklerinde saldırganlaşırlar bazen de saklanma bunun göstergesi olabilir ve korkmuş olduklarına işaret eder. Yine de köpeğiniz anormal şekilde sık sık saklanıyorsa bir veteriner hekime danışmak en doğrusu olacaktır.

Köpekler Neden Bacağa Sarılır?

Sizce köpekler neden bacağa sarılır ? Bizim araştırmalarımız sonucunda edindiğimiz bilgi; genellikle erkek köpeklerde ortaya çıkan bir davranış biçimi olup köpeğinizin umutsuzca bacağınızla çiftleşmek istemesidir.Köpeğinizin bacağınıza sarılmasının nedeni kişiliğini  oluşturma çabasıyla ilgilidir. İnsan ırkına entegre olan köpekler onlarla beraber rahat etmek için böyle davrana bilirler. Bir kere zihinleri tabiatlarından kopmuş, insan zihniyle karışmıştır. Beraber gezer, oynar yemek yer eğlenirler. Uygun bir karşı cins bulamadıklarında evdeki her nesne onların cinsel geriliminin hedefi olabilir. Buna bacağınızda dahildir.

O halde bir de köpek davranışlarının anlamları için kısa ve öğretici bir video izleyelim.

https://www.youtube.com/watch?v=191HP37M6EM

 

Exit mobile version