Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Kolesterol Nedir? Nasıl Düşürülür? Yüksek Kolesterol Belirtileri

Kolesterol nedir? Nasıl düşürülür? Tedavi Yöntemleri ve Belirtileri Nelerdir? Bu konu hakkında bilinçlenmeniz hayat kalitenizi arttıracaktır.

istanbul temizlik şirketi

Günümüzde kilo problemi olan insanların özellikle yaşadığı bir rahatsızlıktan söz edeceğiz. Bu rahatsızlık için önlemler alınmadığında ve tedaviden geri kalındığında ciddi problemler oluştuğu görülmektedir. Bu hastalık Kolesterol’dür. Kolesterol nedir? Nasıl düşürülür? Tedavi Yöntemleri ve Belirtileri Nelerdir? Bu konu hakkında bilinçlenmeniz hayat kalitenizi arttıracaktır.

Kolesterolün damardaki etkisi

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, hayvansal kaynaklı sindirilen besinlerden vücudumuza giren mum yağısında bir yağ türüdür. Yüksek kolestrol ise bu yağın Kolesterol kanda aşırı miktarda bulunduğu zaman felç, kalp krizi ve damar tıkanmasına sebep olur. Hatta böbrek yetmezliğinin oluşmasını da arttırır. Kalp damar hastalıklarının birincil faktörü olarak kolesterolü gösterebiliriz.

Lipit olarak adlandırılan hayvasanl yağlar ve koltesterol, hücre zarlarının en önemli ve olmazsa olmazı temel yapı taşlarıdır. Kolestrol, kan yağları olarak algılanabilir. Fakat yağ değildir. Bir steroidtir. Kolesterol vücudumuzun ihtiyacına göre her gün 2.500 mgr üretilen doğal bir maddedir.

Vücutta bulunan tüm organların hücrelerinin, özellikle beyin için önemli olan bu kolesterol ve omega-3 yağları bebeklerin beyin ve sinir sisteminin gelişmesi ve hızla büyümesine, güç ve kuvvet kazanmasına sebep olur. Kolesterol yoksa bunların hiç biri gerçekleşmez.

Ne yediğinize dikkat edin.

Kan yağlarınızı ve kan kolesterolünüzü, yanlış beslenme ve kolesterol ilaçları ile azaltarak kansere önlem almak yerine zemin hazırlamış olursunuz. Oysa kendi doğal reaksiyonunuzda düzenli ve doğru beslenirseniz bu tarz hastalıklara karşı mücadeleniz daha güçlü ve kuvvetli olarak gerçekleşecektir.

Uzun süren yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucunda kolon kanserinin yani kalın bağırsak kanserinin düşük kolesterolü olan kişilerde daha sık görüldüğü ortaya konulmuştur. Kolesterolü düşük olan kişilerde tüm ölüm oranları yüksek görülmektedir. Kolesterolü yüksek olan kişilerde ise Finlandiyalı Bilim İnsanları’nın 25 araştırmasında yaşam ömrü daha uzun görülmektedir.

Kolesterol’ün her alanında araştırma yapan öğrenciler için bi kaç not;

  • Kan kolesterolünü kan dolaşımınızda vücudunuzun kendi üretirken, bir bölümünüde yediğiniz besinlerden alırsınız.
  • Diyet kolesterolü diye adlandırılan bir kolesterol yoktur. Bitkisel kaynaklı besinlerden kolesterol elde edilmez, yağ içerirler. Hayvansal kaynaklı besinler sadece kolesterol içerir.
  • İyi kolesterol, tam anlamıyla vücudun kendi ürettiği dokulardaki kolesterolün dışarıya atılanı olarak tanımlanabilir. Besinlerde bulunmaz.
  • Kötü kolesterol ise hayvansal besinlerden alınan ve dokularda birikerek kan damarlarını tıkayan, vücuttan dışa atılamayan kolesteroldür.
  • Kolesterol damarlarda birikirse damar tıkanıklığı sonucu ciddi problemler yaratır. Felç, kalp krizi, böbrek yetmezliği riskleri çok yüksektir.

Yüksek Kolesterol Nasıl Anlaşılır?

Yüksek kolesterol kalp, anjin ve felç gibi hastalıklarla ilişkilidir. Yüksek kolesterol ile kalbe kan beslemesi yapan arterler daraldığında koroner kalp hastalığı gerçekleşir. Atık ürünlerden elde edilen besinler, yağlı tortular oluşturarak kalp kutucuklarında birikir. Oluşan plaklar kan akışını engeller. Kalpte sıkışma, ağrılı sancılar hissediyorsanız yüksek kolesterol nedeniyle olur.

Kolesterol damarları nasıl tıkar?

Bacak ağrılarınız da ise bacaklara kan taşıyan damarların daralmasından dolayı gerçekleşir. Atalarınızdan yola çıkın eve girer girmez ayaklarını yıkarlar. Kılcal damarları sıcak suyla incelterek gevşemesini sağlarsınız. Bunun sebebide kan akışının azalmasından dolayı olur ve yüksek kolesterol de etki edebilir.Gözlerinizin etrafında veya cildinizin başka yerinde sarı lekeler oluşuyorsa bu da kolesterol birikmesinden kaynaklanır. Genetikte olabilir. Ailenizde birisinin yüksek kolesterol problemi varsa size de geçmiş olabilir.

Yüksek kolesterolü anlamanız için doktorunuza gidip kan testi yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Yüksek Kolesterol Neden Olur? Riskleri Nelerdir?

Ailenizde daha önce yüksek kolesterol problemleri olduysa, yüksek yağ oranlarına sahip besin tüketimleri yapıyorsanız, aşırı kilolu iseniz ve kullandığınız bazı ilaçlar yüksek kolesterole neden olabilir. Bu bulguları damarlar tam tıkanana kadar hissetmeyebilirsiniz. Bu yüzden belirtileri gözden geçirip doktor muayenesine gidiniz.
Yüksek kolesterolün yarattığı riskler doymuş yağ ile üretilen et ve et ürünlerinden kaynaklanabilir. Sucuk, sosis, salam, sert peynir, hamur işleri, tereyağ, margarin, kekler, biskivüler daha bir çoğu yüksek kolesterol riskine yakalanmanıza sebep olur. Tiroit bezlerinizin çalışmasını engelleyebilir, böbrek yetmezliğine sebep olabilir ve kalp krizi ile felç geçirme oranları yükselebilir.

Kolesterol çizelgesi

Yüksek Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Her insanın metobolizması farklı çalıştığından dolayı şu diyeti uygulayın, bu egzersizi yapın diyemeyiz. İlaç kullanımı hakkında da öneri de bulunmak bize düşmez. Fakat düzenli spor yapmanız sizin kolesterol rahatsızlığına yakalanmanızı engelleyecektir. Eğer yüksek kolesterolden bu şekilde kurtulamıyorsanız doktorunuzun tavsiyesine göre ilaç kullanmını gerçekleştiriniz.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu