Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Alzheimer Hastalığı Nedir? Neden Olur?

En zor hastalıklardan birisi olan Alzheimer hastalığı nedir, neden olur ve Alzheimer hastalığına karşı alınabilecek en etkili yöntemler nelerdir? Hepsi yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Alzheimer Hastalığı Nedir? Aşamaları Nelerdir?

Alzheimer hastalığı teşhisi koyulan kişi, hastalığın yarattığı etki ile yavaş yavaş yakın çevresinden, daha sonra kendinden uzaklaşıp, rahatsızlığın ilerleyen evrelerinden sonra ise mevcut hayat tarzı ve yaşamı ile ilgili anıların hafızasından birer birer silinip kaybolduğu, son evrede ise insanın kendini dahi tanımakta güçlük çektiği nörolojik bir hastalık çeşididir.

Alzheimer Hastalığının Sebep Olduğu Sağlık Sorunları:

Alzheimer hastalığı ile mücadele eden kişinin günlük olarak yaptığı aktivite ve sosyal etkinliklerinin bozulması, hastalığın ilerleyen aşamalarında ise hastanın kendini ifade edememesi, çevresi ile ilişkilerinin bozulması, hesap muhakeme (Birbirine karşı olan iki tarafı dinleyerek bir yargıya varma eylemi) yeteneğinin, algılamanın bozulması ile ilerleyen hatta daha ileri dönemlerde hastanın kişilik değişiklikleri ile bir takım psikolojik belirtilere zemin hazırlayıp sebep olan bir hastalıktır.

İlerleyen dönemlerde ise hasta olan kişi artık kendisine dahi bakamayacak bir durum ile karşılaşabilir. Yatağa bağımlı hale geldikten sonra günlük olarak yaptığı kişisel işlerini yerine getiremeyerek veya karşılayamayarak tamamen bağımlı olan bir hasta pozisyonu ve halini alabilir.

Alzheimer Hastalığının Sebep Olduğu Sağlık Sorunları

Alzheimer Hastalığına Karşı Alınabilecek Etkili Yöntemler Nelerdir?

Alzheimer Hastalığına Karşı Alınabilecek 10 Etkili Yöntem:

1Gece lambası ile sakın uyumayın!. Her gün düzenli olarak ortalama 6-8 arası uyumak hafızayı güçlendirme konusunda etkili oluyor ve sizi Alzheimer hastalığı‘ndan bir nebzede olsun uzak tutmaya yarayabiliyor.

2Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun. Bu zararlı alışkanlıklar hastalık için zemin hazırlamakta ve yavaş yavaş beyinin küçülmesine neden olabilmektedir.

3Folik ve B12 asit desteği alın. Hastalıktan korunmada etkili olacak bir diğer etkende, bahsettiğimiz vitaminleri Uzman bir hekim önerisi şartı ile almak olacaktır.

4Size ilginç gelsede hayal kurmakta bu hastalıkta uygulanabilecek bir korunma yöntemidir. Merak ve öğrenme isteği, hobi edinme, sosyal aktivitelerde bulunma beyin fonksiyonlarını canlı tutmaktadır.

5Siyah çikolata çeşidi tüketmeye özen gösterin. Yapılan araştırmalarda günde 1-2 parça tüketilen bitter tarzı çikolata, zihinsel gerilemeyi azalttığı tespit edilmiştir.

6Günlük aktivitelerinizin içine sporu eklemeyi ihmal etmeyin. Her gün düzenli bir şekilde yapılan hareket ve egzersizler beyinde yeni sinirsel bağlantılar oluşturduğunu, Alzheimer hastalığı‘nı önlediğini, düşünme becerisini arttırdığını, diyabet ve kollesterol gibi hastalıkları kontrol altına aldığı kanıtlanmıştır.

7Ortaya çıkan stres ve sıkıntılara asla teslim olmayın. Aşırı stres hali beyinde bulunan hücreleri ciddi derecede tahrip ettiği için stresten uzak durun ve mümkün olduğunca siz stres etkenini yönetmeye çalışın.

8Hazır yiyeceklerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Özellikle yağlı, tuzlu ve kızarmış olan hazır yiyeceklerden uzak durmanız kalp ve damar sağlığınız için çok faydalı olacaktır. Bu türden olan yiyecekler kalp ve damar sağlığında oynadığı kötü rolü beyin damarlarındada oynayabilmektedir. Balık, meyve, sebze ve kurubaklagiller barındıran besinler Alzheimer hastalığı‘na karşı adeta bir kalkan görevi üstlenmektedir.

9Aşırı kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Yapılan araştırmalarda şişman olan insanların Alzheimer hastalığı karşısında daha savunmasız olduğunu ortaya koymuştur. Beyin sağlığınız içinde fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın.

10Metabolik hastalık çeşitlerini kontrol altında tutmaya çalışın. Alzheimer hastalığı’nda kardiyovasküler hastalık çeşitleri ve beyin damar hastalıkları gibi diyabet, hipotiroidi ve hipertansiyon hastalıklarının da risk faktörleri oluşturduğu görülmektedir. Bu sebeple tüm bu risk faktörlerinin bir şekilde kontrol altına alınıp tedavinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor.

Alzheimer Hastalığında Erken Teşhisin Önemi:

Alzheimer Hastalığında Erken Teşhisin Önemi:

Hastalığın beyin içerisinde ne zaman başladığı hiçbir zaman belli olmamakla ile beraber Çok erken yaşlarda başlayabilip ve beyinde eksiklikler oluşmaya başlayabilmektedir. Beyindeki rezerve önemli ölçü ve derecede eksilince de hastalık bir anda ortaya çıkıveriyor.

Hastaya Alzheimer tanısı konulduktan sonra aslında hastalığın 25 yıl öncesine kadar başladığı kabul edilmektedir. Bu sebeple tanı konulamıyor olup yaşa yorumlanmaktadır. Hastalığı erken dönemler içerisinde teşhis etmek maalesef mümkün olmuyor. Alzheimer hastalığı da aynen kanser hastalığı gibidir. Bu hastalıkta erken tanı son derece çok büyük önem arz etmektedir.

Hastalıkta erken tanı için mutlaka 55-60 yaşından sonra yılda bir defa olmak şartıyla kalp check-up’ı gibi beyin check-up’ı mutlaka yaptırılmalıdır. Yapılan hafıza testlerine girilip testler içerisinde hatırlama yavaşlaması tespit edilirse hastalıkta erken teşhis imkanı doğabilir. Eğitim beyni ciddi derecede çalıştırır ve güçlendirir. Eğitim görmemek maalesef beyni geri bırakmaktadır. Bu yüzden eğitime son derece önem verilmelidir.

Alzheimera Sebep Olan Etkenler ve Tedavi Şekilleri

Alzheimera Sebep Olan Etkenler ve Tedavi Şekilleri:

Alzheimer, beyinde bildiğimiz bir kaç adet ve belki de henüz bilmediğimiz bir dizi proteinin bir araya toplanıp birikmesi sonucunda oluşan beyin hücrelerinin ölümü, hastalığın gelişim aşamasına zemin hazırlayıp neden olmaktadır. Günümüzde beyinde ölen ve Alzheimer için önem derecesine sahip olan hücrelerin iletişim için kullandıkları eksik maddeler bütünü tedavi ile yerine koyulabiliyor.

Fakat esas hedef ve amaç, hücre ölümünü önlemek amacı ile proteinlerin ortamda birikmesini durdurmak veya temizlenmesini sağlamak olacaktır. Biriken proteinlerin en çok önem derecesine sahip olan protein “Amyloid beta”nın ortamdan temizlenmesi çıkarılması için 2000’li yıllarda tıpta Alzheimer aşısı projesi hayata geçirilmiştir. Buradaki amaç ise bu proteini kendi bağışıklık sistemimize tanıtarak ortadan kaldırma amacıydı.

Bu tedavi şekli ve programı bu temizlik aşamasında başarılı olmuştur. Ancak hemen bahsedilmesi gereken konu ise ileri aşamada olan hastalar için aşı maalesef yarar sağlamıyor. 2012 yılı itibari ile yaz aylarında başlayan 3 büyük çalışma sonucunda aşı çok genç ve risk yüksek bireylerde uygulanmaktadır. Bu çalışmalar başarılı bir netice verirse ileri yıllar içerisinde hastalar için kullanıma sunulması düşünülmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu