Instagram takipçi satın al
Gezi Rehberi

Mutlu İnsanlar Kenti Kırklareli Gezi Rehberi

Eski adı Kırk Kilise olan Kırklareli Türkiye'nin batısında bulunan Trakya yakasında yer almaktadır. Mutlu insanlar şehri olarak bilinen Kırklareli gezilecek yerleri.

istanbul temizlik şirketi

Eski adı Kırk Kilise olan Kırklareli Türkiye’nin batısında bulunan Trakya yakasında yer almaktadır. Doğuda Karadeniz, güneyde Tekirdağ, batıda Edirne ve kuzeyde Bulgaristan’ın Burgaz şehri ile çevrilidir. İlk şehir sakinleri tüm Trakya bölgesinde olduğu gibi Traklardır. MÖ. 6. yüzyıldan beri birçok devletin egemenliği altında yaşamıştır. (Persler, Makedonlar, Romalılar, Bulgarlar ve Yunanlar)
2020 4 Şubat TÜİK verilerine göre şehrin nüfusu 361,836 olarak belirlenmiştir. Kırklareli’nin nüfusunun içine Kırklareli Üniversitesi öğrencilerinin bir kısmı da dahildir.
Kırklareli uçağı olan ama havalimanı olmayan tek şehirdir. Şehir merkezinde sizi bulunan Türk Hava Kuvvetleri Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Süleyman Şevket Dingiloğlu tarafından hediye edilen  F-5 uçağı karşılamaktadır.
İstanbul Taksim Meydanı’na benzer olan İstasyon Caddesi şehre farklı bir hava katmaktadır.

Mutlu İnsanlar Kenti Kırklareli

Kırklareli Üniversitesi

29 Mayıs 2007 tarihinde Resmi Gazete ‘ de yayımlanan karar ile kurulan Kırklareli Üniversitesi karar yayımlanmadan önce Trakya Üniversitesi’ne bağlı olarak eğitim vermekteydi. Mevcut olarak 11 fakültesi bulunan üniversitenin merkez şehirde 3 farklı kampüsü vardır.

  • Kayalı Kampüsü (Ana Kampüs)
  • Karahıdır Kampüsü (Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu)
  • Kavaklı Kampüsü (Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu)

Şehrin diğer ilçelerinde bulunan Yüksekokullar:

  • Lüleburgaz Kepirtepe Meslek Yüksekokulu
  • Babaeski Meslek Yüksekokulu
  • Pınarhisar Meslek Yüksekokulu
  • Vize Meslek Yüksekokulu

Kırklareli Üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğüne  Ocak 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Prof. Dr. Bülent Şengörür atanmıştır ve halen görevine devam etmektedir.

Kırklareli şehri son zamanlarda ulusal basının ve sosyal medyanın gündemindeydi. Bunun nedeni ise,şehrin valisi  Osman Bilgin’in Koronavirüse yakalanmış olması ve bu hastalığı başarıyla yenmesidir.
Kırklareli Belediye Başkanı ise Mehmet Siyam Kesimoğlu’dur.

Kırklareli’nde Nerelere Gidilir?

Dupnisa Mağarası

Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinde bulunan Dupnisa Mağarası Trakya bölgesinin halka açık olan tek mağarasıdır ve yıl içinde yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. 3 bin 200 metre uzunluğundadır. Bulgaristan sınırını çize Rezve Deresi ise bu mağaranın içinden çıkan doğal kaynak suyundan meydana gelmektedir.

Dupnisa Mağarası

Yıldız Dağları (Istranca Dağları)

Yıldız Dağları Karadeniz kıyılarına paralel olarak Bulgaristan’dan İstanbul’a kadar yaklaşık 300 kilometrelik bir dağ zinciridir. En yüksek noktası Kırklareli şehri sınırları içerisindeki 1031 metrelik Mahya Dağı’dır. Tırmanıcıların ve kampçıların çok sık tercih ettiği bu dağlar gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Yıldız Dağları (Istranca Dağları)

Aya Nikola Manastırı

Kırklareli’nin ilçesi olan Vize’ye bağlı olan Kıyıköy’de bulunmaktadır. Bizans döneminde Jüstinyen tarafından yapılmıştır. Dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biridir. Kıyıköy’e denize girmek için gelen ziyaretçilerin yolunun üstünde bulunan Manastır her yıl onlarca ziyaretçiye de ev sahipliği yapmaktadır.

Aya Nikola Manastırı

Vize Küçük Ayasofya (Gazi Süleyman Paşa) Camii (Kilise)

Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılan diğer bir eser ise Vize Küçük Ayasofya’dır. İlk yapıldığında Kilise olarak kullanılan bu yer 14. yüzyılda cami olarak ibadete açılmıştır. Vize kalesinin yanında bulunan bu caminin kubbesi 16 köşeli tanbur üzerine oturtulmuştur.

Vize Küçük Ayasofya

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Lüleburgaz Deresi üstünden bulunan, Osmanlı Dönemi zamanında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a kervan ve posta yolları üzerindeki suları aşmak için yaptırılmıştır. 84 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde olan taş köprü, dört sivri kemerden oluşmaktadır.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Kırklareli Yayla Mahallesi

Şehirdeki müzelerin çoğunun yer aldığı bu mahalle Kırklareli Merkez şehrinin en renkli mahallesidir. Duvarlara çizilmiş olan resimleriyle, renkli insanlarıyla ve yayla parkıyla öğrencilerin, yerli halkın ve şehir dışından gelen turistlerin ilgi odağıdır.

Kırklareli Yayla Mahallesi 

Atatürk Evi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin birebir aynısı olan ve Kırklareli halkının maddi ve manevi destekleriyle yapılan eve her mevsimde ziyaretçiler gelmektedir. 3 katlı bir binaya inşa edilen bu evde Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım’ın da heykelleri bulunmaktadır.  Evde Atatürk’ün kullandığı tabak, çatal, kaşık vb. birçok araç gereç bulunmaktadır. Ayrıca bahçesinde Atatürk’ün  kullandığı demir tekerlekli traktörün de bir benzeri sergilenmektedir.

Atatürk Evi

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu