Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı Bilgiler

Kestane Balının 19 Faydası

Balın faydaları saymakla bitmez, bizde bu yazımızda bal çeşitlerinden kestane balının faydalarına değindik. Faydaları nelerdir, nelere iyi gelir ve nasıl tüketilmeli.

istanbul temizlik şirketi

Bal, birçok çeşidiyle sağlık için saymakla bitmeyecek faydaları bulunan şifalı bir besin kaynağıdır. En sağlıklı bal çeşidi ise, kestane balıdır. Kestane balı, ilkbaharda kestane ağaçlarının çiçek açtığı dönemde üretilmektedir.Tadı biraz acımsı olan kestane balı, tabiri caizse her derda deva denilebilecek yapıdadır. Çiçek balından daha koyu renkte olan kestane balı, vitamin açısından da daha zengindir. Antioksidan özelliği sayesinde, vücut sağlının korunmasında etkilidir.

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Yorgunluğa iyi gelir

Kestane balı, bolca fruktoz içermektedir. Fruktoz, vücuda enerji sağlayan bir vitamindir. Fruktoz içeriği ile kestane balı, vücudun ihtiyaç duyduğu günlük enerji miktarını karşılamakta ve yorgunluğu önlemektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bakteri ile virüsler, bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve hastalıkların oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Yapılan araştırmalar sonusunda güçlü vitamin ve mineraller içerdiği belirlenen kestane balı, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve bakterilerle virüslere karşı savaşan enzimleri kuvvetlendirmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder

İltihapları azaltıcı etkisiyle, idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere, değişik etkilerdeki enfeksiyonel hastalıklara karşı korumakta veya hastalığın etkisini azaltmaktadır.

Astıma iyi gelmektedir

Kestane balı, solunum üzerindeki olumlu etkilerine bağlı olarak astım hastalığına iyi gelmektedir. Özellikle çocuklarda görülen astım hastalığının tedavisinde olumlu etkilerini daha kısa sürede göstermektedir.

Karaciğer için faydalıdır

Kestane balı, içerdiği B ve C vitaminleri ile demir ve antioksidan sayesinde, vücut işleyişide önemli görevleri bulunan karaciğerin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

Mideyi koruyucu etkidedir

Antioksidan özelliği ile toksin attıran ve hazmı kolaylaştıran kestane balı, midenin çalışma yükünü hafifletir ve sindirim problemlerini önler.

Dolaşımı düzenler

Dolaşımı düzenleyerek damar tıkanmalarını önler. Dolayısıyla varis ve çeşitli damar hastalıklarının oluşma riskini azaltır.

Kansızlığı giderir

İçeriğindeki bol miktarda demir sayesinde kansızlığı tedavi edici etkiye sahiptir. Demir eksikliğinin sebep olduğu halsizlik ve yorgunluğu da ortadan kaldırmaktadır.

Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır

Vitamin ve mineraller açısından zengin yapısıyla, sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan bir besindir. Stresi ve depresyonu önleyici etkisi sayesinde sinir sistemini rahatlatmakta, felç ve inme gibi ani hastalıkların ortaya çıkmasını engellemektedir.

İştahı arttırır

Çoğu kişide, mevsim geçişleri ve değişik sebeplere bağlı olarak iştahsızlık görülmektedir. Aslında iştahsızlık, hazımsızlık ve şişkinliğin bir sonucu olarak görülmektedir. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisinden dolayı, iştahı arttırıcı özelliğe de sahiptir.

Kas ağrılarını engeller

Kas ve eklem ağrıları, günlük hayatta farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan ve hayatı olumsuz etkileyen sağlık sorunlarındandır. Kestane balının günlük olarak bir çay kaşığı tüketilmesi bile, kas ağrılarının şiddetini azaltmaktadır.

İshale iyi gelmektedir

İshal, kişilerin yaşamını olumsuz etkileyen hastalıklardandır. Sebep olduğu halsizlik de, ciddi bir sağlık sorunudur. Kestane balı, ishali ve ishalin sebep olduğu olumsuz durumları ortadan kaldıran etkiye sahiptir.

Yaralara iyi gelmektedir

Kestane balının faydaları arasında, yanıklara iyi gelmesi de vardır. Çeşitli yörelerde yanıkların tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır. Yanık olan bölgeye, düzenli olarak kestane balı sürülürse, hem yanık tedavi edilir, hem ağrısı kesilir hem de tedavi sonrası iz kalma riski önlenir.

Sarılığa karşı faydalıdır

Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen sarılık, bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi güçlendirilerek sarılık doğal ve sağlıklı şekilde tedavi edilebilir.

Kısırlığı tedavi eder

Tıbbi tekniklerin gelişmediği eski dönemlerde, doğal yollarla çocuk sahibi olamayanlar, kestane balı ile tarçın karışımından elde ettikleri macun ile kısırlığı tedavi ediyorlardı. Sonrasında yapılan çalışmalar, kestane balının gerçekten kısırlık tedavisinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Erkeklerin sperm sayısını arttırdığı gibi, cinsel performansı da arttırmaktadır.

Kolesterolü düzenler

Kestane balının bir diğer faydası da, kolesterolü dengeleyerek, yüksek kolesterole bağlı hastalıkların oluşumunu önlemesidir.

Cilt hastalıklarına iyi gelir

Sağlık için faydalarının yanı sıra, cilt için de faydalıdır. Tarçın ve kestane balı ile hazırlanacak karışım, haftada bir ya da iki kez yüze sürüldüğünde ve bir süre bekletilerek durulandığında, kısa sürede cildi sivilce ve siyah noktalardan arındırmaktadır. Ayrıca, cilde parlaklık kazandırmakta ve yorgunluğun cilt üzerindeki olumsuz görünümünü gidermektedir.

Kilo vermeye yardımcıdır

Su, kestane balı ve tarçın ile hazırlanan karışım, sabah ve gece yatmadan aç karnına birer bardak içildiğinde kilo verdirici özelliğe sahiptir. Ancak, beklenen etkiyi gösterebilmesi için, belirli bir süre düzenli olarak tekrarlanması gerekmektedir.

Saçlar için faydalıdır

Saç sağlığını da korumaktadır. Zeytinyağı ve tarçın ile karıştırılarak saça sürülür ve bir süre bekletildikten sonra saçlar iyice yıkanır. Haftada iki kez tekrarlanırsa, saçlar canlı ve parlak bir görünüme kavuşur, saç derisi güçlenir.

Kestane Balı Nasıl Tüketilir?

Kestane Balı Nasıl Tüketilir?

Kestane balı, şifa niyetine doğrudan bir kaşık yardımıyla tüketilebilir. Bu şekilde tüketemeyenler, suyla seyrelterek hatta tarçın ile tatlandırarak tüketebilirler. Bitki çaylarının içine katılması da, bir diğer tüketim şeklidir. Saç ve cilt içinse, harici olarak kullanılmaktadır. Ne şekilde ve hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, içerdiği vitamin ve mineraller dolayısıyla çok güçlü özellikte bir baldır ve bir çay kaşığı tüketimi dahi yeterlidir. Güçlü etkisinden dolayı tüketimine dikkat edilmeli, düzenli olarak tüketilmeli fakat önerilen miktarlar aşılmamalıdır.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu