Kendi Kendini Onaran Kumaş

Geleceğin kıyafetleri bir gözyaşı ile bile tamir olma kabiliyetine sahip olacak. Tek yapmanız gereken su eklemek. Gerçekten süper bir buluş.

Araştırmacılar, kendisini onarabilen ve zararlı kimyasalları etkisizleştirebilen tekstil için bir kaplama geliştirdiler. Bunun bir gün kimyasal koruyucu giysiler giymek için kullanılabileceğini ve askerden çiftçiye herkesin zehirli malzemelerden korunmasına yardımcı olabileceğini söylediler.

Penn State Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından geliştirilen prosedür, pozitif ve negatif yüklü polimerlerden oluşan, poli elektrolitlerin katmanlı kaplamayla uygulanıyor. Bunlar kalamar halkası diş proteinlerinde görülen polimer gibidir.

Yaşam Bilimleri Huck Enstitüleri üyesi Demirel, “Şu anda tüm giysileri gelişmiş materyali oluşturmak için batırıyoruz “dedi. ‘Fakat biz istersek, imalata başlamadan önce ipleri yapabilirdik.’ Tabakalar uygulandığında, enzimle kaplamaya da eklenebilir. Gösteride, üreyi amonyak ve karbondioksite ayıran enzim olan üre az kullanıyorlar. Bu arzulanan görevin ihtiyaçlarını karşılamak için uyarlanabilir. Araştırmacılar, istenen kimyasalla etkileşmesi için diğer enzimlerin kullanılabileceğini söylüyorlar.

Bu çalışmalar, kıyafet sanayisini yıllar boyu deformasyona uğramayan kıyafet üretimi için devrim niteliğinde.

Exit mobile version