Instagram takipçi satın al
İlginç BilgilerListeler
Trend

Gerçek Sanılan 10 Şehir Efsanesi

İnsanlar zamanla bir şeylere inanır ve bunların bilimle de bağlantılı olduğunu zannetmeye başlar. Fakat sıraladığımız listedeki maddelerin hiçbiri gerçek değil.

istanbul temizlik şirketi

Özellikle sosyal medya kullanımının hızla artmasından sonra duyduğumuz şehir efsaneleri de hızla artmaya başladı. Küçük bir yalan bile kulaktan kulağa yayılınca aslında gerçekten böyle bir şey varmış gibi düşünülmeye başladı.

Bu yazımızda aslında gerçekle hiçbir alakası olmayan ama milyonlarca kişi tarafından gerçek olduğu sanılan 10 şehir efsanesini sizin için araştırdık ve doğru cevaplarıyla paylaştık.

İşte onlar;

Barlarda Satılan Fıstıklar

barda satılan Fıstıklar

Yanlış: Barlarda fıstıklar üzerinde yapılan bilimsel araştırmada bu gıdaların üzerinde 100’den fazla farklı idrar türü bulundu.

Doğru: Gerçek bilgiye erişmek için biraz araştırma yaptıktan sonra görüyoruz ki barlardaki fıstıklar üzerinde şimdiye dek yapılmış hiçbir bilimsel çalışma yok. Buna rağmen 2003 yılında İngiliz barlarında buz küpleri üzerinde yapılan araştırmada, bu ürünlerin yüzde 44’ünde koliform bakterisi olduğu ortaya çıkmıştı. Hatta yüzde 5’inde E.Coli bakterisi dahi yer almaktaydı fakat fıstıklar için aynı durum geçerli diyemeyiz.

Asansörden Düşüş Olabilir mi?

Asansörden Düşüş Olabilir mi?

Yanlış: Asansörler kabloları koptuğunda öldürür veya düşer.

Doğru: Bu konuda ufak bir gerçeklik var fakat ona daha sonra geleceğiz. En başta, asansörlerde minimum dört çalıştırma kablosunun yanı sıra frenleme ve yedek frenleme sistemleri de bulunuyor. Bunlar da ani düşüşleri engeller. Kabloların tamamı kopsa dahi (Ve inanın asansör kabloları çok güçlü olur) araş frenleme sistemi bunu fark eder ve otomatik olarak devreye girer. Eğer bu da başarısız olursa yerine şaft frenleme sistemi çalışır. Başta bahsettiğimiz ufak gerçeklik ise 1945 yılında Empire State binasındaki kazada meydana geldi. Binanın üzerine uçak düşünce asansör kabloları zayıfladı ve asansör kazası yaşandı.

Kağıt En Fazla Kaça Katlanır

Kağıt En Fazla Kaça Katlanır

Yanlış: Bir kağıdı 7’den fazla kez katlayamazsınız.

Doğru: Bu da bolca duyduğumuz bir şehir efsanesi fakat 2002 yılında Amerikalı bir lise öğrencisi olan Britney Gallivan yanlış olduğunu kanıtladı. Bunun için internetten devasa bir tuvalet kağıdı rolosu satın aldı. Tam 7 saat katlamaya zaman harcadıktan sonra tuvalet kağıdını 12 kez katlamayı da başardı!

Zıplayamayan tek memeli hayvan filler mi?

Zıplayamayan tek memeli hayvan filler mi?

Yanlış: Zıplayamayan tek memeli fillerdir.

Doğru: Öncelikle yetişkin fillerin zıplayamadığını bilmeniz gerekiyor fakat popüler mitlerin aksine, kendileri zıplayamayan tek memeli türü değil ve başka canlılar da bulunuyor. Aynı zamanda gergedanlar ve hipopotamlar da zıplayamazlar.

Köpek Yaşları nasıl hesaplanır?

Köpek Yaşları nasıl hesaplanır?

Yanlış: Bir köpek yaşı 7 insan yaşına eşittir.

Doğru: Bu sahte gerçeklik genel olarak bir köpek hayatının insan hayatına eşit görülmesi için ortaya atılmıştır fakat gerçeklik payı yoktur. Ortalama insan ömrü 78 yılken, sahte köpek yaşını dikkate alsak bile ortaya 90 yıl çıkardı. Ayrıca farklı köpek ırklarının yaşam süreleri ciddi derecede farklıdır. Kimisi 6 yıl, kimisi 13, kimisi de 20 yıl yaşar. Dahası, köpeklerin çocukluk evresi çok kısadır.

Satın Alma Teklifi

Satın Alma Teklifi

Yanlış: Eğer birisi size ürünü yanlış fiyattan söylerse, o rakamdan satmak zorundadır.

Doğru: Bu da popüler bir yanlış anlama olurken, zaman zaman insanlar mağazalarda bu konuda tartışır fakat gerçek bu kadar basit değil. Eğer bir mağaza fiyat konusunda hata yaparsa, normal rakamdan satmaya devam edebilir.

NASA Süpürgeyi Uzay Tozları için mi icat etti?

NASA Süpürgeyi Uzay Tozları için mi icat etti?

Yanlış: El süpürgelerini NASA icat etti.

Doğru: DustBuster elektrikli el süpürgelerini NASA’nın yaptığı söylenir fakat en başta, boşlukta nasıl vakum yaparsınız ki? NASA’nın uzay görevlerinde böyle bir icat kullanması için hiçbir sebep yokken, bu fikir tamamen Black+Decker tarafından ortaya atıldı.

Kutup Ayıları solak mı?

Kutup Ayıları solak mı?

Yanlış: Kutup ayıları solaktır.

Doğru: Bu da oldukça uzun zamandır dillendirilen bir şehir efsanesi olurken, bilim adamları bu ayı türleri için yıllarını ayırdılar ve sonunda aslında iki ellerini de rahatlıkla kullanabildiklerini fark ettiler.

McDonald’s Savaşları

McDonald’s Savaşları

Yanlış: McDonald’s restoranları olan ülkeler birbiriyle savaşa girmez.

Doğru: Bu teori ilk olarak Thomas Friedman tarafından ortaya atılırken dünyanın her tarafında da popüler hâle geldi. Fakat gerçek böyle miydi? Hayır tabii ki de. Daha önce Gürcistan ile Rusya McDonald’s restoranlarına sahiplik etmelerine rağmen birbiriyle savaştılar. Hatta 2006 yılında da İsrail ile Lübnan savaşa girdi.

Çin Seddi uzaydan görülüyor mu?

Çin Seddi uzaydan görülüyor mu?

Yanlış: Uzay’dan görülen tek insan yapısı Çin Seddi’dir.

Doğru: Bu da birçok seviyeden yanlış bir efsane. En başta, dünyaya Çin Seddi’ni görecek kadar yakın olduğunuz sırada aynı zamanda yol ağlarını ve diğer insan yapımı büyük nesneleri de görürsünüz. İşin aslı, Dünya’dan binlerce kilometre uzaklaştığınızda hiçbir insan yapımını görmeniz mümkün değil.

Sizin de bildiğiniz şehir efsanesi varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu