Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Guzmania Bakımı ve Yetiştiriciliği Hakkında Bilgiler

istanbul temizlik şirketi

Guzmania saksı bitkileri yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen bitkiler arasında yerini alır. Tropikal bir bitkidir. Bitki tam ortasında kırmızı renkli çok güzel bir çiçek açar. Bu yüzden çok tercih edilir. Ayrıca çok güzel dekoratif yaprakları vardır. Guzmania bitkisinin çiçeği uzun ömürlü ve gösterişlidir. Yağmur ormanları anavatanlarıdır. Buralarda doğal olarak yetişen bitkilerdir. Guzmania bitkisi doğal ortamlarında başka bir bitki ya da ağacın üzerinde yaşarlar.

Koyu yeşil yapraklara sahip olan bitki, boyuna kırmızı çizgili, alt kısmı kırmızı mor kırmızı, çiçekleri kırmızı veya beyaz bitkilerdir. Her dem yeşil kalır. Dekoratif yaprakları ve dekoratif çiçeği vardır. Bu yüzden de saksı bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir.

ÖNEMLİ NOT: Kış aylarında bulunduğu ortamın 15 C derecenin altında olmaması gerekmekte. Soğuklara fazla dayanıklı olmayan bir bitkidir. Çiçeğini genellikle yaz aylarında açar. Şayet bitki bakımına ve çiçeğine iyi bakılmazsa çiçek çürür. Gövde de yavaş yavaş ölür. Böyle bir durumla karşılaşırsanız bitki ölmeden hemen önce yumruları alın ve ayrılma yöntemi ile tekrar üremesini sağlayabilirsiniz. 

Guzmania Bakımı

Guzmania Bakımı:

Guzmanya Bitkisinin Işık İsteği:

Guzmanya bitkisi yarı gölge ve hafif güneşli yerleri sever. Seralarda yetiştiricilik yapıyorsanız % 70-80 oranında gölgeleme yapılması gerekmekte.

İç mekanlarda saksıda yetiştirilen guzmanyalar ise belirli oranda ışığa gereksinim duyar. Özellikle gelişme çağında olanlar bol ışığa gereksinim duyar. Dinlenme dönemine giren guzmanyalar ise daha çok yarı gölgelik alanlarda bulundurulmalıdır. Doğrudan güneş ışığını sevmez ve istemez.

 

Guzmanyanın Sulama İsteği:

Guzmanya yetiştiriciliğinde sulama çok çok önemlidir. Bu yüzden sulamasına çok dikkat edilmeli, ayrıntılar gözden kaçırılmamalıdır.

Guzmanya mevsimine göre sulanmalıdır. Bitkinin büyüme dönemi genelde mart-ağustos aylarıdır. Bu aylarda oda sıcaklığında ve kireçsiz su ile bolca sulanmalı, toprağı nemli tutulmalı ve yaprak hunisinde su bulundurulmalıdır. Bitkinin dinlenme dönemine girdiği zamanlarda ise – yani bu zaman aralığı genelde ekim-şubat ayı aralığıdır – verilen su azaltılmalı, toprak yüzeyine bakılarak su verilmelidir. Aksi halde bitkinin aşırı sulamadan ölmesine neden olabilirsiniz. Birçok guzmania yetiştiricisi kışın sulamaya dikkat etmediği için bitkisinin ölmesine sebep olmuştur. Kısaca özetleyecek olursak; bitkinin gelişim döneminde bolca suya ihtiyacı vardır, çiçeklenme döneminde ise bu ihtiyaç azalır.

Çok sıcak günlerde ve öğle saatlerinde kesinlikle sulama yapmayın. Bu bitkinize yarar değil zarar verir. Genelde akşam üzeri gibi bir saat belirleyin ve bu saatte sulamasını yapın.Eğer yetiştirdiğiniz guzmania yaşlı ise bunun su isteği daha fazla olacaktır. Çünkü kök gelişimi genç bitkilere nazaran daha fazladır. Saksı içerisindeki kök miktarı daha fazla olacağından su isteği de artacaktır. Ayrıca bulunduğu ortam çok sıcak oluyorsa su isteği de buna bağlı olarak artar. Tam tersi ise yani serin bir ortamda ise su isteği fazla olmayacaktır.

NOT: Guzmania için su özelliği çok önemlidir. Musluktan alınan su direk olarak verilmemelidir. Musluk suyu bitkiye birtakım zararlar verir. PH derecesi yüksek sularda bitkinizde sararmalar meydana gelebilir. En ideali yağmur suyudur. Şayet elde edebilirseniz yağmur yağdığında su biriktirip bunu verebilirsiniz.Böyle bir imkanınız yoksa musluktan alınan suyu bir kapta birkaç gün dinlendirin. Bu sayede suda bulunan kireç tabana çöker. Siz de üstte kalan suyu rahatlıkla bitkinize verebilirsiniz. Ayırca özellikle sonbahar ve kış aylarında kesinlikle soğuk su verilmemeli, oda sıcaklığında su verilmelidir.

Guzmanyaların yetişebilmesi için ortamdaki nem miktarı da önemlidir. % 70-80 oranında bir nem bulunması gerekir. Toprak neminden ziyade havada bulunan nem guzmanya için çok önemlidir. Yazın çok sıcak havalar, kışın ise evde bulunan kalorifer sistemi havayı kurutmakta ve nem miktarını azaltmaktadır. Bundan da guzmanyalar çok etkilenmektedir. Bundan dolayı bu durumlarda yapraklarına her gün su püskürtülmeli ancak bu su kesinlikle kireçsiz olmalıdır. Ayrıca yapraklarda ve çiçeğinde su kalmamasına da dikkat edilmelidir.

Guzmanyanın Toprak İsteği:

Guzmanyanın toprağı süzek ve havadar olmalı, kök gelişiminin iyi olması için fazla sıkı olmamalıdır. Bunu da sağlamak için toprak karışımda ponza taşı kullanılabilir. Ayrıca toprak süzekliğini sağlamak için ise kum karışımı kullanılabilir. Guzmanyalar humus bakımından zengin toprakları sever. Eğer ki yaprak ve odun çürüntüleri bulup toprağına karıştırabilirseniz besin bakımından oldukça zengin bir karışım elde edebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu