Instagram takipçi satın al
Sağlık

Yüksek Sesli Müziğin Ortaya Çıkaracağı Kulak Hastalıkları

Son yıllarda belirgin bir artış gösteren, yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığının sebep olduğu işitme kaybı ve kalıcı kulak çınlaması, en sık rastlanan kulak hastalıkları arasındadır.

istanbul temizlik şirketi

Son yıllarda belirgin bir artış gösteren, yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığının sebep olduğu işitme kaybı ve kalıcı kulak çınlaması, en sık rastlanan kulak hastalıkları arasındadır.

Yüksek sesin sebep olduğu hastalıklar

Sabah sabah kulaklık takmasıyla takmaması bir şey fark etmeyecek şekilde müzik dinleyen yolcular ya da aşırı yüksek müzik sesiyle trafik keşmekeşine tuz biber olan, seyyar düğün salonu gibi araçlarla günlük hayatta sıkça karşılaşırız. Müzik tanımından çıkıp gürültü tanımına yaklaşan bu seviyedeki yüksek sesleri dinleyenler, acaba kulaklarına verdikleri zararın farkında mı?

Yüksek sesin sebep olduğu kulak hastalıkları

İşitme sistemi, aslında vücudumuzun en hassas yapılarından biri. Ruhun gıdası müzikle buluşmamızı sağlayan kulak ise bu sistemin sadece görünen kısmı. Kulak kepçesine gelen ses dalgaları kulak kanalından geçip kulak zarını titreştirir ve orta kulaktaki kemikçikler yardımıyla, iç kulağa iletilir. İç kulağa ulaşan uyarılar, sinirler ile beyne iletilerek gelen sesi algılamamızı sağlar.

İşitme duyumuz, tamamen ses dalgaları ve bunların iletimine bağlı olduğundan ses yüksekliği de kulak hastalıklarının en önemli nedenleri arasında yer alır. Ortalama bir insan konuşması 60-70 desibel şiddetindedir. Kütüphane ortamındaki fısıltılar 30 desibel, demir testeresinin çıkardığı ses ise 100 desibeldir. Uzmanlar 80 desibelin üzerinde şiddete sahip seslerin kulaklar için tehlike oluşturduğu konusunda hem fikir. Yüksek sese maruz kalmak işitme sistemine zarar verirken, kalıcı kulak hastalıklarına da neden olmaktadır.

Yüksek sesin kulaktaki etkileri, genel anlamda çınlama ve işitme kaybı olarak ikiye ayrılır. Yüksek ses, iç kulaktaki işitme sinirlerinde hasara yol açar. Kısa vadede geçici olan kulak uğuldamaları ve çınlamalar şeklinde hissedilen bu hasar, bazı durumlarda sinir hücrelerinin ölümü şeklinde yaşanabilir. Özellikle sesin şiddeti arttıkça ve maruz kalınan süre uzadıkça, geri dönüşü olmayan bu hücre ölümleri ömür boyu kalacak işitme kayıplarına sebep olur. Yakın mesafeden, silah sesi gibi ani travmalar ise kişiyi son derece rahatsız edici kulak çınlamalarına mahkum edebilir. Böylesine ileri hasarlarda ise herhangi bir ilaç veya operasyon ile tedavi maalesef mümkün değildir.

Yüksek sesli müzikten zevk aldığını söyleyen ve bunu alışkanlık haline getiren insanlar kulaktaki hasarı genelde hemen fark etmezler. Hatta, kulakların zamanla yüksek sese alışması ve zararsız olması gibi yanlış bir kanı da oldukça yaygın. Ancak süreç içerisinde yavaş yavaş zarar gören işitme sinirleri ve hücre ölümleri, uzun vadede tedavisi olmayan kulak hastalıklarını kaçınılmaz kılar.

İlginiz Çekebilir

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu