Kar tanesi nasıl oluşur? Kar Nasıl Yağar?

Kar tanesi nasıl oluşur? Kar Nasıl Yağar? Kar Neden Beyaz Renk? Kar Şekilleri neden Farklı? Kar Tane Şekilleri

Kar, bulutlan oluşturan minicik su tanelerinin çok soğuk hava ile karşılaşması sonucu, çok ince buz parçalarına dönüşmesidir. Bu, o kadar çabuk olmuştur ki, su tanesi yağmur olamadan kara dönüşmüştür. Aslında kış mevsiminde bulutlar hemen her zaman, havadan da hafif olan minik buz parçacıkları içerirler. Ama kar yağması için belli etkenlerin bir araya gelmesi gerekir. Bu etkenler, düşük ısı ve hava akımlarıdır, işte bu ortam, buz parçacıklarının birleşerek kar seklinde yağmasına yol açar. Kar; donma noktasının altındaki sıcaklıklarda, genleşen bulutların içinde oluşur. Bu bulutlarda; buz kristalleri, su damlacıkları ve aşırı soğumuş su damlacıkları karışık halde bulunur. Aşırı soğumuş su damlacıkları, buz kristallerine temas ettiğinde hemen donar. Donan damlacıklar, daha sonra başka buz kristallerine yapışarak büyür ve kar tanelerini oluşturur. Kar taneleri, içindeki hava akımları tarafından tutulamayacak ağırlığa eriştiklerinde, düşmeye başlarlar.

Kar Neden Beyaz Renklidir?

Bir elma kırmızı görünür, çünkü elma yüzeyi ışıktaki renklerin çoğunu yutar ve sadece kırmızı ışık gözümüze yansıyınca elma yüzeyini kırmızı olarak görürüz Benzer şekilde, bir kar kristalinin üzerine güneş ışığı düştüğünde güneş ışığı kar kristali tarafından bir kaç kez saçılır Işığın hiçbir kısmı diğerine nazaran daha fazla yutulmaz, ve saçılmaz Böylece, ışıktaki tüm renkler eşit olarak geri yansıtıldığından karın rengi güneş ışığı gibi beyaz olarak görülür.

Kar Tanelerinin Şekli Neden Farklıdır?

Kar kristallerinin her biri birbirinden farklıdır. Tek ortak noktaları altıgen şeklinde oluşlarıdır. Kar kristalleri 100 milyon molekülden oluşur. Atmosferde düşen kristallerin birbirleriyle çarpışmaları sonucu meydana gelir. Kristallerin şekillerinin farklı olma nedeni; onları oluşturan oksijen ve hidrojen atomlarının birbirleriyle kurdukları bağ ve bu bağların açılarıyla ilgilidir. Suyun ısısının düşüp, donma noktasına gelmesiyle son halini alırlar.

 

Exit mobile version