Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Kansızlığa İyi Gelen Bitkiler

Kansızlık (anemi), tüm dünyada yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biridir. Kansızlığa iyi gelen bitkiler arasından bazılarını detaylandırdık.

istanbul temizlik şirketi

Kansızlık (anemi), tüm dünyada yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biridir. Kansızlığın en önemli belirtileri, baş ağrıları, kaslarda güçsüzlük, unutkanlık, solgun bir görünüm ve yorgunluktur.

Kansızlığın birçok türü vardır. Kansızlık, orak hücre anemisi, talasemi ve pernisiyöz anemi gibi genetik kaynaklı olabildiği gibi emilim bozukluğundan da kaynaklanabilmektedir. Emilim bozukluğu anemisi, ameliyat, kullanılan ilaçlar veya yetersiz beslenmeden dolayı demir, folik asit ve B12’nin sentezlenememesi ve depolanamamasından kaynaklanır.

Demir ve B12 gibi temel vitamin ve minerallerin alınamaması kansızlığa yol açar. Demir ve B12 eksikliğine bağlı olarak gelişen kansızlık, aneminin en fazla görülen türüdür.

Özellikle ette, karaciğerde ve yeşil sebzelerde bulunan demir, kırmızı kan hücrelerinde depolanan ve hücrelere oksijen taşıyan hemoglobinin üretilmesinde kullanılır.

Anemi, kansızlığa iyi gelen bitkiler kullanılarak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Binlerce yıldır insan vücudunun güçlendirilmesinde kullanılan bu bitkiler, demir, B12 ve folik asit içerir.

Karahindiba (Taraxacum officinale)

karahindiba nedir

Kansızlığa iyi gelen bitkilerin başında gelen karahindiba, en fazla demir içeren bitkilerden biridir. Papatyagiller ailesinin bir türü olan karahindiba, kurutularak günde üç bardak içilirse kansızlığı giderir, aynı zamanda karaciğeri temizleyerek bedeni güçlendirir.

Karahindiba çayı, bitkinin sarı renkli çiçeklerinden ve yapraklarından hazırlanır. Çayını hazırlamak için kurutulmuş bir tatlı kaşığı karahindiba, bir bardak kaynamış suya eklenir. 3-4 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir.

Isırgan Otu (Urtica dioica)

Isırgan Otu Kökü

Kansızlığa iyi gelen bitkilerden biri olan ısırgan otu, demir açısından çok zengin bir bitkidir. Salatalara eklenerek tüketilebildiği gibi, kurutulmuş yapraklarından çayı hazırlanarak içilebilir.

Kansızlık tedavisi için, kaynamış bir bardak suya bir çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu yaprakları eklenir. 2-3 dakika demlendikten sonra şekersiz içilir. Isırgan otu çayı günde üç defa tüketilebilir.

Çemen Otu (Trgonella foenum graecum)

Çemen Otu (Trgonella foenum graecum)

Çemen otu bitkisi, kansızlık ile anoreksiya tedavisinde, zayıf düşmüş bünyeleri kuvvetlendirmek için kullanılan bir bitkidir. Genellikle yemeklere lezzet vermek için baharat olarak kullanılır. Çemen otu, sindirim sistemini güçlendirir ve bedene zindelik kazandırır.

Biberiye (Rosmarinus officinalis)

Biberiye (Rosmarinus officinalis)

Biberiye bitkisi, kansızlığa iyi gelen en etkili bitkilerden biridir. Demir deposu olan biberiye, kansızlık tedavisi için çayı hazırlanarak tüketilir. Bir bardak kaynamış suya, bir çay kaşığı kurutulmuş biberiye eklenerek 3-4 dakika demlenir. Demlendikten sonra süzülerek içilir. Biberiye çayı tok karnına günde 2 kez tüketilir.

Su Teresi (Nasturtium officinale)

Su Teresi (Nasturtium officinale)

Su teresi, demir minerali açısından çok zengin bir bitkidir. Kansızlığa iyi gelir. Salatalara eklenerek veya suyu sıkılarak tüketilebilir.

Çin Melek Otu (Angelica sinensis)

Çin melek otu, melek otunun bir türüdür. B12, folik asit ve demir içerir. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini hızlandırarak kansızlığı tedavi eder. Aynı zamanda hemoglobin üretimini arttırır.

Çin melek otu, regl dönemlerinde, hamilelikte ve emzirirken tüketilmemelidir. Ayrıca hormonsal hastalığı olanlar ile kan inceltici ilaç kullananlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Rezene

rezenenin yararları

Kansızlığa iyi gelen bitkilerin başında gelen rezene, demir açısından çok zengindir. Ayrıca histidin adı verilen amino asitler içerir. Bu iki madde, kansızlığın tedavisinde fayda sağlayan etken maddelerdir.  Histidin, kandaki hemoglobin üretiminin artmasına yardım eder. Rezene, kan hücrelerinin sayısının artmasını sağlayarak kansızlığı giderir.

Kansızlık tedavisi için yemeklere yaprakları eklenerek veya tohumlarından çayı hazırlanarak tüketilir. Rezene çayı hazırlamak için, bir bardak kaynamış suya, bir tatlı kaşığı kurutulmuş rezene tohumları eklenir. 2-3 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir.

Kansızlık tedavisinde rezene kullanılmasının en etkili yöntemi, şarapla demlendirilip tüketmektir. 150 gram kurutulmuş rezene tohumları, bir litre beyaz şarapta 10 gün boyunca karanlık ve serin bir yerde bekletilir. Bu karışım, yemeklerden önce 1 bardak içilir.

Hindiba (Cichorium intybus)

Hindiba (Cichorium intybus)

Kahve otu olarak da bilinen Hindiba, papatyagiller ailesindendir. Yaprakları salatalarda, kökleri ise kahve yapımında kullanılır. Kansızlığa iyi gelen bitkilerden biri olan hindiba, anoreksiya, yüksek kolesterol, deri kanseri ve kabızlık tedavisinde etkilidir.

Hindiba, demir ve B12 açısından çok zengindir. Kansızlık tedavisinde kurutulmuş kökleri ve yapraklarından çayı hazırlanarak içilir. Diğer bitkilerle karıştırılıp macunu hazırlanarak da tüketilir.

Hindiba çayı için, bir bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş hindiba eklenir. 2-3 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir.

Mine Çiçeği (Verbena officinalis)

Mine Çiçeği (Verbena officinalis)

Histeri, depresyon, astım ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan mine çiçeği, demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığın tedavisinde etkilidir.  Kansızlık tedavisi için, 100 gram kurutulmuş mine çiçeği kökleri, 1 litre kırmızı şarapla karıştırılarak karanlık ve serin bir yerde 24 saat bekletilir. Süzülüp buzdolabına konur ve günde bir kez bir bardak içilir.

Maydanoz

Maydanozun Faydaları, Maydanoz Kürü Nasıl Yapılır?

Maydanoz, yüksek miktarda demir içerdiği için kansızlığa iyi gelen bitkilerden biridir. Çayı demlenerek veya taze olarak tüketilir.

Maydanoz çayı hazırlamak için 1 çay kaşığı kurutulmuş maydanoz yaprakları bir bardak soğuk suya eklenerek kaynatılır. 3-5 dakika kaynadıktan sonra süzülerek içilir. Maydanoz çayı kansızlık tedavisi için günde iki kez düzenli olarak içilebilir. Hamileler tarafından tüketilmemelidir.

Kansızlık tedavisi için bir avuç taze maydanoz yaprakları, bir litre soğuk suya eklenerek mikser yardımıyla iyice karıştırılır. İçine birkaç damla limon sıkılarak tüketilir. Limon, demir emilimine yardımcı olur. Taze maydanoz suyu, kansızlık tedavisi için düzenli olarak her gün bir bardak tüketilmelidir.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu