Instagram takipçi satın al
Hayvanlar AlemiListeler

Kanarya Türleri, Özellikleri, Bakımı ve Kanarya Hastalıkları

Kanarya Nedir? Türleri, Özellikleri, Bakımı ve Kanarya Hastalıkları Kanarya Çiftleşmesi, Kanarya Nasıl Üretilir, Kanarya Çeşitleri, Kanarya Ne Yer gibi soruların cevapları yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Kanaryaların (Serinus) gagası ufak, kalın ve kör uçlu, üstte hafif kubbeli, ucunun önünde hafif yarık, kanalları uzunca ve sivri, kuyruğu orta uzunlukta ve ucunda oldukça derin kesintilidir. Kanarya bakımı ve yetiştirme hakkında bütün bilgiler aşağıda yer alıyor.

22 kadar tür bütün Afrika’da, Güney Avrupa’da Kuzey Almanya’ya kadar olan bölgelerde, Hindistan’ın kuzey batı bölgelerine kadar da Ön ve Orta Asya’da yaşar. Kanaryaların insanlar tarafından evcilleştirilerek anayurtlarından öteye nakledilmelerinin ve bütün dünyaya mal olmalarının üzerinden üç yüz yıllık bir zaman geçmiştir.

Meraklılar kanaryaların uzun uzun ötüşlerini makara çekme diye tarif ederler. Bir kanarya ne kadar uzun makara çekerse, o kadar makbul tutulur. En ötücü kanarya, safkan yerli sarı ırktandır ve başlıca özelliği iyi bir ötücü olmasıdır.

Çok narin bir kuş olduğu için kanarya özel bir bakım ister Küçük bir ihmal, ya da bilgisizlik bu sevimli kuşun hastalanmasına, hatta hayatına mal olabilir.

Kanarya yetiştirmek hiç de sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Çiftleştirilecek dişiyle erkeği seçmek, çiftaneyi odanın uygun bir yerine yerleştirmek, besin rejimini ayarlamak, yumurtadan çıkan yavrulara bakmak ayrı bir bilgi ve tecrübe ister. Burada görülen kanaryalar böyle bir emek ve bilginin mahsulüdür.

Kanaryanın Bakımı

Kanaryanın Bakımı: 

Kanarya besleyenler, kafesin pek küçük olmamasına dikkat etmelidir. Tabii kısmının çinkodan veya pasa dayanıklı bir başka maddeden olması tercih edilir. Yemlerin etrafa saçılmaması için, kafesin etrafında, aşağıdan yukarıya doğru 7.5 – 8 santim yüksekliğinde bir cam çerçeve bulunmalıdır.

Kafes hava cereyanlı bir yere veya çok ışıklı bir pencere önüne konulmamalıdır. Kızgın güneş ışığı kanaryayı fazla susatır. Hatta tüylerini ağartır ve kurutur. Pencere pervazları ve iki pencere arası daima cereyanlı yerlerdir.

Kafesi odanın tavanına yakın asmayın. Kafes için en uygun yer, yeteri kadar aydınlık, fakat doğrudan doğruya güneş ışınlarına ve hava cereyanlarına maruz olmayan, sıcaklığı gece ve gündüz aynı odalardır. Oda gece çabuk soğuduğu takdirde, geceleyin kafesi tülbent gibi ince bir kumaşla sarmak doğru olur. Kafesin bulunduğu oda gece aydınlıksa, kuşun uykusuz kalmaması için de kafesi örtmek faydalıdır.

Fareler kuş yemini pek severler. Gece ortalık sessizken bazen kuşun bulunduğu odaya girer ve yere dökülen yemleri yerler. Kafes eğer bir perde yanında asılıysa, fare bu yoldan tırmanarak kafese girecek, ürken kuş da uykusuz kalacaktır. Bunun sonucunda kanaryanın neşesi kaçacak, kuş ötmez olacaktır. Uykusuzluktan halsiz düşerek ölmesi bile mümkündür. Bu sebepten kafesin, farelerin ulaşabileceği bir yere asılmamasına dikkat etmelidir.

Kanarya Kafesin Bakımı:

Kafes kirlendiği zaman sıcak sabunlu su yapın ve çekilip çıkarılabilen tablayı bununla temizleyin. Asla temizlik tozları kullanmayın ve kafesi kazıyarak temizlemeyin. Kafesin madeni kısımlarını örten verniğin aşınıp çıkması halinde, maden üzerinde küçük pas kümeleri meydana gelir ki bunlar zehirlidir. Tüneklerin de üzerinde durmak gereklidir. Eğer tünek çok ince olursa, kuş bunun üzerinde dengesini kolaylıkla sağlayamayacak, pençelerinin şekli bozulacak veya sakatlanacaktır, Kuş kalın bir tüneği de tutamaz. Tüneklerin haftada hiç değilse bir kere çıkarılarak bitlerinin dökülmesi için sert bir yüzeye vurulması, sonra da sıcak sabunlu suyla silinmesi lazımdır. Kafesin parmaklık dipleri ve araları da pislik birikmesine ve bitlerle kurtlara barınak olmaya elverişlidir.

Kanaryanın Yiyeceği

Kanaryanın Yiyeceği:

Yem kabına günde bir defa taze yem konmalıdır. Miktar kuşun iştahına bağlıdır. Nemli olan veya nemli yerde saklanan yemler bazen zehirli bir küf meydana getirir. Bu sebepten en iyisi, kanaryanın yemini sıkı kapaklı cam bir kavanozda saklamaktadır. Yemin taze ve temiz olmasına bilhassa dikkat etmek gerekir.

Kanaryaya taze yiyecekler de gerekir tabi. Bunların en faydalısı kafesin telleri arasına takılan küçük bir parça tatlı elmadır. Kuş otu ve su teresi de iyidir. Salatalık da verilebilir, fakat dikkatle gözden geçirilip donmuş kısımları atılmalıdır. Yol kenarında yetişen sinir otu da çok lezzetli ve faydalıdır. Bunları, uçlarını keserek suya koymak suretiyle birkaç gün saklayabilirsiniz. Sinir otunu kanaryanıza vermeden önce, suda duran uçlarını kesip atın. Kara hindibanın çiçekleri ve çok ince yeşil yaprakları da çok faydalıdır.

Kuşun pisliğinin yaklaşık olarak üçte biri beyaz olmalıdır. Pisliği sulu olduğu zaman ona yeşillik vermeyin. Kanaryanızı devamlı olarak kenevir tohumuyla beslemeyin. Çünkü şişmanlatır ve sıhhatini bozabilir. Bir kanaryayı, pişmiş incecik bir havuç dilimi ile bir parça taze salatalıktan başka sofranızdan herhangi bir yiyecekle veya şekerle beslemeyin.

Kuşun kirece de ihtiyacı vardır. Bunun için kafesin içinde daima bir mürekkep balığı kemiği bulundurmak gerekir. Ara sıra eski bir sıva parçası veya biraz tebeşiri ufalayın ve kafesteki kumun içine serpin. Bu bilhassa kuşun barsakları bozuk olduğu zaman, yapılmalıdır. Yumurta maması da kanaryalar için faydalıdır. Bunun için, katı pişmiş yumurtanın sarısından ve akından eşit miktarlarda alınır ve güzelce ezilir. Birkaç damla zeytinyağı katılarak hamur haline getirilir.

Kuş Kumunun Önemi:

Tabiat kanaryaya yiyeceğini öğütme-sine yardımcı olacak diş vermemiştir. Aldığı yiyecek, mide sularıyla karışıp yumuşayacağı kursağa gider. Sonra bu yiyecekler öğütülecekleri taşlık adındaki ikinci mideye geçerler. Bu sebep-ten kanaryanın bol miktarda kuma ihtiyacı vardır. Fakat alelâcle yumuşak kum mide suları tarafından eritileceği için bu işi göremez. Dişin yerini tutacak kum sert ve keskin olmalıdır. Piyasada satılan kuş kurgu, sıkıştırılmış silis tabakalardır ve ihtiyacı karşılar. Bu kumlar kafesin içine serpilecek olursa, kuşun ayağındaki pulların aşınmasına ve ayağının kirlenmesine engel olur. Bundan başka kafesin tablasının temiz ve kuru kalmasına da yardım eder.

Kanarya’nın Banyosu:

Sıhhatli bir kanarya haftada en az üç kere ihtiyaca uygun bir banyo kabında banyo yapmaya alıştırılmalıdır. Banyoları ihmal edilen kuşlar, su kaplarında banyo yapmaya alışırlar. Bu sebepten kafesin içinde bir banyo kabı bulunmalıdır. Bu kap, kafesin kapısından kolayca geçirilebilecek altı düz herhangi bir çukurca tabak olabilir. Kanarya yazın sıcak günlerinde her gün banyo yapabilir. Fakat kışın banyo sayısının haftada iki, içten fazla olması zarar verebilir. Banyo sabahları yapılmalıdır. Böylece kanaryanın gece olmadan önce tamamıyla kurumaya vakti olacaktır. Kuşun banyosundaki su serin olabilir, fakat soğuk olmamalıdır.

Kanarya Üretmek

Kanarya Üretmek:

Kuşların çiftleşme zamanı ilkbahardır, Fakat bu işte sıcak en mühim rolü oynar. Mevsimi geldi diye kanaryaları soğuk havada çiftleştirmek, çıkacak yavruların üşümesiyle sonuçlanabilir. Bunun için en uygun çiftleşme devresi nisan ayı civarıdır. Çift seçerken kuşların birinin sarı, öbürünün kula renginde olması iyidir. Erkek kuş kuvvetli ve sıhhatli bir ötücü, dişi kuş ise genç ve hareketli olmalıdır. İyi sonuç almak için kuşların hiçbiri beş yaşından yukarı olmamalıdır.

Erkek kanaryayla dişinin birbirlerine alışmaları için ortası bölmeli kafesler vardır. Bu devrede dişi kanaryaya, günde bir katı pişmiş yumurta, bir veya iki tuzsuz bisküvi ile ezilerek ve içine bir damla zeytinyağı katılarak verilebilir. Biraz da haşhaş tohumu verilir. Az miktarda kireçli harcı günlük kurala birlikte serpmek de yumuşak kabuklu yumurtalara engel olmak bakımından faydalıdır. Tavuk yumurtasının kabukları da kurutulup ezilmek suretiyle kullanılabilir. Fakat kümes hayvanlarına musallat olan hastalıkların kanaryalara bulaşmasını önlemek için, bu yumurta kabuklarının önce sıcak fırında yarım saat kurutulması lazımdır.

Nisanın birinde kafesteki tel bölme kaldırılır ve erkek kuşla dişi kuş bir araya getirilir. Bu tanışma kavga ile başlarsa telaş etmeyin, iki kanarya kısa zamanda dost olacaktır. Yavru çıkarılacak kafes hava cereyanı olmayan bir odaya konmalı ve yuva yaparken kullanılacak malzeme kafesin içine bırakılmalıdır. Küçük yün parçaları, inek kılları, su yosunları ve ufak saman çöpleri bu işi görür. Özel surette hazırlanmış yuva kılı da vardır. Kuş bunu, kafesin içine asacağınız kase biçimindeki tel yuvanın içine yerleştirecektir.

Genel kaideye göre kanarya, bir seferlik yumurtalar tamamlanıncaya kadar her sabah bir yumurta yumurtlayacak ve yumurta sayısı böylece üçü, beşi bulacaktır. Bazı yetiştiriciler yumurtlandıkça yumurtaları çay kas ile yuvadan alıp yerine aynı irilikte küçük bir mermer veya boyanmış tahta top bırakırlar. Yumurtalar bu durumda, hepsi yumurtlanıp tekrar yuvaya iade edilinceye kadar, içinde yuva malzemesi veya kepek bulunan bir tabağa ya da daha iyisi küçük bir kutuya konulurlar.

Dişi ve Erkek Kanarya Ne Zaman ayrılır?

Dişi ve Erkek Kanarya Ne Zaman ayrılır?

Dişi kanarya yuvasına alışınca, erkeğinden yine tel bölme ile ayrılmalıdır. Yumurtaların üzerinde oturduğu ilk yedi gün dişi kuşa banyo verilmez. 11 veya 12. günden sonra hava yeteri kadar sıcaksa dişi kuşun her gün banyo yapmasına müsaade edin. Çünkü tüylerinin nemi yumurta kabuklarının yumuşamasına hizmet ederek yavruların kabuğu delip çıkmalarına yardım eder. Banyo suyu oda sıcaklığında olmalıdır.

13 gün dişi kuşa biraz yumuşak besin verilmelidir. 14. gün dişi kuşun yumurtalardan birini kırıp kırmadığını anlamak için yuvayı indirin. Eğer yavru çıkmışsa, günde üç defa üçer saat ara ile yumuşak bir besin verilmelidir. Bu besin mutlaka taze olmalıdır. Ne olursa olsun hiç bir zaman ekşimiş besin verilmemelidir.

Yavrular Çıktıktan Sonra: Yavru kuşlara ilk bir hafta yumuşak besinler verilir. Yumuşak besinden maksat, pişmiş süte batırılmış biraz taze ekmek veya yumurta sarısıyla ezilerek karıştırılmış bisküvi kırıntılarıdır. Birinci haftanın sonunda yumuşak besinlere ilaveten biraz da iyice ezilmiş kuş yemi verilebilir. Yavru kuşlar canlanmaya başlayınca, parçalanarak verilen yemlerin miktarı yavaş yavaş artırılır. Altı haftadan sonra yavru kuşlar yenilerini kendileri parçalayabilirler ve ondan sonra tam yem rejimine girebilirler.

Yavru kuşlar on günlük veya iki haftalık olunca kafesteki bölme kaldırılacak ve erkek kuşla dişisi yavruları beslemede işbirliği edeceklerdir. Fakat dişi kuş yavrularını lazım geldiği kadar beslemiyorsa, ya da yavruları ısıtmak için yeteri kadar yuvada kalmıyorsa, erkek kuşun dönmesine derhal müsaade edilmelidir. Her ikisi de yavruları beslemeyi ihmal ediyorlarsa, bu işi kanarya sahibinin yapması lazım gelecektir. Bunun için, besinler bir saman çöpünün veya küçük bir değneğin ucuna bulanıp küçük kuşların açık ağızlarının içine bırakılır. Yavrular kendi kendilerini besleyecek duruma gelinceye kadar bu şekilde beslenilecektir.

Kuşlar bir aylık olunca annelerinden ve babalarından ayrı kafese konulabilirler. Bununla beraber şayet anne, yavruları daha bir aylık olmadan ikinci defa yuva yapmak isterse, yavrular anneden derhal ayrılmalı ve eğer lüzumluysa ikinci yuva kuluçka için hazır oluncaya kadar erkek kuşla aynı yere konulmalıdır.

Sekiz haftalık oldukları zaman yavrulara renk yemi verilmelidir. Bu tüy dökümü bitinceye kadar devam etmelidir.

Yavru kuşlar yumurtadan çıktıktan sonra yuvada bulunabilecek ölü kuşların aranılması ve vakit geçirilmeden atılması lazımdır.

Kanarya Hastalıkları Hakkında Tüm Bilgileri Aşağıda Bulabilirsiniz. 

Kanaryaların tutuldukları hastalıkların çoğu yanlış beslenmeye ve astım, ya da verem gibi illetler meydana getiren soğuk algınlığına bağlıdır. Başlıca kanarya hastalıkları şunlardır:

ASTIM:

Çok zaman soğuk algınlığı sonucu meydana gelir. Kuşun çıkardığı hırıltılı sesten anlaşılır. Rutubetli ve soğuk günlerde kafesi kısmen örterek hastayı kuru ve sıcak bir yerde muhafaza etmek ‘kimdir. Kanaryayı kuş yemi, kuş bisküviti ve günde bir çay kaşığı dolusu yumurta ezmesiyle besleyin. Ezmeye yüzde 10 ‘oranında kırmızı biber karıştırın. içme suyuna bir miktar kuş kuvvet şurubu katılmalıdır. Hırıltı şiddetliyse, bir çay kaşığı ezilmemiş keten tohumunu ıslatıp birkaç saat bıraktıktan sonra bir kap dolusu kaynar suya atın. Bu suyu süzün ve kuşun su kabına katın. Kuşun gece ötmesine müsaade etmemelidir. Burun deliklerini, içine biraz asit borik katılmış ılık suyla yıkayın. İçme suyuna 3 damla güherçile, 4 damla gliserin ve 6 – 7 damla limon suyu ilave edin.

BRONŞİT:

Ekseriya ihmal edilmiş bir soğuk algınlığının sonucudur. Ateş, halsizlik, kuru öksürük ve boğazdaki bir hırıltı ile bir arada görülür. Ateş, kuşun sık sık su içmesine sebep olur. Bu durumda kuşa, astımda tarif edilen keten tohumu çayını vermek iyidir. Kuşu sıcak tutun, hava cereyanlarından koruyun ve içme suyuna 8 – 10 damla kuş kuvvet şurubu katın.

NEZLE veya SOĞUK ALGINLIĞI:

Hasta hava cereyanlarından korunmalı, içme suyu yerine, içine 10 damla kuvvet şurubu katılmış keten tohumu çayı içirilmelidir. Ayrıca 1 damla bıldırcın otu mahlulü ile 6 damla gliserin içme suyuna karıştırılıp kuş iyileşinceye kadar her gün verilmelidir.

FARKINA VARMAK:

Kuşe bol yeşillik, tatlı elma, kuş otu, su teresi v.s verin. Yumurta ezmesine birkaç damla hintyağı katın.

VEREM:

Üşütme ve bronşit vakalarındaki ihtiyat tedbirlerinden başka, kuşu sıcak tutmaya ve besleyici besin aldırmaya dikkat etmelidir. Kuş yemi ve kuş bisküvitinden başka, içine birkaç damla balık yağı damlatılmış yumurta ezmesi iyidir. Sade su yerine içine 8-10 damla kuvvet şurubu katılmış keten tohumu çayı verin. Üşütme, bronşit ve verem vakalarında hastaya iyileşinceye kadar banyo yaptırılmamalıdır.

KRAMP:

Kuşun çok küçük veya iyi temizlenmemiş bir kafese kapatılmış olmasından ileri gelebilir. Kötü tünek de sebeplerden biridir. Kramp bacaklardaysa, onları, içine özel hardal katılmış sıcak su ile ovmalıdır. Kramp midedeyse, kuşa 3 damla zeytinyağı verin ve içme suyuna bir küçük parça arap sakızı koyun. Kaynamış ve soğumuş süte batırılmış ve iyice sıkılmış bir parça beyaz ekmek de iyidir.

İSHAL:

Hastanın dilinin gerisine 1 tek damla hintyağı damlatın. İçme suyuna küçük bir parça Arap sakızı koyun. Yiyecek olarak taze sütle iyice ıslatılmış bir parça kuş bisküviti verin. Birinci günden sonra içme suyuyla 10 damla kuş şurubu verin. Her gün 1/4 çay kaşığı dolusu kuş kömürünü kuş kumu ile kafesin tablasına serpin. Kafesin telleri arasına kömür ve küçük bir tebeşir parçası da sıkıştırılabilir.

Kanarya Hastalıkları

YUMURTLAYAMAMAK:

Zamanı geldiği halde yumurtlayamayan dişi kuş kafesin bir köşesinde acıdan titrer ve yere çöker. Onu yavaşça sol ele alarak gagasına 3 -4 damla zeytinyağı damlatılmalıdır. Ciddi vakalarda bir o kadar zeytinyağı bir kanat veya kuyruk tüyünün yardımıyla kuşun gerisine sürülmelidir. Bu sıkıntının önüne geçmek için en iyisi, dişi kuşu yavrulayacağına yakın haftada en az üç kere kara hindiba yaprağı, su teresi ve haşlanmış havuçla beslemektir. Soğuk günlerde tüneğin ucunda bir küçük parça domuz yağı da faydalıdır.

GÖZDEN GEÇİRMEK:

Kuş ayılıncaya kadar kafasını su ile ovuşturun. Tüneğe çıktıktan sonra hafif ışık alan, rahatsız edilmeyeceği bir yere koyun. İçme suyuna 9 – 10 damla kuş kuvvet şurubu katın. Sara vakalarında da aynı tedaviye baş vurulur.

TÜY YOLMA:

Bitten değil de kan bozukluğundan ileri geliyorsa, kuşun bir günde yediği yiyeceği azaltmalıdır. Haftada üç kere yeşillik verin.

KANARYA ZAMANSIZ TÜY DÖKÜMÜ:

Kuşe her gün taze yumurta ezmesi verin. Yiyeceğine haşlanmış birkaç parça havuç katın. Kafeste kuş bisküviti bulundurun. İçme suyuna yukarıdaki gibi kuş kuvvet şurubu katın.

BAĞIRSAKLARIN İLTİHAPLANMASI:

Bu, kuşun, başı kanadının altında oturması, bir yerine iki bacağı üzerinde uyumasıyla belli olur. Hasta durgundur. Karnı kırmızı ve şiştir. Ateşi vardır. Bir belirti de pisliğinin yeşil ve fena kokulu olmasıdır. Bütün yeşil besinleri ve yumurtayı kesin. Kuşu ıslatılmış yemle besleyin. Uç günde bir küçücük bir tutam İngiliz tuzunu içme suyuna katın.

BİT veya KURTLAR:

Bunlar kuşun devamlı olarak vücudunu gagalaması, huzursuzluk içinde olması, ya da tüylerini kabartması ile belli olur. En iyisi gece kafesin üzerine beyaz bir bez koymaktır. Eğer kurt varsa, sabahleyin bez üzerinde siyah benekler halinde görülecektir. Kurtlar, bezin üzerinden sıcak bir ütü geçirmek suretiyle öldürülebilir. Yarım litre suya bir yemek kaşığı kuş kafes temizleme tozu katarak küçük bir fırça ile kalesi yıkayın, çalkalayın ve kurulayın. Kafesin her tarafı; tünekler, kaplar vs. elden geçirilmelidir. Kuşu yavaşça elinize alın ve tüylerinin dibine, bilhassa sırtına, karnına, boynuna bit tozu serpin. Tüneğinin altına da bir küçük tabak su koyun, Kuş silkinecek, bit tozunun öldürdüğü veya sersemlettiği kartlar böylece suya düşecektir. Su konmadığı takdirde, düşen kurtlardan bir kısmının kafesin bir tarafına gizlenmesi mümkündür.

PUL PUL BACAKLAR:

Sadece yaşlı kuşları rahatsız eden bir durumdur. Kuşu sol elinize alın ve bacaklarını sıcak sabunlu suyla bir dakika kadar yıkayın, sonra iyice kurulayın. Parmaklarınızla hafifçe ovalayarak ve tüylere yapışmamasına dikkat ederek kuş merhemi tatbik edin. Bir başka usul de küçük bir fırça ile parafin yağı sürmektir. Bu tedavilerin herhangi biri, pulların altında toplanmış kirler ve mikroplar tükeninceye kadar iki, üç gün tekrarlanılmalıdır. O zaman kuşu alın ve pulları bir çakı ile gayet yavaş olarak aşağıdan yukarıya doğru kazıyın. Pulların çoğu bu şekilde çıkacaktır. Fakat çok basmayın, aksi halde nazik olan cildin kesilmesine ve bacakların kanamasına sebep olursunuz.

KIRIK BACAKLAR:

Kafesteki bütün yüksek tünekler ve salıncaklar çıkarılmalı ve kuş, her türlü heyecandan uzak kalacağı bir odaya konulmalıdır. Bacak eklemler arasından kırılmışsa, kuşu elinize alın ve bacağı, kemiklerin uçları karştlaşıncaya kadar vücuttan dışa doğru hafifçe çekin. Uçları birbiri üstüne bastırın ve kürdandan veya kibrit çöpünden destek yapın. Bu destek iplikle bağlanmalıdır. Fakat kan akımın’ durdurmamak için çok sıkı bağlamamaya dikkat etmelidir. Bacağa sarılan kürdanı üç hafta dokunmadan bırakın, bu süreden sonra çıkarın. Kırılmış eklemi yerine koymak imkansızdır.

KUŞA İLAÇ NASIL VERİLİR:

Kafesin kapısını usulca açın, kuşu sol elinize alın. Kuşu sıkıca, fakat incitmeden tutmalıdır. Kuşun kanatlarını ve ayaklarını tutmak üzere orta, yüzük ve küçük parmaklarınızı kullanın. Böylece serbest kalan baş parmakla işaret parmağınızı kuşun alt gagasının yanlarına bastıracak olursanız, kuş gagasını açacaktır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu