Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Kakulenin ve Kakule Yağının Faydaları Nelerdir?

Hindistan'da en çok kullanılan bitkilerden kakule ve kakule yağının faydaları ile ilgili bütün bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Daha çok Hindistan’da kullanılan bir bitki olan kakule ülkemizde de yemeklere tat vermek için sıklıkla kullanılmaktadır ve kakulenin faydaları hakkında en çok bilgiye de Hintliler sahiptir. Kakule sağlık açısında oldukça faydalıdır.  Yemeklere tat vermek için kullanılmasının yanında tıp sektöründe de oldukça fazla kullanılmaktadır.

Ülkemizde yetişmeyen kakule bitkisi başka ülkelerden alınarak baharatçılarda satılmaktadır. Yemeklere farklı bir aroma katmak için baharat olarak kullanılabilir.

Kakule iyi bir antioksidan kaynağıdır. Kansere karşı koruyucu görevi görmesinin yanında kalbe iyi gelir, sindirim sitemi sorunlarının çözümünde etkilidir. Kakulenin faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızın devamını mutlaka okumalısınız.

Kakulenin Faydaları Nelerdir?

Kakulenin Faydaları Nelerdir?

Kalbe iyi gelir: Kakule içerisinde magnezyum, potasyum ve kalsiyum bulunmaktadır. Hücrelerin temel bileşenlerinden olan potasyum kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol altına almaya yarar. Kakulenin vücut için en önemli faydalarından birisi trombosit agregasyonu ve iltihaplanmayı önleyebildiği için kanda pıhtılaşma oluşmasını öneler. Ayrıca felç geçirme riskini azaltır. Kakule içerisinde bulunan mineraller kalp sağlığı için çok faydalıdır. Bu nedenle günde iki bardak kakule çayı tüketilebilir.

Kansere karşı koruma sağlar: Kakule içerisinde IC3 ve DIM fitokimyasalları bulunur. Bu kimyasallar ise yumurtalık, meme ve prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanser çeşidine karşı koruma sağlar. Düzenli olarak kakule tüketilerek kansere karşı önlem alınabilir.

Sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır: Şişkinlik, mide krampı ve gaz sorunlarında kakule iyi bir bitkisel çözümdür. Kabızlık, hazımsızlık, asitlik, dizanteri ve mide enfeksiyonları içinde kakule kullanılabilmektedir.

Böbrekler için faydalıdır: Kakule tüketimi kişiyi idrara teşvik eder. Sık sık idrara çıkılması ile birlikte böbreklerde biriken kalsiyum dışarı atılabilir. Ayrıca kan basıncını düşürerek de böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur. Mesane ve idrar sorunları yaşayanlar, yanma ve ağrılı idrara çıkma durumu olanlar bu rahatsızlıkların çözümü için düzenli olarak kakule tüketebilirler. Böbrek taşının düşürülmesi üzerinde de oldukça faydalıdır.

Üst solunum yolları için faydalıdır: Kakule soğuk algınlığı öksürük, astım gibi rahatsızlıklarda kişiyi rahatlatmaya yardımcı olur. Akciğerlerde kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. İyi bir balgam söktürücü olan kakule göğüs tıkanıklıklarının giderilmesinde etkilidir.

Karaciğer ve safra kesesi için faydalıdır: Kakule anti inflamatuar özelliğe sahiptir. Bu sayede de idrar yolu, sindirim sistemi ve karaciğer üzerinde oldukça etkilidir. Ayrıca mesane taşlarının düşürülmesinde de yardımcı olmaktadır.

Kakule Yağının Faydaları

Kakule nelere iyi gelir?

Diyabete iyi gelir: Diyabet hastalarında görülen düşük manganez düzeyi kakule tüketimi ile ortadan kaldırılabilir. Kakule içerisinde yüksek miktarda bulunan manganez kan şekerini düzenlemeye yardımcı olacaktır.

Kan dolaşımını düzenler: Kakule içerisindeki C vitamini ve mineraller kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur. Düzenli olarak kakule tüketimini kan dolaşımını düzenleyerek hastalıklara yakalanma riskini azaltacaktır.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur: Doğal bir diüretik olan kakule kolesterolü düşürerek organları korur. Kanı temizleyerek kolesterol oluşumunu azaltır.

Astıma iyi gelir: Atım hastalarının sıklıkla yaşadığı göğüste sıkışma, öksürük ve hırıltılı solunum gibi rahatsızlıklar kakule ile ortadan kaldırılabilir. Nefes almayı düzenlemeye yardımcı olur.

Kansızlığa iyi gelir: Kakule içerisinde demir, bakır, niasin ve riboflavin dışında C vitamini de yüksek miktarda bulunur. Bütün bu mineral ve vitaminler kan hücrelerinin oluşması için gereklidir. Anemi şikâyeti olanlar tüketecekleri kakule ile bu sorunu ortadan kaldırabilirler.

Antioksidan kaynağıdır: iyi bir antioksidan kaynağı olan kakulenin düzenli olarak tüketimi ile vücuttaki zararlı toksinler dışarı atılabilir. Kakule bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlar ile mücadele etmesini sağlar.

Diş ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir: Antiseptik özelliği olan kakule diş sağlığı ve diş eti rahatsızlıkları için uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur: Ağız kokusuna neden olan bakteriler kakulenin antibakteriyel özelliği ile ortadan kaldırılabilir. Ağız kokusu şikâyeti olanlar düzenli olarak kakule çayı tüketerek bu sorunu ortadan kaldırabilirler.

Depresyonla mücadele eder: Kakule yağı aromaterapi yağı olarak kullanılarak antidepresan özelliğinden faydalanılabilmektedir.

Kakule Yağının Faydaları

  • Kakule bitkisi baharat ve çay olarak kullanılabildiği gibi yağı çıkartılıp bu şekilde de kullanılabilmektedir.
  • Kakule yağı başta aromaterapi için kullanılmasının dışında baş ağrısı gidermek ve vücut ısısını arttırmak için kullanılabilmektedir.
  • Cilt için oldukça faydalı olan kakule yağı antioksidan kaynağı olması, C vitamini ve manganez içermesi nedeniyle de maskeler içinde sıklıkla kullanılabilmektedir.
  • Cilt enfeksiyonlarının tedavisinde, sivilce ve akne sorunlarının çözümünde kakule yağı kullanılabilmektedir.
  • Ayrıca kakule yağı saçlar içinde oldukça faydalıdır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu