Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Reyhanın Faydaları Nelerdir? Reyhanın Kullanım Alanları

Hoş kokusu ve güzel görüntüsüyse bilinen reyhanın faydaları da saymakla bitmiyor. Bu yazımızda reyhan nelere iyi gelir detaylı bahsediyoruz.

istanbul temizlik şirketi

Hoş kokusu ile dikkat çeken reyhan uzun yıllardır tıbbı amaçlı kullanılan bitkilerden birisidir. Daha çok süs bitkisi olarak yetiştirilen reyhan birçok bölgede fesleğen olarak bilinmektedir. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişen bu hoş kokulu reyhanın faydaları saymakla bitmez.

Reyhan mor ve yeşil renkli yapraklarının yanı sıra olgunlaşma döneminde beyaz ve pembe çiçekleri ile güzel bir görünüm kazanır. Taze iken yaprakları kullanılabildiği gibi kış aylarında kullanmak için yaprakları kurutulmaktadır.

Reyhan yaprakları hoş kokusu ile aromatik yağ yapımında kullanılır. Bunun dışında gıda maddesi olarak kullanılabildiği gibi kurusu yemeklere tat ve aroma vermek içinde kullanılmaktadır. Reyhan yaprakları ile hazırlanan çay ve şerbette tüketilmektedir.

Farklı kullanım alanı olan reyhanın faydaları ise şu şekilde sıralanabilir.

Reyhanın Faydaları Nelerdir?

Reyhanın Faydaları Nelerdir?

Yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olur: Sıtma, enfeksiyon, bakteriler, mantar, grip ve alerjik maddeler vücutta yüksek ateşin oluşmasına neden olurlar. Reyhan; antibiyotik, antiseptik, anti mantar ve dezenfektan özellikleri ile vücudu koruyarak yüksek ateşin düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca enfeksiyonlarla mücadele için reyhan yaprakları kaynatılıp içilebilir.

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur: Reyhan içerisinde bulunan öjenol kolesterol seviyesini düşürdüğü için dolaylı olarak kalp hastalıkları ve felç riskini de azaltmaktadır. İyi bir C vitamini ve antioksidan kaynağı olan reyhan serbest radikaller ile mücadele ettiği için vücudu korumaktadır.

Üst solunum yollarına iyi gelir: İçerisinde bulunan öjenol, kamfen ve sineol vücudun korunmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle bakteri, virüs ve mantar nedeniyle üst solunum yollarında enfeksiyon oluşumunu önleyerek solunum sitemindeki rahatsızlıkların tedavi edilmesine yardımcı olur. Kronik akut ve bronşit tedavisinde reyhan kullanılabilmektedir.

Kanserden korur: İyi bir antioksidan kaynağı olan reyhan vücutta serbest radikaller ile mücadele ederek farklı kanser türlerine karşı koruma sağlar. İçerisinde bulunan flavonoidler radyasyonun hücrelere zarar vermesini önler. Hücrelerin korunmasını sağlayan beta karoten üretimine de reyhan destek vermektedir.

Karaciğeri korur: Reyhan içerisinde bulunan bileşenler ile kandaki toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Metabolizmanın iyileşmesini de sağlayan reyhan, karaciğer rahatsızlıklarının tedavi edilmesini sağlayarak karaciğer fonksiyonlarının daha iyi işlemesine yardımcı olmaktadır.

Böbrekleri korur: Reyhan içerisinde bulunan bileşenler böbreklerin işleyişine destek verir ve böbrek sağlığını korur. İdrar yolu ile böbrek taşlarının vücuttan atılması için reyhan bal ile birlikte kullanılabilir.

Diyabete iyi gelir: Reyhan kan şekerini dengede tutabilmeyi sağlar. Özellikle tip 2 diyabet hastaları şeker seviyelerini kontrol altına almak için reyhandan faydalanabilmektedir. Ama kan şekerini düşüren ilaçlar kullanılıyorsa reyhan kullanımına dikkat etmek gerekir. Çünkü reyhan kan şekerini düşürebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur: Antioksidan özelliği ile zararlı radikaller ile savaşıp vücudu korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yapraklarında bulunan anti bakteriyel yağ ise bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu korur.

Reyhanın Yararları

Reyhanın Yararları

Gastrintestinal sistem için yararlıdır: İyi bir anti inflamatuar kaynağı olan reyhan, sindirim sistemi ve bağırsakların doğru çalışmasına yardımcı olur. Sindirim güçlüğü, iltihaplı bağırsak hastalığı, mide krampı, mide gazı ve kabızlık gibi sorunların tedavisinde etkilidir.

Antibakteriyel özelliği vardır: Antibakteriyel özelliği olan reyhan enfeksiyonlar ile mücadele ederken gıda zehirlenmelerinde de vücuttan bakterilerin atılmasına yardımcı olmaktadır.

Öksürüğü geçirmede etkilidir: Reyhan öksürüğe oldukça faydalı bir bitki olduğu için ilaçlar içerisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Öksürük tedavisi için reyhan yaprakları ile birlikte karanfil kaynatılıp içildiğinde öksürük sorunu ortadan kalkacaktır. Ayrıca reyhan boğaz ağrısına da iyi gelmektedir.

Mide için faydalıdır: Reflü ve üsler tedavisine katkıda bulunan reyhan anti ülser özelliğine sahiptir. Mide asidini azaltmaya yardımcı olurken midede koruyucu mukus üretimine de destek verir.

Gözler için faydalıdır: İçerisinde bulunan A vitamini ve antioksidanlar ile göz sağlığını koruyarak, gece körlüğü ve diğer göz hastalıkları oluşma riskini azaltır.

Stresle mücadele etmeye yardımcı olur: Reyhan sinirlerin yatışmasını sağlayarak kişinin gerginlik halinden kurtulmasına yardımcı olur. Gün içerisinde yaşanılan stresi atmak için reyhan yaprakları çiğnenerek sakinleşilebilir. Ayrıca reyhan rahatlatıcı etkisi ile depresyona da iyi gelmektedir.

Ağrıyı hafifletir: Reyhan içerisinde bulunan bileşenler enflamatuar görevi görerek nörolojik ağrıların hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.

Cilt sağlığı için faydalıdır: Reyhanın antioksidan özelliği ile ciltteki zararlı toksinler atılabilir. Kanı arındırıp akne ve sivilce patlamasına engel olabilir. Antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile de cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.

Kötü nefesi engeller: Reyhan hoş kokusu sayesinde kötü nefesi engeller ve ağız sağlığını korur. Diş macunları ve sakızlar içerisinde reyhan kullanılarak ağız kokusu önlenebilmektedir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu