Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlık herkesin yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Kabızlık nedenleri ve evde nasıl çözüm bulunur detayları yazımızda anlattık.

Birçok kişinin yaşadığı bir sorun olan kabızlık; bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Dışkı sert ve kuru bir hal alarak kişinin birkaç gün boyunca tuvalete çıkmasını önler. Bu durumda da kişi karın ağrısı, karın şişliği gibi sorunlar yaşar, tuvalette uzun süre beklemek zorunda kalır.

Bağırsak hareketleri kişilerin vücut yapılarına ve beslenme şekillerine göre değişebilir. Bazı kişiler günde üç sefer dışkılama yaparken bazı kişiler daha az yaparlar. Ama dışkılamanın uzun süre yapılmaması da kabızlık sorununu ortaya çıkartır.

Uzun süreli yaşanan kabızlık sorunları anüste çatlaklara ve kanamalara neden olabilir. Bu durumda basur ve hemoroit hastalıklarının habercisidir. Basur ve hemoroit ise ilerleyen zamanlarda kolon kanserine neden olabilir. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayanların bu duruma çözüm bulmaları gerekir.

Kabızlık için evde kabızlık tedavisi uygulamaları konusunda sizlere bilgi vermeden önce kabızlık neden olur, kabızlığa ne iyi gelir bu konular hakkında bilgiler verelim.

Kabızlık Neden Olur?

Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ile ortaya çıkan kabızlığın oluşmasında birçok neden etkili olabilir. En temel neden ise yeterince posalı beslenmemek ve su tüketmemektir. Beslenmelerde yapılan hatalar, sindirim sistemindeki bozukluklar gibi nedenlerde kabızlığa neden olabilir.

1.Posalı beslenmede yetersizlik: İçerisinde posa bulunan sebze ve meyvelerin az tüketimi daha çok katı ve unlu gıdalar ile beslenmek bağırsak hareketlerini yavaşlatacak ve kabızlık sorunu ortaya çıkacaktır.

2. Beslenme düzenin olmaması: Beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalar kabızlığa neden olan temel faktörlerdir. Unlu gıdaların fazla tüketimi, aşırı yeme, protein tüketiminin fazlalığı, posasız beslenme kabızlık sorununu ortaya çıkartır. Beslenme de belirli bir düzenin olmaması öğünlerin farklı saatlerde tüketilmesi de bağırsak hareketlerini etkileyecektir.

3. Parazit ve enfeksiyon: Bağırsak parazitleri bağırsak hareketlerinin durmasında etkilidir. Tüketilen gıdalar ile vücuda giren virüs, bakteri, mantar ve parazitlerde sindirim sisteminde ilerleyerek bağırsaklara kadar gelerek tıkanmalara yol açabilir. Bu nedenle tüketilen besinlerin uygun hijyen koşullarında hazırlanması ve yıkamaya özen gösterilmesi gerekir.

4. Yetersiz su tüketimi: Sağlıklı bir kişinin günde 2-2,5 litre su tüketmesi gerekir. Bu miktarda su tüketilmediğinde kişide kabızlık sorunu yaşanması muhtemeldir.

5. Kullanılan bazı ilaçlar. Kalsiyum, alüminyum içeren antibiyotik ve antiasit ilaçlar vücuda alındıklarında yeterli su tüketimi olmaz ise kabızlığa neden olabilir. Antidepresanlar ve demir hapları da kabızlığa neden olabilir.

6. Hareketsiz yaşam: Hareketsiz yaşam, gün boyu sürekli oturmak, her yere araba ile gidilmesi, bilgisayar başında uzun süre oturmak gibi nedenler bağırsak hareketleri üzerinde etkili olacaktır.

7. Süt ve süt ürünleri tüketimi: Süt ürünlerinin özellikle inek sütünün aşırı derecede tüketimi kabızlık sorununa yol açabilir.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlığa neden olan faktörlere dikkat edildiği zaman kabızlık sorunu ortadan kaldırılabilir. Bu sorun tüketilen besinlerden kaynaklanıyor ise beslenme alışkanlıklarında yapılan değişiklikler bu sorunu ortadan kaldırabilir.

Kabız olmamak için su tüketimini arttırmak yapılması gereken en temel şeydir. Bunun yanında günlük beslenme düzenine özen gösterilmeli ve mutlaka posalı yiyecekler beslenme listesine eklenmelidir. Diyet yapanlar ise kabız olmamaya dikkat etmek için beslenme listelerine posalı lifli yiyecekleri eklemeli bu şekilde sağlıklı beslenmelidir.

Yağlı ve sindirimi zor olan besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Kabızlık durumunda kafein ve alkollü içecekler tüketilmemelidir. Acı biber ve kara biber gibi baharatlarda şikâyeti olanların tüketmemesi gerekenlerdendir.

Saydığımız bu önerilere dikkat edildiği halde kabızlık sorunu geçmez, ateş, bulantı, kusma ve dışkıda kan gibi durumlar olur ise işte o zaman vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekir.

Evde kabızlığa ne iyi gelir

Evde kabızlık tedavisi uygulaması sırasında tüketeceğiniz besinler ile kabızlık sorununu azaltabilirsiniz. Tüketmeniz gereken besinler ise şunlardır:

Kabızlık sorununda uzak durulması gereken gıdalar ise şunlardır:

Exit mobile version