Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği kuruyemişler arasında en çok tüketilen ve sağlık açısından da birçok faydası olan bir besindir. Peki kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Kabak çekirdeği kuruyemişler arasında en çok tüketilen ve sağlık açısından da birçok faydası olan bir besindir. Kabak bitkisinin çekirdeklerinin çıkartılıp kurutulması ile elde edilen kabak çekirdeği çerez olarak tüketilmektedir.

Günde bir avuç tüketilecek olan kabak çekirdeği ile vücuda magnezyum, bakır ve çinko alınabilir. Antioksidan özelliği de oldukça yüksek olan kabak çekirdeği mikroplara karşı savaşarak kişiyi hastalıklara karşı korur. Kabak çekirdeğinin faydaları hakkında sizlere bilgiler vermeden önce kabak çekirdeğinin besin değerlerini açıklayalım.

Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri

100 gram tuzsuz, kavrulmuş ve kabuksuz olan kabak çekirdeği içerisinde;

  • Kalori 446
  • 77 mg omega 3
  • 53.7 karbonhidrat
  • 19.4 gr yağ
  • 18.5 gr protein
  • 55 mg kalsiyum
  • 262 mg magnezyum
  • 3,3 mg demir
  • 919 mg potasyum
  • 18 mg sodyum
  • 92 mg fosfor
  • 10,3 mg çinko
  • 0,7 mg bakır
  • 0,5 mg manganez
  • 62 IU a vitamini
  • 0,1 mg B2 vitamini
  • 0,3 mg B3 vitamini
  • 9 mcg B9 vitamini
  • 0,1 mg B5 vitamini

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur:

Kabak çekirdeği içerisinde yüksek miktarda magnezyum bulunur. Bu magnezyum ise kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Magnezyum diş sağlığı içinde çok faydalıdır. Kemik sağlığını korur. Ayrıca kan damarlarının gevşemesini sağlar ve bağırsak fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı olur. Kan basıncı seviyesini belirli bir düzeyde tuttuğu için kalp krizi geçirme riskini azaltır. Kabak çekirdeğinin faydaları arasında en önemli olanı budur diyebilirim.

Bağışıklık sistemini güçlendirir:

İçerisinde bulunan çinko sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında uyku sorunlarını gidermeye kadar birçok faydası vardır. Vücuttaki çinko oranı düştüğü zaman grip, soğuk algınlığı, akne, depresyon ve hatta düşük yapma gibi birçok rahatsızlık ile karşı karşıya kalınabilir. Çinko hücrelerin çoğalmasını sağlar. Cilt sağlığı için oldukça faydalı olan çinko gözler içinde oldukça yararlıdır. Erkeklerde cinsel fonksiyonları arttırmaya yardımcı olur. Günlük besin listeniz içerisine bir avuç kabak çekirdeği ekleyerek çinko ihtiyacınızı karışlayabilir ve vücut direncini arttırabilirsiniz. Hastalıklara kolay kolay yakalanmazsınız.

Diyabete iyi gelir:

Kabak çekirdeğinin düzenli tüketimi ile diyabetin ortaya çıkardığı sağlık sorunları önlenebilir. Özellikle diyabet hastalarının yaşadığı kalp ve göz rahatsızlıklarına karşı koruyucu görevi görür.

Omega 3 bakımından zengindir ve vücudun omega 3 ihtiyacını karşılar:

Omega 3 vücut için oldukça önemli ve faydalı yağlardır. Kabak çekirdeğinin içeriğinde bulunan yüksek miktarda omega 3’ü vücuda alarak başta kalp sağlığı olmak üzere vücudunuz birçok soruna karşı koruyabilirsiniz.  Kabak çekirdeğinin tüketimi ile vücuda alacağınız omega 3 sayesinde diyabet etkileriniz azaltabilir, kötü kolesterolü düşürebilir ve kanın akışkanlık seviyesini arttırabilirsiniz. Bunların yanında kabak çekirdeği kanserle mücadele eden besinlerden birisidir. İltihap sorunlarında da oldukça faydalıdır. Ayrıca cilt üzerinde de oldukça etkili olarak yaşlanma belirtilerini geciktirir. Bütün bu faydaları ise içerisinde bulunan omega 3 desteği ile sağlar.

Prostat hastalığına karşı koruyucu görevi görür: 

Erkeklerin en çok yaşadığı rahatsızlıklardan birisi prostat sorunlarıdır. Kabak çekirdeği içerisindeki çinko prostat hastalığına karşı çok etkilidir. Erkekler düzenli olarak kabak çekirdeği tüketerek prostat hastalığına karşı koruma sağlayabilir ve var olan hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir.

Kalp ve karaciğer için faydalıdır:

İçeriğinde bulunan omega 3, diğer sağlıklı yağlar, lif ve antioksidan bakımından zengin olması kalp ve karaciğer sağlığını korumaya da yardımcı olmasını sağlamaktadır. Kalp ve karaciğeri güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.

Vücudun dinlenmesini sağlar:

Kabak çekirdeği vücudu dinlendirici etkisi sayesinde iyi bir uyku uyumanızı sağlar. Kabak çekirdeği tüketimi ile triptofani artar ve melatonin ile serotonin hormonlarının üretimi desteklenir. Bu sayede kişi kendini hem daha mutlu hem de daha rahat hisseder. Stresli ve yoğun bir günün ardından tüketilecek olan kabak çekirdeği ile daha rahat bir uyku süreci yaşayabilirsiniz.

Menopoz belirtilerini azaltır:

Menopoz dönemindeki bayanlar düzenli olarak tüketecekleri kabak çekirdeği ile terleme, sıcak basması ve eklem ağrısı gibi sorunların hafiflemesi sağlanabilir. Bunların yanında menopoz dönemi sonrasında iyi kolesterol düzeyinin yükselmesine de yardımcı olur.

Kilo vermeye yardımcı olur:

Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunana bitkisel protein sayesinde kilo verme kolaylaşır. Düzenli olarak günlük bir avuç kabak çekirdeği tüketimi ile 5 gram yani günlük protein ihtiyacınınkarşılanabilir. Ara öğünlerde tüketilecek olan kabak çekirdeği uzun süre tok kalınmasını sağlar. Egzersiz sonrasında tüketilecek olan kabak çekirdeği ise yağ yakımını hızlandırır.

Bunlar dışında;

  • Kabak çekirdeği içerisinde bulunan çinko; hafızanın korunmasını ve gelişmesini sağlar. Yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Koku ve tat alma duyularını geliştirir. Çinko eksikliği öğrenme bozukluğu sorunlarına da yol açabilir.
  • Kabak çekirdeği içerisinde bulunana demir; kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar. Bu sayede oksijenin kan yolu ile tüm vücuda yayılmasına yardımcı olur. Saç, tırnak ve cilt sağlığı için de demir oldukça faydalıdır. Kabak çekirdeği ise demirin vücuda alınmasına yardımcı olur.

Kabak Çekirdeği Ne Kadar Tüketilmelidir?

Kabak Çekirdeği Ne Kadar Tüketilmelidir?

Kabak çekirdeği çok faydalı olsa da günlük alım miktarına dikkat edilmediği zaman fazla kalori alımı nedeniyle kiloya neden olabilir. Bunun yanında fazla kabak çekirdeği tüketimi ile vücuda alınan yağ mide ağrısına ve ishale neden olabilir. Bu nedenle kabak çekirdeği uzmanların önerileri doğrultusunda verilen ölçü miktarında tüketilmelidir. Ayrıca kabak çekirdeğini çiğ olarak tüketmek daha faydalıdır. Kavrulmuş kabak çekirdeği uzun süre kaldığında ısıdan etkilenerek özelliğini kaybedebilir.

Kabak Suyunun Faydaları Nelerdir? başlığı da ilginizi çekebilir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu