Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

James Webb Uzay Teleskobu’ndan Büyük Keşif!

James Webb keşiflerine devam ediyor. İlk defa bir karbondioksit tespit edildi!

istanbul temizlik şirketi

James Webb Uzay Teleskobu Nedir?

ESA ve CSA’nın destekleri ile beraber NASA’nın, uzun zamandır görev yapan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine uzaya göndermiş olduğu en güçlü uzay teleskobudur. Aralık 2021’de fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, Ocak 2022’de ise yörüngeye oturtulmuştur. 6.5 metre genişliğine sahip, altın kaplamadan oluşan bir aynaya sahip kızılaltı bir teleskoptur. Teleskop 13.5 milyar ışık yılı uzaklığa kadar gözlemleme yeteneğine sahiptir. Bu gözlemleme yeteneği, evrenin ilk oluştuğu zamanlara kadar gözlemlenebileceği anlamına gelmektedir. Teleskoptan alınan ilk görüntüler 11 Temmuz 2022 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, teleskobun kaydetmiş olduğu ilk görüntü olan Webb’s First Deep Field’ı yapmış olduğu basın toplantısında açıklamıştı. Ertesi günü 12 Temmuz’da tam renkli görüntüler ve spektroskopik verileri NASA yayınlamıştı. İşte o görüntü;

James Webb Uzay Teleskobu'ndan Büyük Keşif!
James Webb Uzay Teleskobu’nun çekmiş olduğu “Karina Bulutsusu’nun Kozmik Uçurumları” görüntüsü

Yeni Bir Keşif Daha Geldi. İlk Defa Karbondioksit Keşfi Yapıldı!

Gözlemlenebilir evreni izlemeye devam eden teleskop, yeni bir keşfe daha imza attı. Uzak bir gezegende ilk defa karbondioksit keşfedildi. Virgo takımyıldızına ait WASP-36b adı verilen gezegeni hedef alan teleskop yaptığın gözlemler sonucunda gezegenin atmosferinde karbondioksit olduğu tespit edildi. WASP-36b’nin Dünyamıza uzaklığı ise yaklaşık 700 ışık yılı. WASP-36b, Jüpiter’in kütlesinin dörtte biri olmasına rağmen çapı Jüpiter’den yaklaşık olarak 1.3 katı daha büyük bir gezegen. Spitzer ve Hubble teleskopları ile de gözlemlenen gezegende daha önceleri su buharı, sodyum ve potasyuma da rastlanmıştı. Teknolojinin gelişmesi ile beraber karbondioksit tespiti de artık mümkün oldu. Teknolojinin gelişmesi ile beraber bu keşiflerin artmasıyla bilim insanlarının, gezegenlerin oluşum aşaması ve evrimi daha iyi anlamalarını sağlayabilir.

 

Ölçümleri Nasıl Yapıyorlar?

James Webb Uzay Teleskobu’nun arkasında ki araştırma ekibi, WASP-36b gezegenini gözlemleyebilmek adına “NIRSpec” yani “Yakın Kızılötesi Spektrografı“ aracını kullandılar. Bu aracı kullanma sebepleri aslında tercih değil bir mecburiyet. WASP-36b’nin bize olan uzaklığı diğer yöntemleri geçersiz kılıyor. Araştırmacıların söylediğine göre WASP-36b’nin bir gaz devi oluşundan ötürü, Dünya benzeri yaşam koşullarına sahip değil. İlginç olan şu ki normal şartlarda gaz devi kalabilmek için yıldızdan uzakta bir yörüngeye sahip olmak gerekiyor. Fakat WASP-36b bu durumun tam aksine kendi yıldızına oldukça yakın. Yakınlığı tarif etmek gerekirse Güneş ve Dünya arasındaki uzaklığın yalnızca yirmide biri kadar olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yeni gelişmeleri kaybetmemek için Lafmacun’u takipte kalınız.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu