Instagram takipçi satın al
İş HayatıYeme - İçme

İşyerinde Asla Kullanmamanız Gereken 5 İfade

istanbul temizlik şirketi

Çoğumuz işimizde çok çalışıyoruz. İşimizi önemsiyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmak, kariyerimizi geliştirmek ve kendimizi ve ailelerimizi geçindirmeye devam etmek istiyoruz.

Bu yüzden gerçekten de aptalca bir şey söyleyerek sahip olduğunuz işi tehlikeye atmak istiyor musunuz? Tabii ki değil ve yine de, insanlar sürekli olarak kariyerlerini engelleyen ve etraflarındaki herkesin moralini bozan görünüşte zararsız sözler söylüyorlar. Bunun pek çok örneği varken, liderlik koçu Todd Dewett, LinkedIn Öğrenim Dersi olan Yönetim Tüyolarında bu türün en yaygın beş ifadesine dikkat çekti.

İşyerinde Asla Kullanmamanız Gereken İfadeler

“Bu benim işim değil.”

Ne zaman kullanılıyor: Birisi temel iş tanımınızın dışında kalan bir görev için sizden yardım etmenizi ister ve gerçekten yapmak istemezsiniz. Yardım etmek için biraz zaman harcamaktan ya da sadece hayır demekten ziyade bunun yerine o sözü söylüyorsun ve hemen pişmanlık duyuyorsunuz.

Bunu söylediğinizde işyerinizdeki insanlar ne anlıyor?

“Ben Sadece kendimi düşünürüm”  zihniyetinde olduğunuzu kabul ederler.

Daha iyi bir seçenek: Eğer o anda birine yardımcı olacak vaktiniz yoksa bunu yapamayacağınızı söyleyin veya daha sonra yapabileceğinizi ifade edin. Ama bunun sizin işiniz olmadığını söylemeyin – sonuçta, işiniz organizasyonunuzun kazanmasına yardımcı olmaktır, böylece müsait olduğunuz sürece iş arkadaşlarınıza yardım etmek sizin işinizin bir parçasıdır.

İşyerinde Asla Kullanmamanız Gereken ifadeler

“Bunu daha önce denedik.”

Ne zaman kullanılıyor: Birisi – genellikle, sizden daha az zamandır o şirkette olan biri – bir fikir önerir. İş arkadaşınızın söyleyeceklerini sonuna kadar dinleyip bu arkadaşınızın teklifine ilişkin şirketinizin tarihsel bilgilerini paylaşmak yerine direk bu sözü söyleyerek konuşmayı sonlandırıyorsunuz.

Bunu söylediğinizde işyerinizdeki insanlar ne anlıyor?

Ya işi yapmak için “çaba sarf etmek istemiyorum” demek istediğinizi, ya da “ben her şeyi biliyorum ve sen hiçbir şey bilmiyorsun”, düşüncesinde olduğumuzu algılarlar.

Daha iyi bir seçenek: Onları dinleyin. Belki önerilmekte olan şey denendi, ancak iyi yapılmadı. Bu yüzden geçmiş deneyimleriniz bir sonraki adımınız için yol gösterici olsun.  Ama her zaman yeni bir yaklaşıma açık olun ve yeni iş arkadaşlarınızın fikirlerini dinleyin ve onlara kendi düşüncelerinizi detaylı olarak izah edin.

İşyerinde Asla Kullanmamanız Gereken ifadeler

“Bunun için bütçemiz yok.”

Ne zaman kullanılıyor: Bir kişinin gerçekten tutkusu olduğu işle ilgili bir konuda bir fikri vardır. Son örneğe benzer şekilde, bunu duymak ve liyakati tartmak yerine, paranın olmadığını söyleyerek konuyu kapatırsınız.

Bunu söylediğinizde işyerinizdeki insanlar ne anlıyor?

“Etliye sütlüye karışmayın ve sadece söylenenleri yapın.”, demek istediğiniz düşüncesine kapılırlar.

Daha iyi bir seçenek: Büyük fikirler finanse edilmeli ya da belki de minimum bütçeyle bunu yapmanın bir yolu vardır. Ancak her yeni fikri “bunun için bütçemiz yok”  cevabı ile savuşturmak, ekibinizin yaratıcılığını en aza indirmeyi sağlayacak kesin bir yoldur.

“Sana demiştim”

Ne zaman kullanılıyor: Bir meslektaşın bir fikri vardır, bunun kötü bir fikir olduğunu söylüyorsunuz ve yine de yapıyorlar. Başarısız olduklarında kendi üzüntüleri yetmezmiş gibi bir de siz ben sana demiştim diyerek yaralarına tuz basıyorsunuz.

Bunu söylediğinizde işyerinizdeki insanlar ne anlıyor?

“Gizliden gizliye dibini oymaya çalışıyordum”  diye düşündüğünüzü hissederler.

Daha iyi bir seçenek: “Sana söylemiştim” sözü hiç kimsenin işine yaramaz ve dahası adam zaten yaşadığı büyük hayal kırıklığıyla zaten bunun farkındadır. Burada yapmanız gereken tek şey sessiz kalmak olmalıdır.

İşyerinde Asla Kullanmamanız Gereken ifadeler

“Bu prosedüre uymuyor.”

Ne zaman kullanılıyor: Şirketinizde çalışan birisinin, şirketinizde işlerin yürümesinin standart yoluna aykırı düşen bir fikri vardır.

Bunu söylediğinizde işyerinizdeki insanlar ne anlıyor?

“Burada işleri yapmanın tek bir yolu var.”

Daha iyi bir seçenek: Çoğu kural mutlak değildir ve bir prosedür ilerlemeyi engelliyorsa, onu değiştirin. Her zaman yapıldığı şekliyle prosedürlere körü körüne bağlı olmak inovasyonu yok eder.

Son Düşünce: Kariyerinizin başarısı, diğer insanlarla ne kadar iyi etkileşim kurduğunuza bağlıdır. Mesleğinizi iyi yapıyor olsanız bile, eğer tavrınız istemeden de olsa kötü ise ya da başkalarını aşağıya çekiyorsanız, kariyeriniz bundan olumsuz etkilenecektir.

Tabii ki, kimse bunu bilerek yapmaz, ama bu beş cümle kazara kullanıldığında iletişim sorunlarına yol açabilir. Bunun yerine, bu beş ifadeden kaçının ve harika çalışmalarınızın insanların sizin hakkınızda en çok hatırladıkları şey olmasına izin verin.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu