İstanbul ve Deprem Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tarihsel deprem kayıtlarına göre İstanbul’u en çok etkilemiş olan deprem 1509 yılında olmuştur. Bu depremde yaklaşık 5 bin kişi ölmüş, 10 bine yakın insan yaralanmıştır. O tarihlerde İstanbul’un nüfusunun 100 bin dolayınca olduğu düşünülürse, depremin çok şiddetli olduğunu tahmin etmek güç olmaz. Dahası, bu deprem, yol açtığı büyük can ve mal kayıplarından ötürü ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırılmış. Daha sonraki yıllarda, Marmara Denizi ve çevresinde çok sayıda deprem olmuş. Bunlardan bazıları İstanbul’da hissedilmiş ve kent zarara uğramış. İstanbul’u önemli oranda etkileyen ve büyük zarar veren en son deprem 1894 yılında Marmara Denizi’nin doğusunda İzmit Körfezi girişinde meydana gelmiş. Kayıtlara göre yalnız İstanbul’da 276 kişinin ölümüne ve 321 kişinin de yaralanmasına yol açan bu deprem sırasında yükseklikleri 1.5 m’ve varan dalgalar İstanbul kıyılarına vurmuş. Bu örnekler ve tarihi kayıtlar gösteriyor ki. İstanbul geçmişte depremlerin yıkıcı etkisi altında kalmış ve gelecekte de kalabilecektir.

Bütün dünyada artan ekonomik değerler, deprem zararlarının ekonomik boyutunu da artırdı. Örneğin. 1994 yılında ABD’nin Califomia eyaletinde meydana gelen Norrhridge depreminin sonucunda ortaya çıkan ekonomik kayıp yaklaşık 50 milyar dolarken, bu rakam 1995 Kobe, Japonya depreminde 200 milyar dolara ulaşmıştır. Güncel ekonomik kayıplar açısından bakıldığında İstanbul’da büyük bir depremle meydana gelebilecek hasarın ekonomik boyutunun depremin uzaklığına göre yüzlerce milyar dolara çıkabileceğim düşünmek gerekir.

Son zamanlarda Marmara Denizi ve çevresinde yapılan jeolojik ve jeofiziksel incelemeler, Kuzey Anadolu fayının Marmara Denizi’nin içinde ve çevresinde uzanan kollarını oluşturan fay parçalarının (fay, yeryüzünden derinlere doğru 10-15 km inebilen kırık demektir! büyük depremler üretebileceğini gösterdi (Şekil 21. Bu araştırmalar. tstanburiuların depremlerle iç içe yaşamak zorunda oldukları gerçeğini ortaya koydu. Bu bağlamda herkesin aklına şu soru gelebilir İstanbul’u büyük ölçüde etkileyebilecek olası bir deprem nerede vc ne zaman olabilir? Burada belirtilmelidir ki, depremleri araştıran bilim dalları (sismoloji, jeoloji, jeodezi, fizik, v.b.) bir depremin ne zaman olacağı konusunda henüz kesin bir başarıya ulaşamamıştır. Günümüze değin yapılan araştırmalar, depremin sanıldığından daha karmaşık bir olay olduğunu gösterdi. Buna göre, bir depremi önceden bildirmek ya da kestirim yapmak oldukça uzun zaman alır. Birçok araştırmacı, kaynak ve emeğin, depremin önceden kestirimi araştırmaları yerine depremi anlama araştırmalarına aktarılmasının daha faydalı olacağı konusunda birleşiyorlar. Bu araştırmalar sonucunda deprem olayı daha iyi..

Exit mobile version