Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

İshal Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

İshal nedir? İshal belirtileri nelerdir? İshal nasıl tedavi edilir? İshal hakkında ayrıntılı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

İshal, çeşitli virüslerin neden olduğu, özellikle bebek ve yaşlılarda daha fazla görülebilen sıvı kaybetme ve iç dengenin bozulmaya başlaması durumudur. Yaşam koşulları elverişli olmayan ülkelerde ishal ve ishal yapabilen hastalıklar çok yaygın olarak görülür.

Bizim ülkemizde de en fazla rota virüsünün bebeklerde ve çocuklarda meydana getirmiş olduğu ishal tabloları görülür. İçme sularının lağım ile karışık olarak kullanılması, hava ve iklim şartlarının sürekli olarak değişkenlik göstermesi, stres faktörleri, tarihi geçmiş, bayatlamış gıdaların tüketilmesi ishal yapabilen nedenler arasında gösterilebilinir. Bazı ilaçların, özellikle antibiyotiklerin yan etkisi olarak çoğunlukla ishal vakaları görülür. Sivrisineklerin çok fazla olduğu bölgelerde enfeksiyon riski daha fazla olduğundan ishal vakaları mevsim geçişlerinde artar.

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal belirtileri bebeklerde ve çocuklarda çok çabuk bir şekilde gözlemlenir. Anal kaslar tamamen kontrollü olarak çalışmadığı için ebeveynler tarafından çabuk fark edilir. İshal ve ateş bebek ve çocuklarda birlikte görülür. Yetişkinlerde ise hemen gözlemlenemeyebilinir. Genel olarak ishal belirtileri arasında:

• Karın ağrısı
• Bulantı ve kusma
• Baş ağrısı
• Halsizlik
• Karında oluşan sertlik ve bağırsaktaki anormal hareketlilik
• Ateş
• İştahsızlık

Sayılabilir. Kullanılan ilaçlar, çalışılan ortam, stres faktörlerinin şiddeti, mevcut olan bazı hastalıklar, tüketilen gıdalar ve hava şartları yukarıda da bahsedildiği gibi bireyi etkileyerek ishal olmasına neden olabilir. İshal vakaları tespit edildiğinde sağlık bakanlığına bildirilmesi ve bu vakalara yönelik önlemlerin alınması gerekir. Aksi taktirde vaka sayısı arttıkça ölüm sayısı da artabilir.

İshal Nasıl Tedavi Edilir?

İshal tedavisi zor ve ince bir bakım isteyen bir hastalıktır. Tedavinin kolaylıkla yapılabilmesi için önce ishalin nedenleri araştırılmalıdır. Hafif ishallerde evde patates, muz gibi gıdalar tüketilerek ishalin geçmesi sağlanabilir. Posalı gıdalar ishal tedavisinde yenilebilir gıdalardır. Ancak bir haftadan uzun süren ishallerde mutlaka müdahale gerekir. İshal ile birlikte çok fazla miktarda sıvı kaybedilir ve bu sıvının acilen yerine koyulması bireyi rahatlatacaktır. Kaybedilen sıvı yerine koyulmadığı taktirde böbrek yetmezliği ve son olarak ölüm gerçekleşeceği ihtimali unutulmamalıdır. Bu nedenle uzun süren ishaller evde tedavi edilmekten çok mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu