Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

İri Bebek (Makrozomi) Nedir, Nasıl Oluşur?

istanbul temizlik şirketi

Makrozomi (iri bebek), bebeğin doğum ağırlığının 4500 gram üstünde olmasına denir. Normalde zamanında doğması planlanan bir bebeğin ortalama ağırlığının 2500 ile 4000 gram arasında olması beklenir. Ancak bazı durumlarda bebek 4500 gram üstünde doğarsa bu duruma iri bebek (makrozomi) denir.

Bebeğe makrozomi tanısı doğumdan önce yapılan ultrason muayenesine bağlı tahmini ağırlığı tespit edilerek ya da doğumdan sonra tartılmasıyla konur.

Makrozominin nedenleri nelerdir?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda makrozominin nedeni olarak, Anne adayının doğumda çok kilo alması, aşırı kiloya sahip anne adayı, anne adayında şeker hastalığının olması, Annenin önceden de iri bebek doğurmuş olması, Annenin boyunun uzun olması, gün aşımı, erkek bebek ve anne yaşının yüksek olması gibi faktörler tespit edilmiştir.

İri bebeğin doğumunda hem anne hem de bebek için bir takım sıkıntılar meydana gelebilir. Bunlar, Doğumun normalden yavaş seyretmesi, zor doğum, doğum esnasında bebeğin omuzunun takılması, anne ve bebekte kemik, sinir travmaları, Annede yırtıklar oluşması, doğum sonrası aşırı kanamalı durumlar (atoni)‘dir. Normal doğum esnasında bu olumsuz durumların meydana gelmemesi için anne adayına sezeryan önerilir.

İri Bebek (Makrozomi) Nedir

Neden Sezeryan?

Anne adayının ultrason ile yapılan gebelik takibinde bebeğin 5000 gramdan fazla olması ve anne adayında şeker hastalığı olması durumunda, hem anne hem de bebeğin normal doğumda meydana gelebilecek riskleri önlemek amacıyla, anne adayına sezeryan olması önerilir. Bu nedenler dışında, anne adayının doğum kanalında darlık ya da gebeliğin ilerlemesi ile ilgili sıkıntılı durumlarda varsa yine sezeryan önerilebilir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu