Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Damar Sertliği, Damar Sertliğine İyi Gelen Bitkiler ve Besinler

Damar sertliği, atardamarlarda meydana gelen hasarlar sonucu oluşur vb böbrek yetmezliği, felç vb. hastalıklara sebep olabiliyor. Peki nasıl korunuruz?

istanbul temizlik şirketi

Damar sertliği, atardamarlarda meydana gelen hasarlar sonucu oluşan, böbrek yetmezliği, felç, kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açan bir durumdur. Yaşam tarzı ve beslenme biçimi, bu duruma yol açan en büyük etkenlerdir.

Damar sertleşmesinin en önemli nedenleri, sigara kullanımı, kandaki şeker oranının ve kolesterol seviyelerinin yüksek olması, obezite, fazla karbonhidrat ve trans yağ tüketimidir. Kan hücreleri pıhtılaşarak damarların hasar görüp sertleşmesine neden olabilir. Damarlarda meydana gelen hasarlar, bakteriyel bir enfeksiyondan veya virüslerden de kaynaklanabilir.

Damar sertliğinin giderilmesine yardımcı olan bazı maddeler vardır. Bunlar folik asit, B12 ve B6 vitaminleri, selenyum ve Omega 3 yağ asitleridir. Bu maddeleri içeren besinler tüketmek, damar sertliğinin giderilmesine yardımcı olarak kalp krizi riskini azaltacaktır.

Damar Sertliği Tedavisine Yardımcı Bitkiler ve Besinler

Damar Sertliği Tedavisine Yardımcı Bitkiler ve Besinler

Birçok bitki, güçlü antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar damarlarda plak oluşumunu engeller ve damarlarda meydana gelebilecek hasarı önler. Damar sertliği tedavisine yardımcı olan bu bitkiler, önceden oluşmuş hasarlara karşı savaşarak damarları onarır. Bu bitkiler damarlara esneklik kazandırarak kalbi güçlendirir, kolesterolü düşürür, kan hücrelerinin birikerek damarlara hasar vermesini engeller.

Arjuna Bitkisi

Bilimsel adı terminalia arjuna olan bu bitki, kalp ritmini düzene sokar, damarlardaki kan akışını düzenler. Kolesterolü düşürür, kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirir ve kalp ağrılarını giderir.

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, kolesterolü düşürür, kan akışını dengeler. Kanın pıhtılaşmasını önler. Kılcal damarları güçlendirir.

Zerdeçal

Güçlü bir antioksidan olan zerdeçal, E vitamininden sekiz kat daha etkilidir. Damar sertliğini önler, kan damarlarını güçlendirir ve kanın pıhtılaşmasını belirgin ölçüde azaltır.

Sarımsak

Sarımsak kötü kolesterolü düşürerek damarları güçlendirir. Aynı zamanda damarlardaki oksitletmeyi ve kanın pıhtılaşmasını önler. Var olan pıhtıların giderilmesini sağlar. Yapılan bilimsel çalışmalarda sarımsağın damarlardaki plak oluşumunu yüzde 20 oranında azalttığı kanıtlanmıştır.

Zencefil

Kolesterolü düşüren etkili besinlerden biri olan zencefil kanı inceltir ve kan basıncını düşürür. Güçlü bir antioksidan olan zencefil, kanın pıhtılaşmasını ve damarların sertleşmesini önler.

Ginkgo Biloba

Küçük kan dolaşımının vücudun her yerine ulaşmasını sağlayarak kalbi, bacakları ve beyni güçlendirir. Güçlü bir antioksidan olan ginkgo biloba, kanı inceltir, pıhtılaşmayı ve kanda iltihap oluşumunu engeller. Damarların esnekliğini arttırarak damar sertliğini giderir.

Üzüm Çekirdeği Ekstresi

Üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidanlar yüksek oranda C ve E vitamini içerir. Damar sertliğini önler ve damarlardaki kan dolaşımını arttırır. Kolesterolü düşürür ve damarlardaki plakları ve tortuları küçültür. Kan hücrelerinin birikmesini ve pıhtılaşmayı engeller. Kılcal damarları güçlendirir, kalp krizi ve felç riskini önler.

Ananas

Kanın pıhtılaşma riskini azaltan ananas, protein parçalayıcı bir enzim içerir. Bromelayin adı verilen bu enzim, kan hücrelerinin birbirine yapışmasını ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bromelayin, etten ve kolaylıkla sindirilemeyen diğer gıdalardan elde edilen proteinleri parçalayan bir enzimdir. Proteini parçalayıp yağ birikimini önlediği için sindirim yardımcısı olarak da bilinir. Damarlarda oluşan iltihabı gidererek damarları güçlendirir. Aynı zamanda, insan vücudundaki ilk savunma hattı olan T hücrelerinin tepkisini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Damar sertliği için birebirdir.

Yeşil çay

Damar sertliğine iyi gelen besinlerin başında gelen yeşil çay, doğal bir antioksidandır. Zararlı maddeleri yok ederek damarlardaki hücrelerin hasar görmesini engeller. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterol seviyelerini arttırır. İçerdiği polifenoller sayesinde kötü kolesterolün bağırsaklara ulaşmasını engeller.

Maydanoz

Maydanoz uçucu yağlar ve flavonoidler olmak üzere iki önemli etken madde içerir. Maydanozdaki uçucu yağlar, vücuttaki bazı enzimleri aktive ederek tümör oluşumunu engeller. Bu enzimler, oksidasyona uğramış moleküllerin vücuda zarar vermesini önler. Flavonoidler ise, vücuttaki zararlı maddelerin ve organizmaların hücrelere hasar vermesini önleyen doğal antioksidanlardır.

Maydanozdaki flavonoidler, kanı temizler ve kan damarlarını güçlendirir. Ayrıca maydanoz, C vitamini ve beta-karoten içerir. Güçlü antioksidanlar olan C vitamini ve beta-karotenler, yağda çözünen maddeleri parçalayarak damarların sertleşmesini önler. Kısacası maydanoz, damar sisteminin yanı sıra kılcal damarlara da sağlığını geri kazandırır. Maydanozun bu faydalarından yararlanmanın en iyi yolu maydanozu çay gibi demleyerek içmektir.

Kediotu

Yatıştırıcı özelliklere sahip kediotu, yüksek kan basıncını düşürür, kan damarı duvarlarını güçlendirir, kan akışını dengeler ve kasılmaları önler.

Kırkkilit Otu

Bol mineral içeren bu bitki atkuyruğu otu olarak da bilinir. Damar sertliği için faydalı olan kırkkilit otu damarları güçlendirir ve damarlarda tortu oluşmasını engeller.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu