İltihap İçin Ne İyi Gelir: İltihabı Azaltan Yiyecekler

Medikal ilaçların yanı sıra doğal anti-enflamatuar ile yani bitkiler ve vitaminler ile iyileşme sürecine katkıda bulunulabilir. İltihap söktürücü bitkiler ve iltihap kurutucu besinlerden faydalanılabilir.

İnflamasyon diğer adıyla iltihap, yaralanma sonucu vücudun verdiği doğal bir tepkidir. Eğer bu iltihap devam ederse, doku ve organlarda önemli hasarlar olabilir. İltihabik hastalıklar, şeker hastalığı, irritabl bağırsak sendromu ve artrit gibi birçok kronik hastalık enflamatuar bir durumdur. Bu tip durumlarda genellikle konvansiyonel tedavi ve steroid ilaçlar verilir. Bu ilaçların bazı yan etkileri olmaktadır. Medikal ilaçların yanı sıra doğal anti-enflamatuar ile yani bitkiler ve vitaminler ile iyileşme sürecine katkıda bulunulabilir. İltihap söktürücü bitkiler ve iltihap kurutucu besinlerden faydalanılabilir. Ancak anti-inflamatuar bitkiler ve vitaminler kullanılmadan önce sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.

İltihap önleyici bitkiler

– Beyaz söğüt

Beyaz söğüt yani salix alba bitkisinin kabukları ateş, grip ve romatizma tedavisi için kullanılmaktadır. Salisin, salisilik asit, siklooksijenaz içeren beyaz söğüt vücudun enflamatuar sürecine katkıda bulunan enzimler içerir. Popüler bir ilaç olan aspirinde de sentetik bir şekilde salisilik asit kullanılmaktadır. Tıbbi bitki uzmanı Dr. Linda B. beyaz söğüt bitkisini anti-inflamatuar etkisi ile aspirine benzetmektedir. Ancak beyaz söğüt aspirin gibi kanı seyreltmez ya da mideyi tahriş etmez.

– Sığla ağacı

Sığla ağacı, boswellia serrata olarak da bilinmektedir. Aromatik bir reçine üreten bu bitki küçük yapraklarını döker. Bu yapraklara buhur denilir. Buhur romatizma ve artrit gibi enflamatuar bozuklukların tedavisinde reçine olarak kullanılır. Ayrıca buhur lipoxygenase denilen önemli bir protein de içerir. İltihabı azaltmada oldukça etkilidir. Ancak hamileler ve başka kronik bir hastalığa sahip olanlar buhur kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

İltihap önleyici besinler

– C vitamini

Askorbik asit içeren C vitamini antioksidanlar açısından zengin ve suda eriyen bir vitamindir. Serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engellerken inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. C vitamini ile bioflavonoids kronik hastalıklar ve enfeksiyonlarda inflamasyonu azaltmak için doktor tarafından da önerilir. İltihap giderici yiyecekler arasında en etkili besinler C vitamini içeren gıdalardır. Yüksek dozlarda C vitamini alınması ishale neden olabilir. C vitamini takviyesi alınmadan önce doktora danışılmalıdır.

– E vitamini

E vitamini, buğday tohumu ve ayçiçeği gibi bitki yağları ile aspir yağında bulunan ve yağda çözünen bir vitamindir. Kronik iltihap doku ve organlara zarar verebilir. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini bu bağ doku hasarını iyileştirmeye yardımcı olur. Kronik inflamasyonu azaltmak için E vitamini günlük olarak alınabilir.

İnflamasyon hastalıklar; kalp hastalığı, şeker hastalığı, artrit ve ateroskleroz da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olabilir. İltihabı azaltan yiyecekler olan yağlı balık, fındık, meyve ve sebzeler bakımında zengin beslenme düzeni inflamasyon düzeylerini düşürebilir. D vitamini de inflamasyonu kontrol etmede etkilidir.

– D vitamini

D vitamini genel vücut sağlığı için gerekli bir besindir. Ancak inflamasyon tedavisinde de etkili olabilir. D vitamini eksikliği sonucunda kalp-damar hastalıkları ve inflamasyon gelişebilir. D vitamini takviyesi kullanıldığında iltihabi hastalıklar, romatoid artrit, iltihabi bağırsak hastalığı ve kalp-damar hastalığı, tip 1 diyabet de dahil olmak üzere pek çok hastalığın oluşma riski düşer.

– Yağlı balık

Balık omega 3 yağ asitleri açısından zengin bir besindir. Özellikle artrit ve boyun enflamasyonlarında azaltmada yardımcıdır. Balık yağı takviyeleri kadar ibuprofen de eklem ağrısının azaltılmasında etkilidir. Omega 3 yağ asidi açısından zengin olan besinler arasında hamsi, uskumru, tuna, somon balığı, sardalye, alabalık ve ringa balığı bulunmaktadır.

– Karışık Kuruyemiş

Ceviz tüketimi de kalp-damar hastalıkları için önerilmektedir. Tip 2 diyabet için de olumlu sonuçlar yaratan kuruyemişler iltihap riskini de azaltır. Fındık gibi kuruyemişlerde yüksek antioksidan vitaminler bulunmaktadır.

– Meyve ve sebze

Meyve ve sebzeler yüksek antioksidan, flavonoidler ve vitaminler açısından zengindir. Bu besin öğeleri iltihap kontrolünde etkilidir. Kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi enflamasyona neden olan hastalıklar için özellikle yeşil yapraklı sebze ve meyveler anti-inflamatuar etki göstermektedir.

İltihabı kurutmak için ne yapmalı?

İltihabı azaltmak için mutlaka doktor tedavisine ihtiyaç vardır. Ayrıca iltihabı kurutan yiyecekler ile iltihabı kurutan şifalı bitkiler de kullanılabilir. İltihaba karşı doğal çözümler kullanılırken mutlaka doktora da danışılması önerilir.

Exit mobile version