Instagram takipçi satın al
Gezi Rehberi

Sarımsaklar Şehrine Gitmek – Kastamonu Gezi Rehberi

ürkiye'nin kuzeyi ve Karadeniz Bölgesi'nin batısında yer alan kendine has şivesi olan ve sarımsakları meşhur olan Kastamonu şehri gezilecek yerleri.

istanbul temizlik şirketi

”Nereye Gidelim?” başlığımızın altındaki yorumlarda çok sık bahsedilen ve yayınlanması istenilen Türkiye’nin kuzeyi ve Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan kendine has şivesi olan ve sarımsakları meşhur olan Kastamonu şehri. Kastamonu şehrinin 4 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre toplam nüfusu 379,405’dir. Kastamonu’da merkez ilçe dahil olmak üzere toplam 20 ilçe vardır.

Kastamonu'nun Geçmişi

Kastamonu’nun Geçmişi

Bölge ilk olarak Hititlerin egemenliği altında kalmış ama Hititler bu bölgeyi uzun vakit ellerinde tutamamışlardır. Hititlerden sonra bölgede Frigya ve Lidya Krallıkları egemen olmuşlardır. Daha sonra ise MÖ.4 yüzyılda Perslerin eline geçmiştir. Aynı yüzyılda Büyük İskender bu şehir ile Anadolu topraklarını Makedonya’nın topraklarına katmıştır.

Sonraki vakitlerde Romalıların ve Bizanslıların bölgeye hakimiyeti ile bölge tekrardan el değiştirmiştir. Roma döneminde küçük bir köy olan Kastamonu Bizanslılar döneminde gelişerek bir hanedanlık ailesi olan Kommenlerin yerleşmesiyle gelişme göstermiştir. Bu hanedanlık ailesi bu bölgeye Kommenlerin kalesi anlamına gelen ”Kastra Kommeni” kalesini yaptırmışlardır. Bu kelime daha sonra şehre gelen Türkmenlerle birlikte Türkçeleşmiş ve Kastamoni şeklini alarak zamanla Kastamonu şekline evrilmiştir.

Kastamonu şehri ilk olarak Türklerin eline Danışmentliler döneminde geçmiştir. 1105 yılında Danışment Gazi’nin oğlu Gümüştekin Gazi devrinde ele geçirilmiştir. 100 yıla yakın Türklerin elinde olan bu şehir daha sonra tekrardan Bizanslıların eline geçmiş olsa da 1213 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın buyruğuyla Selçuklu Kumandanı Hüsamettin Çoban tarafından tekrar ele geçirilmiştir.

Çanakkale ve İstiklal savaşında en çok şehit verilen şehir olarak bilinen Kastamonu Milli Mücadele Döneminde de oldukça etkili rol oynayarak İstanbul’dan Anadolu’ya kaçırılan silahların gönderildiği en güvenli limanlardan birisi olmuştur.

Kastamonu'da Nerelere Gidilir?

Kastamonu’da Nerelere Gidilir?

Kastamonu Kalesi

Doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ve manevi değerleriyle birlikte görülmeyi en çok hak eden şehirlerden biri olan Kastamonu’da gidilecek yerlerin en başında ”Kastamonu’nun Geçmişi” başlığı altında da belirtmiş olduğumuz şehrin adının geldiği düşünülen Kastamonu Kalesi (Kastra Kommeni) yer alır. Yaklaşık 110 metrelik bir tepenin zirvesinde bulunan bu kale tüm şehri gözler önüne sermektedir. Büyüleyici bir manzara sizi bu kalede beklemektedir.

Gideros Koyu

Karadeniz’in en büyüleyici ve sakin yerlerinden biri olan Gideros Koyu ziyaretçilerine sessiz,sakin ve doğayla iç içe bir tatil imkanı sunuyor. Bu koy ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan bir tanesi ise Amazon kadınlarının bu koyda yaşadığıdır. Karadeniz’in coğrafi koşulları nedeniyle bir başka bölgede Gideros Koyu gibi bir yer bulunmamaktadır. Adeta Karadeniz’in incisidir.

Saat Kulesi

Çoğu şehirlerimizde de var olan, meydanlarda gördüğümüz ve o şehrin adeta sembolü haline gelen Saat Kulesi Kastamonu şehrinde de bulunmaktadır. Yüz yılı aşkın süredir dikili olan bu kule tarihe tanıklık eden büyük şahitlerden birisidir. Osmanlı döneminde temelleri atılan 13 metre yüksekliğinde olan kulenin inşa emrini dönemin valisi Abdurrahman Paşa 1885’te vermiştir.
Kastamonu Şehri Saat Kulesi

Evkaya Mezarları

Evkaya Mezarları

Şehir merkezinde yer alan ve şehrin en eski kaya mezarlarına sahip olan bu yer 8 metrelik bir kaya bloğunun oyulmasıyla oluşturulmuştur. Kastamonu şehrinin önemli turistik yerlerinden birisi olan Evkaya Mezarları gelen ziyaretçilere biraz ürpertici dakikalar yaşatabiliyor.

Ilgaz Kayak Merkezi

Kastamonu ve Çankırı şehirlerinin arasına kurulan Ilgaz Sıradağları üzerinde bulunan bir kayak merkezidir. Aralık ve Nisan ayları arasında hizmet vermektedir. Güzel ve tertipli düzenlemeleriyle ziyaretçileri karşılayan bu yer kış tatilini konforlu geçirmeniz için elinden geleni yapmaktadır.

kastamonu gezilecek yerler

Taşköprü İlçesi

Kastamonu’nun bir ilçesi olan Taşköprü’nün adı anlamından da anlaşılacağı üzere Taş Köprüden gelmektedir. Taşköprü’de yaklaşık 40,000 kişi ikamet etmektedir.

Ben Taşköprü’ye ilk gittiğimde sokaktaki karşılıklı sarımsak satıcılarını görünce şaşırmıştım. ”Sarımsak deyince akla Taşköprü gelir.” sözünü biliyordum ama bu kadarda fazla karşılaşacağımı inanın düşünmemiştim. Yaklaşık 10 kilometre boyunca sağlı sollu sarımsak satıcısına rastlamak mümkün. Kışları soğuk ve yağışlı geçen Taşköprü için gezmeye ideal olan yaz aylarında gidilmelidir.

kastamonu tarihi yerler

Bozkurt İlçesi

Eski adı Pazaryeri’dir. Bu ismi almasının sebebi ilçede hala daha kurulmaya devam eden büyük pazarlardır. Pazaryeri’ni ilçe yapan yasada aynı zamanda adının da Bozkurt olması kararlaştırılmıştır. 8943 kişilik nüfusa sahip olan Bozkurt ilçesinin ilginç bir tarafı da Türkiye’nin tam 75 şehrinde Bozkurt’lu insanların yaşamasıdır.

Türkiye’nin güzellikleri, zenginlikleri anlatmakla bitmiyor, imkanı olan herkesin gezip görmesi gerekiyor.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu