
Hipotiroidi, vücudun yeterli tiroid hormonundan yoksun olmasıdır. Tiroid hormonunun asıl amacı “vücudun metabolizmasını çalıştırmak” olduğu için, hipotiroidi olan kişilerin metabolizmaları normalden daha yavaş çalışır.
Hipotiroidin Nedenleri
Hipotiroidin en temel nedeni, Hashimoto hastalığıdır. Hashimoto hastalığı, tiroit bezinin hasar görmesi veya iltihaplanması sonucunda yeterli miktarda hormon üretememesinden kaynaklanır. Tiroid bezi yetmezliğinin en yaygın nedeni hastanın kendi bağışıklık sisteminin yol açtığı tiroid iltihaplanmasıdır.
Hipotiroidin Belirtileri
Hipotiroidi, vücudun sisteminin yavaşlamasına neden olur. Yorgunluk, soğuk algınlığı, kuru cilt ve saç dökülmesi gibi belirtiler gösterir.
- Yorgunluk
- Zayıflık
- Kilo alma veya kilo vermede zorluk
- Kuru saçlar
- Kuru ve soluk bir cilt
- Saç dökülmesi
- Soğuk havaya tahammülsüzlük
- Kas krampları ve kas ağrıları
- Kabızlık
- Depresyon
- Sinirlilik
- Hafıza kaybı
- Adet düzensizlikleri
- Azalan libido
Hipotiroidin Tedavisi
Hipotiroidin tedavisinde hastalara günlük tiroid hormonu takviyesi içeren ilaçlar verilir. Ancak bu ilaçlar genellikle yan etkilere neden olur ve bir hap almayı unutmak hastalığın belirtilerinin kötüleşmesine yol açar.
Hipotiroidin Doğal Tedavi Yöntemleri
Doğal ilaçların veya alternatif tıbbın amacı, tiroid probleminin temel nedenini gidermektir. Tiroid problemleri bazen zayıf beslenme, stres veya vücudunuzdaki besin eksikliği sonucunda ortaya çıkar. Beslenme biçiminizi değiştirmek ve çeşitli kullanmak rahatsızlığın tedavisine yardımcı olabilir. Ayrıca bitkisel içerikli takviyeler kullanılması, ilaçlara iyi yanıt vermeyen insanlar için yararlı olabilir. Ancak hipotiroidi için doğal tedavi yöntemleri, ameliyat olarak tiroidi alınan hastalar için uygun değildir.
Selenyum
Ulusal Sağlık Enstitülerine göre selenyum, tiroid hormonunun işleyişinde rol oynayan temel maddedir. Günümüzde piyasadaki birçok gıdada selenyum bulunur; bunlara ton balığı, hindi eti ve Brezilya fıstığı dâhildir.
Hipotiroidine yol açan Hashimoto hastalığında vücuttaki selenyum oranı büyük ölçüde azalmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu maddenin takviye olarak alınması bazı insanlarda tiroid hormonunun sağlıklı çalışmasını sağladığı görülmüştür. Bu yüzden selenyum içerikli besinlerin tüketimini arttırabilir, selenyum takviyesi almak için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Şeker Tüketiminden Kaçınmak
Şeker ve işlenmiş gıdalar vücudun iltihaplanmasına neden olabilir. Vücuttaki iltihaplanma, tiroid hormonunun çalışmasını zayıflatabilir ve tiroid hastalıklarına yol açabilir.
Şeker tüketiminden kaçınmak, enerji düzeyinizi yeniden dengelenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, beslenmenizden şekeri çıkarmak stres seviyelerinizi azaltmaya yardımcı olur.
B Vitamini
Düşük tiroit hormonları vücudunuzun B-12 seviyelerini etkileyerek halsizliğe ve sinir sisteminin hasar görmesine neden olur. B-12 vitamini takviyesi almak, hipotiroidinin neden olduğu hasarların bir kısmını onarmanıza yardımcı olabilir. B-12 vitamini, tiroid hastalığının neden olduğu yorgunluğun giderilmesini sağlar.
Aşağıdaki B vitamini açısından zengin besinleri öğünlerinize ekleyerek hastalığın belirtilerini hafifletebilirsiniz.
Probiyotikler
Ulusal Sağlık Enstitüleri hipotiroidi ile ince bağırsak sorunları arasındaki bağlantıyı incelediğinde hipotiroidi olan kişilerin bağırsaklarında maya gibi bakterilerin aşırı büyüdüğünü gördü. Bu yüzden probiyotikler bağırsaklarınızın sağlığını güçlendirerek, bu hastalıkla daha iyi mücadele etmenizi sağlayabilir.
Probiyotik takviyeleri, mide ve bağırsağınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olabilen canlı bakteriler içerir. Bu takviyelerin yanı sıra kefir, köy peyniri, turşu ve yoğurt gibi mayalanmış yiyecek ve içecekler de yararlı probiyotikler içerir.
Glütensiz Beslenme
Glütensiz bir diyetin benimsenmesi, hipotiroidi olan birçok insan için gereklidir. Hipotiroidi olan insanların birçoğu aynı zamanda glüten alerjisinden kaynaklanan çölyak hastalığına sahiptir. Çölyak hastalığı, bağırsakların glüteni işleyememesinden kaynaklanan bir sindirim bozukluğudur.
Araştırmalara göre beslenmesinden beyaz ekmek, un gibi glütenli gıdaları çıkaran hastalarda hipotiroidi belirtilerinin azaldığı görülmüştür.
Hipotiroidi için Bitkisel Çözümler
1. Keten tohumu
Keten tohumu, tiroid sağlığı için mükemmel bir bitkidir. Tiroid hormonu yetersizliği olanlar, günlük olarak keten tohumu tüketerek vücuttaki tiroit hormonu oranını artırmaya yardımcı olabilirler. Keten tohumunu her gün bir çorba kaşığı yemeklere, süte veya yoğurda ekleyerek tüketmek yeterli olacaktır.
2. Meyan kökü
Yetersiz çalışan tiroid hormonu yorgunluğa neden olabilir ve meyankökü size bu konuda yardımcı olabilir. Meyan kökü, tiroid hormonunu dengeleyerek enerji seviyelerini yükseltir. Meyan kökü, ayrıca gliseretinik asit içerir. Bu bileşen bazı tiroit kanseri türlerinin büyümesini önlemektedir.
3. Isırgan otu
Isırgan otu, yüksek iyot içeriği sayesinde genel tiroid sağlığı için faydalıdır. Tiroid hormonunun dengelenmesi için haftada birkaç kez çayı demlenerek içilir.
4. Zencefil
Sağlık açısından birçok faydası olan zencefil, tiroit sağlığının dengeli çalışmasını sağlar. Zencefil çinko, magnezyum ve potasyum açısından zengindir ve tiroid hormonunun ihtiyaç duyduğu tüm maddeleri karşılar. Tiroid sağlığı için her gün zencefil çayı içebilirsiniz.
Originally posted 2021-11-19 09:55:27.