Hıçkırık Neden Olur? Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bu yazımızda başladığı zaman durmak bilmeyen hıçkırık ve hıçkırık nasıl geçer konularında detaylı olarak bilgiler yer almaktadır.

Diyafram kasının ani ve istemsiz şekilde kasılmasının sonucu hıçkırık ortaya çıkar. Diyafram kasının arka arkaya kasılması sırasında ses telleri arasındaki açıklık hava akışını kontrol etmek için hızlı bir şekilde kapanır ve hıçkırık sesi ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu sesler ise 3 ile 6 saniye arasında oluşarak devam eder.

Hıçkırık bu şekilde oluşabileceği gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Kısa süreli hıçkırıklar ciddi bir sorun olarak düşünülmez. Ama hıçkırık birkaç saat içerisinde geçmez ve devam ederse o zaman bir uzman ile görüşülerek tıbbı müdahale uygulanması gerekir.

Yeni doğan bebeklerde hıçkırıklar oldukça fazla görülür. Özellikle emzirme sırasında bebeğin ağzına hava kaçması ile birlikte hıçkırık ortaya çıkabilir. Bebeklerde olan ani heyecanlanma, ortam ısısında yaşanan ani düşüklükler hıçkırığa neden olabilir.

Bunlar dışında annenin gazlı yiyecekler tüketmesi ve süt ile bu gazın çocuğa geçmesi, bebekte olan alerjik reaksiyonlar ve süt alerjisi olan bebeklerde de hıçkırıklar oluşabilir.

Bebeklerde hıçkırığı önlemek için emzirirken ağzına hava kaçmasının önüne geçilmeli bunun için de bebeğin kafası dik tutulmaya çalışılmalıdır. Emzirdikten sonra bebeğin gazı alınmalıdır. Hıçkırığı başlayan bebeği tekrar emzirerek de hıçkırık geçirilebilir.

Hiç olmadık zamanlarda ortaya çıkan hıçkırık sizi zor durumda bırakabilir. Kendiniz bu durumda kötü hissedebilirsiniz.

Bu tür durumlarda uygulayacağınız basit yöntemler ile hıçkırığı geçirebilirsiniz. Hıçkırık nasıl geçer, hıçkırığa ne iyi gelir kısa sürede hıçkırığı geçirmek için neler yapılabilir.

Hıçkırığın oluşmasında ne etkilidir?

Hıçkırık normalde kısa sürer. Herhangi bir hastalık belirtisi değildir. Ama bazı hastalıklar hıçkırık nedeni olabilir. Hıçkırığa neden olan hastalıkları aşağıda sıraladık.

Bunlar dışında hızlı yemek yemek, fazla gülmek, aç karnına içilen sigara, alkol kullanımı ayrıca streste hıçkırığa neden olabilir.

Bu tür durumlar nedeniyle ortaya çıkan hıçkırığa geçici hıçkırık denir. Hıçkırık 2 ile 30 gün arasında devam ederse inatçı hıçkırık adını alır. Eğer hıçkırık 30 günden fazla sürerse o zaman da dirençli hıçkırık olarak adlandırılır. İşte bu durumda kesinlikle doktora başvurulması ve uzman desteği alınması gerekir.

Erkeklerde diyafram kasları daha büyük olduğu için dirençli hıçkırık problemleri daha çok görülmektedir. 2 gün boyunca kesilmeyen inatçı hıçkırıkların altında yatan farklı bir neden olabilir. Bu nedenle inatçı ve uzun süre devam eden hıçkırıklarda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

Hıçkırığı geçirmek için uygulanan bu yöntemler dışında dirençli hıçkırık durumlarında ilaç tedavisi uygulanabilir. Hıçkırıklar için sakinleştiriciler veya kas gevşeticiler kullanılabilir. Bu ilaçlar uzman tarafından verilmelidir kesinlikle kendiniz kullanmayınız.

Not: Burada yazılan bilgiler kesinlikle doktora danışmadan uygulanmamalıdır.

Exit mobile version