Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerKimdir?Listeler

Hasan Sabbah Kimdir? Hasan Sabbah’ın Hayatı

istanbul temizlik şirketi

Hasan Sabbah Kimdir?

Hasan Sabbah Kimdir?

Hasan Sabbah ortaçağ döneminde yaşamış, haşhaşiler tarikatının kurucusu olarak bilinmektedir. Müritlerine vaat ettiği cennet ile koşulsuz şartsız bir şekilde onları kendine bağlayan Hasan Sabbah, tarihte kurmuş olduğu ilk intihar timinin de lideri olarak bilinmektedir. Her ne kadar dini sapkınlık üzerine bir liderlik anlayışı içerisinde olsa da, onun ortaya koyduğu üstün zeka, öngörü ve hırs onu sıra dışı bir lider kılmaktadır. 

Tarihin ilk intihar örgütünün kurucusu olan Hasan Sabbah, Alamut Kalesi arkasında oluşturduğu görkemli bahçe ile sahte bir cennet kurmuş ve bu cennet ile müritlerini kandırmayı başarmıştır. Döneminde birçok taraftar toplamayı başaran Hasan Sabbah, ayrıca müritlerine afyon kullanımını serbest bırakarak, dikkat çekmektedir. Müritlerine içirdiği afyon sayesinde, zihinlerini karıştırarak onların cenneti gördüklerine inandıran haşhaşilerin lideri, bu sayede yaşadığı dönemde birçok taraftar toplamıştır. 

Hasan Sabbah’ın Hayatı

Tam adına baktığınızda oldukça uzun olduğunu gördüğümüz Hasan Bin Ali Bin Muhammed Bin Cafer Bin Hüseyin Bin Sabbah El Hamari, 11. Yüzyılın ortalarında yaşamasına rağmen doğum tarihi kesin olarak bilinmeyen haşhaşi tarikatının lideridir. 1034 ve 1053 yılları arasında dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. Bazı rivayetlere bakıldığında Ömer Hayyam ve Nizamülmülk ile aynı dönemde okuduğu söylenmektedir. Hatta bu üçlünün sınıf arkadaşı olduğu da söylenmektedir. 

Vezir mertebesinde olan Nizamülmülk, Ömer Hayyam’ın ricası üzerine kendisine emeklilik maaşı bağlamış, ancak Hasan Sabbah hiçbir şekilde memnun edilememiştir. Çünkü Sabbah’ın gözü çok daha yüksek mertebelerde idi. Rivayete göre bunun üzerine Nizamülmülk Hasan Sabbah’ın kendisini makamından edeceği korkusuyla ona iftira atmış ve saraydan uzaklaştırılmasını sağlamıştır. Hasan Sabbah intikam duygusuyla Mısır’a giderek orada yeni bir hayat kurmayı planlamıştır. Her ne kadar böyle bir rivayet bulunsa da, bir başka rivayete göre Nizamülmülk, Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah’ın arasında herhangi bir ilişki olmadığı yönündedir. Bir kısmı yollarda geçen Hasan Sabbah’ın hayatı, gün geçtikçe daha fazla entrikaya sahne olmuştur. Mısır’a ulaşan Hasan Sabbah burada İsmaililik mezhebinin merkezi kabul edilen Kahire’de bulunmuş ve birtakım dini çalışmalar yaparak bir süreyi burada geçirmiştir. İsmaililik mezhebinin dışında büyücülük, aritmetik ve astronomi gibi pek çok alanda çalışmalar yaptığı bilinmektedir. 

Zamanının ünlü bilginlerinden yeni bilgiler edinen Sabbah, 3 yıl mısır’da kaldıktan sonra Kuzey Afrika’ya sürgüne gönderilmiştir. Kuzey Afrika’dan sonra Suriye’ye ve sonrasında da İsfahan’a geçen Hasan Sabbah, gittiği bölgelerde İsmaililiği yaymaya çalışmıştır. Sonuç olarak İshafan bölgesine bölgenin zorla İslam’ı seçmemesi ve topraklarının birçok yere göre çok daha zor fethedilmesi nedeniyle daha fazla ilgi duymuştur. Buradayken kendisine kullanmak için bir kale arayan Hasan Sabbah, aradığı özelliklerdeki kale olarak Alamut kalesini bulmuştur. 

Hasan Sabbah’ın Alamut Kalesini alması hakkında, iki rivayet bulunmaktadır. Bunlardan birisi Hasan kendisine taraftar toplayarak kaleye el koyması şeklinde olduğu yönünde, bir diğeri ise kaleyi para karşılığında alevi mehdi adındaki hükümdardan aldığıdır. 

Cennet Vaadiyle Mürit Toplaması

Hasan Sabbah’ın hayatı hakkında yer alan rivayetlerden en ilginç olanı ise, cennet vaadiyle kendisine mürit toplaması yönündeki iddialardır. Haşhaşilik Tarikatı’nın kurucusu olan Sabbah’ın müritlerine önce haşhaş içilerek mayıştırdığı ve sonrasında onları görkemli bir bahçeye götürerek, orasının cennet olduğunu söylemesi şeklinde başlamaktadır. Haşhaşın etkisiyle gördüğü yeri cennet zanneden müritler, kendilerine geldiklerinde cenneti gerçekten gördükleri iddiasıyla diğer insanları etkiliyor ve haşhaşi tarikatı bu sayede çok daha fazla mürit toplamayı başarıyordu. 

Sarhoş halde gördükleri gizli bahçede lezzetli yiyecekler, birçok çeşit çiçek ve birbirinden güzel kızlar bulunması nedeniyle, müritleri burasını gerçek bir cennet zannediyordu. Bu vaatle Hasan Sabbah’a bağlılık gösteren müritler, görmüş oldukları bu yeri tekrar görebilmek için Hasan Sabbah’ın söylediği emirleri sorgusuz bir şekilde yerine getirmekte ve hatta ölümü dahi göze almaktadırlar. Bu bahçeyi görenler daha önceden görmeyenlere gördüklerini büyük bir övgü ile anlatıyorlar, Hasan Sabbah’ın daha çok sayıda mürit toplamasına olanak tanıyorlardı. 

Rivayete göre yaklaşık 2000 müritin yer aldığı kalede, müritlere ağır eğitimler verilerek intihar timleri hazırlanıyordu. 

Hasan Sabbah’ın Oğlunu Öldürmesi

Hasan Sabbah’ın hayatı katı kurallar ile geçmiş olup, oğlu Muhammed’i öldürmesi ile de bilinmektedir. Tam 34 yıl boyunca bulunduğu kaleden ayrılmadığı söylenen Sabbah, gelen misafirlerine kendisini ispatlamak için müritlerine intihar emri vermekte ve müritlerinin haşhaşın etkisi ile kendilerini kaleden aşağı attıkları da gelen rivayetler arasındadır. Katı kurallara sahip olan Hasan Sabbah, oğlunun şarap içerek tarikat kurallarını çiğnemesi nedeniyle öldürmüştür.

Hasan Sabbah’ın Ölümü

Gerçekleştirdiği birçok suikast ile Selçuklu devletinin yıkılmasında ve bu dönemde büyük kargaşaların çıkmasında önemli rol oynayan İranlı Hasan Sabbah’ın hayatı, 23 Mayıs 1124 tarihinde son bulduğu söylenmektedir. Ölüm tarihi bu tarihlerde olsa da, verilen tarihin ay ve gün olarak kesin olduğu konusunda da tereddütler vardır.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu