Instagram takipçi satın al
Dünya

Hala Monarşiyle Yönetilen Bazı Ülkeler

Günümüzde hala monarşi ile yönetilen bazı ülkeleri sizler için derledik.

istanbul temizlik şirketi

Günümüzde Avrupa ülkelerinin bir çoğu cumhuriyet ile yönetilirken bazı Avrupa ülkelerinin hala monarşi ile yönetildiğini biliyor muydunuz?

 

  • İNGİLTERE: Ülkedeki monarşi meşruti monarşi yani anayasal monarşidir. Yani anlayacağınız hükümdarın yetkileri anayasa ve halkın iktidara getirdiği meclis tarafından kısıtlı. Burada ki monarşiye ‘’ Birleşik Krallık Monarşisi’’ ya da ‘’ Britanya Monarşisi’’ deniyor. Monarşilerinde hükümdarlarına verdikleri ad ‘’Kral’’ veya ‘’ Kraliçe’’. Kral veya Kraliçe öldüğünde tahta en büyük oğlu, varisi geçiyor. Şu anda İngiltere hükümdarı, 1952’ den beri tahtta olan tarihte en uzun süre hüküm sürmüş Kraliçe 2.Elizabeth’tir.
  • BELÇİKA: Belçika 1831 yılında I. Léopold ‘un kral olarak seçilmesinden sonra Belçika’da anayasal monarşiye geçilmiştir. Şu anda hükümdarları, babası 2. Albert’in yaşının ilerlemesini ve sağlık durumunu öne sürerek 21 Temmuz’da tahtını devrettiği oğlu Philippe‘dir. Burada hükümdarın etkileri bayağı fazladır. Bakanların atamasını yapıp görevden almaya, bir suçluyu bile serbest bırakma özgürlüğüne sahiptir.
  • DANİMARKA: 1660’ta mutlak monarşiye son verdiler ve 1849 yılında anayasayı kabul ederek anayasal monarşiye geçiş yaptılar. Danimarka Krallığı’nda kraliçe 2. Margrethe ( Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid) ‘dir. 1972 yılından beri kraliçe olarak hüküm süren Kraliçe 2.Margrethe’ nin ülkesi için sloganı  “Tanrının yardımıyla, halkın sevgisiyle, Danimarka Gücü” dür.
  • İSPANYA: İspanya monarşisi kökenlerinin çok eskiye dayandığını biliyor muydunuz?  Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar… Günümüzde 2014 tarihinden beri İspanya tahtında oturan kral VI. Felipe’dir. Şunu da hatırlatmak isterim ki burada halk krallıktan pek te haz etmiyor.
  • HOLLANDA: Batı Avrupa’da bulunan Hollanda hem anayasal monarşi hem de parlamenter demokrasi ile hüküm sürmektedir. Hükümdarların görevleri anayasada açıklanmıştır. Geçmiş zamanlarda cumhuriyet ile yönetilen ülke 1815 yılında anayasal monarşiye, krallığa geçiş yapmıştır. Hollanda Krallığı aslında;
  • Hollanda
  • Aruba
  • Curacao
  • Aziz Maarten

olmak üzere 4 ülkeden oluşur. Hollanda Krallığı’nın başında, 2013 yılında annesinin tahttan vazgeçmesi üzerine 6. Felipe’den sonra Avrupa’nın en genç hükümdarı olarak 46 yaşında tahta çıkmıştır.

Keyifli okumalar dileriz.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu