Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSpor

Yeni Motosiklet Sürücülerinin Bilmesi Gerekenler

istanbul temizlik şirketi
Yeni Motosiklet Sürücülerinin Bilmesi Gerekenler

Motosiklet kullanmak aslında bir tutkudur. Siz bu tutkuya yeni başlayanlar olarak doğru bir sürüş keyfi istiyorsanız her şeyi kuralına göre yapmalısınız. Hevesli olduğunuz kadar tedirginde olabilirsiniz. Ancak her şeyi kuralına uygun olarak yaptığınız zaman motosiklet kullanmak tehlikeli bir faaliyet değil aksine mutluluk verici bir hale gelecektir. Eğer içinizde motosiklet kullanmaya dair küçük bir kıpırtı olmasaydı şu anda bu yazıyı okuyor olmazdınız, bu yüzden devam ediyorum. İlk olarak iyi bir sürücü olabilmek için belirli eğitimlerden geçmelisiniz. Oradan buradan edindiğiniz kulaktan dolma bilgiler yüzünden trafiğe çıktığınız zaman başınız çok ağrıyabilir. Bunun için motosiklet eğitimi, ehliyet, motosiklet ve motosiklet aksesuarları için belirli bir bütçe ayırmalısınız. Yeni başlayan bir sürücünün hangi aşamalardan nasıl ilerleyeceğini görelim;

İlk olarak hangi tarzda motosiklet kullanmak istediğinizi kafanızda belirleyin çünkü motosikletin motor gücüne göre ehliyet alacaksınız. 2016’nın Ocak ayında çıkan bir yasa ile ehliyet sınıfları motor gücüne göre belirlenmiştir. Bunlar şöyle;

M Sınıfı Sürücü Belgesi: Motorlu bisiklet kullananlara verilmektedir. Yani Moped olarak biliniyor. M sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 16 yaşında olmanız gerekiyor.

A1 Sınıfı Sürücü Belgesi: Maksimum 125cc motor gücüne sahip motosikletler kullanılabilmektedir. 16 yaşında iseniz A1 Sınıfı sürücü belgesini alabilirsiniz. 

A2 Sınıfı Sürücü Belgesi: Maksimum 600cc motor gücüne sahip motosikletler kullanılabilmektedir. 18 yaşında iseniz A1 Sınıfı sürücü belgesini alabilirsiniz.

A Sınıfı Sürücü Belgesi: 600cc ve üzeri motorlar kullanılabilmektedir. Eğer 21 yaşında iseniz ve 2 yıllık A2 sınıfı sürücü belgesine sahipseniz A sınıfı sürücü belgesini alabilirsiniz.

Aklınızda belirli bir motosiklet belirledikten sonra motor gücüne göre yukarıda belirttiğimiz ehliyet sınıflarından birini alabilirsiniz. Motosiklet seçiminizde size uygun olan bir modeli seçin, çünkü herkes aynı vücut yapısına ve esnekliğe sahip değildir. Bu yüzden kendinizi hangi motosiklet tipine yatkın ve yeterli görüyorsanız onun üzerine gidin.

Motosiklet eğitimlerinizi profesyonel bir kurumdan almalısınız. Aksi takdirde eksik bilgi ve tecrübesizlik ile çıktığınız trafikte kendi can güvenliğinizin yanı sıra çevrenizdeki insanlara da zarar verebilirsiniz. Sürücü kursları size ilk olarak motosiklet hakkında teknik bilgileri, yol kurallarını ve duruşunuz ile ilgili bilgileri hem teoride hem de pratikte öğretecektir. Her bilinçli sürücünün ilk olarak motosiklet eğitiminden geçip trafiğe ehliyeti ile çıkması gerektiğiniz defalarca belirtmemize gerek yoktur umarım. Bu hem sizin hem de çevrenizdeki insanların can güvenliği için dikkat edilmesi gereken bir husustur. 

Motosiklet ve ehliyet işlerini hallettikten sonra trafiğe çıkmadan bir aşama daha var oda motosiklet aksesuarlarının temin edilmesidir. Motosiklet sürücülerinin kesinlikle atlamaması gereken bu aşamada motosiklet korumalarını tam olarak satın alınması gereklidir. Ben zaten hız yapmayacağım kaska ne gerek var? Ben dikkatli sürücüyüm bana ne olacak? Gibi kendinize güvenen sözler söylüyor olabilirsiniz. Ancak bu durum sizin sandığınız kadar hafife alınacak bir şey değil. Motosiklet kazalarına şöyle göz ucuyla dahi bakarsanız göreceksiniz ki motosiklet ekipmanlarını kullanmayan sürücüler bu hatalarını canları ile ödeyebiliyorlar. Koruyucu ekipmanların kullanımına en baştan başlarsanız bu size alışkanlık olacaktır. Böylelikle bilinçli sürücülerin sayısı günden güne artacaktır. 

Peki can güvenliğiniz için zorunlu olan koruyucu ekipmanlar olan motosiklet kaskı, motosiklet montu, motosiklet pantolonu, motosiklet botu, motosiklet eldivenleri ve motosiklet korumalarını sürüşe başlamadan önce kesinlikle temin etmelisiniz. Motosiklet korucu ekipmanları ne işe yaradığını ve temel işlevlerini detaylı olarak inceleyelim. 

Motosiklet ekipmanları arasında hayati önemi en yüksek olan aksesuar motosiklet kaskları dememiz yanlış olmaz diye düşünüyorum. Kaliteli malzemelerden üretilen motosiklet kaskları sürücünün baş bölgesini dışarıdan gelebilecek tüm darbelere karşı en iyi şekilde muhafaza etmektedir. Motosiklet montları ise hem hava şartlarından hem de olası kazalar da kol, sırt, bel ve göğüs bölgesini muhafaza etmektedir. Motosiklet montu üzerinde yer alan korumalıklar kaza esnasında gelebilecek dışarıdan gelecek yabancı cisimlerin vücuda zarar vermesini engeller. Motosiklet eldivenleri ise sürüş esnasında yaşanabilecek sürtünme ve darbelerden oluşabilecek sıyrılma, kanama ve kırılmalara karşı el ve bilek bölgesini korumaktadır. Motosiklet pantolonları sürücülerin bel ve bacak bölgesini tam olarak sararak kaza anında bu bölgelerin korumasını sağlar. Motosiklet pantolonu aynı zamanda hava şartlarından da korumaktadır. Motosiklet botları sürücüler için özel olarak tasarlanmaktadır. Kazan anından motosikletin ayak üzerine düşme olasılığı çok yüksektir. Bu yüzden motosiklet botu bilek kısmını saran bir tasarıma sahip olup koruyucu parçalar kullanılarak üretilmektedir. Motosiklet koruma ekipmanlarından olan motosiklet sırtlık, motosiklet dirseklik, motosiklet bellik ve motosiklet dizlik gibi ekstra koruyucularla sürüş güvenliğinizi arttırabilirsiniz. 

Yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. Buraya kadar can güvenliğiniz için gerekli tamamladık. Buradan sonra motosikletinizi nasıl korumalısınız? Buna değinelim. Trafiğe çıkmadan önce motosikletler için zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmalısınız. Bunun yanı sıra özel sigorta acentesinden özel araç sigortası yaptırmalısınız. Bu sigorta ile oluşabilecek kazalarda şartlar sağlandığı takdirde zararınız sigorta tarafından karşılanmaktadır. Motosikletinizi düzenli olarak bakıma götürerek kontrol etmeyi ihmal etmeyiniz. Büyük bir hevesle aldığınız motosikletinizin güvenliğini sağlamak için motosiklet kilidi kullanmayı da kesinlikle atlamayınız. Güvenlik seviyesi yüksek olan motosiklet kilitleri ile motosikletinizi hırsızlara karşı en iyi şekilde koruyabilirsiniz. 

Motosiklet tutkunu okuyucu, çevrendeki insanların ve kendi can güvenliğin için yukarıda belirmiş olduğumuz kurallara kesinlikle uymalısınız ve motosiklet aksesuarlarınız ile tam olarak yola çıkmalısınız. Bilinçli motosiklet sürücülerinin sayısının artması ile kaza oranlarının düşeceği bir gerçektir. Motoplus İzmir olarak mutlu ve kazasız sürüşler dileriz…

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu