Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı Bilgiler

Vişne Suyunun Faydaları

Vişne suyu yöresel lezzetlerimizin başında gelmektedir. Kalp sağlığına da faydası olan vişne suyunun faydalarını sizin için bir araya getirdik.

istanbul temizlik şirketi

Yaz aylarının en lezzetli meyvelerinden birisi olan vişne taze taze tüketilebildiği gibi vişne suyu yapılarak da tüketilebilir. Sıcak yaz günlerinde tüketilen soğuk vişne suyu ferahlamanıza ve serinlemenize yardımcı olacaktır.

Kırmızı rengi ile göz dolduran ve iştah açan vişne sağlık açısından çok faydalıdır. İçerisinde bulunan A ve C vitaminleri, demir, fosfor ve kalsiyum mineralleri ile tüketilmesi gereken besinler listesi içerisinde yer alır.

Antioksidan bakımından zengin olan vişne vücuttan toksinlerin atılmasına sağlar. Ayrıca vişnenin iltihap önleyici özelliği bulunmaktadır. İçerisindeki vitamin ve mineraller ile kansere karşı koruma da sağlar. Özellikle mide ve kolon kanserine karşı koruma sağlar.

Kalp için de oldukça faydalı bir meyve olan vişne ve vişne suyu kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Yazın tüketilen vişne ile kalp krizi geçirme riski azaltılabilir.

İltihap önleyici özelliğinin oldukça yüksek olması sayesinde vişne astım belirtileri ve astım ağrısı gibi sorunların giderilmesinde yardımcı olur. Kabakulak, kızamık ve suçiçeği gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu yönüyle de vişne çocukların mutlaka tüketmesi gereken bir meyvedir.

Genç kalmaya yardımcı olan vişne, cilt sağlığını korur ve saç dökülmesini önlemeye de yardımcı olur.

Vücut için oldukça fazla faydası olan vişne yazın taze olarak tüketilebilir. Vişne reçel yapılarak da tüketilebilir Bunun yanında vişne suyu yapılarak hem yazın hem de gerekli saklama koşulları sağlandığında kışın da vişne suyu tüketilebilir.

Vişneni faydası olduğu kadar düzenli olarak tüketilen vişne suyunun da vücut için oldukça fazla faydası bulunmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre vişne suyu çıkartılıp meyve suyu haline getirildiğinde antioksidan etkisi 3 kat daha artmaktadır. Vişne suyunun faydaları ve nasıl yapıldığı hakkında sizlere bilgi vermeye çalışalım.

Vişne Suyunun Faydaları Nelerdir?

Vişne Suyunun Faydaları Nelerdir?

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir:

Antioksidan bakımından zengin olan vişne suyu vücuttaki serbest radikaller ile savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Virüs önleyici özelliği ile enfeksiyonlara karşı mücadele eder.

2. İltihaplanma ve kireçlenme ile oluşan ağrıları azaltır:

Antioksidan bakımından zengin olması sayesinde ostreoartritten kaynaklanan iltihaplanma ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre ostreoartrit sorunu olan kişilerin 21 gün boyunca düzenli olarak vişne suyu tüketmeleri ağrıların azaldığını göstermiştir. Ayrıca içilen vişne suyu kireçlenme sorununu da azaltmıştır.

3. Metabolizmayı düzenler ve obezite ile mücadele eder:

Metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olan vişne suyu karın bölgesindeki yağların eritilmesine etkilidir. Vişne içerisindeki vişneye kırmızı rengi veren falvonoidin bir çeşidi olan antisiyoninler obezitenin gelişmesini engellemektedir. Bunun yanında iltihaplanmayı azaltır. Matabolik sendrom riskini de ortadan kaldırır. Birçok uzman tarafından metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olan vişne suyu diyet listeleri içerisine eklenmektedir.

4. Egzersiz sonrasında tüketilerek dinlenmeye yardımcı olur:

Yapılan egzersizler sonrasında tüketilen bir bardak vişne suyu dinlenme ve rahatlama sağlar. Kas ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur. Egzersiz sonrasında oluşan ağrılar için ağrı kesici almak yerine bir bardak vişne suyu içilebilir. Potasyum bakımından zengin olan vişne suyu vücuttaki elektriksel vuruları yönetir.

İçeriğindeki potasyumun diğer faydaları ise; kas iyileşmesi, tansiyon, sinir sinyali, hidratlama, kalp atışı, sindirim ve vücuttaki PH dengesini korumaya yardımcı olur. Tüketilen bir bardak vişne suyu günlük potasyum ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır.

5. Şişkinliği azaltmaya yardımcı olur:

Vişne suyu şişkinlik nedeni ile ortaya çıkan ağrıları azaltır ve iltihaplanmayı önler. Kişilerin şişkinlik zamanında tükettikleri vişne suyu kişiyi rahatlatarak ilaç kullanımının önüne geçer.

6. Kanserin ilerleyip büyümesini önler:

Yapılan araştırmalar vişnenin ve vişne suyu tüketiminin kanser hücrelerinin ilerleyip büyümesini etkilediğini göstermektedir. Kolon tümörleri tedavisinde de oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır.

7. Uyumaya yardımcı olur:

Vişnenin melatonin etkisi göstermesi ile uyumakta zorlananlar bu sorunu ortadan kaldırabilirler. Uyumakta güçlük çekenler vişne tüketebileceği gibi bir bardak vişne suyu içerek de güzel bir uyku çekebilirler.

Bunlar dışında vişne suyunun bilinen diğer faydaları ise şunlardır:

  • Ürik asit seviyesini azaltmaya yardımcı olur.
  • Gut hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Bağırsakların yumuşamasına yardımcı olur.
  • Vişne içerisinde yüksek demir miktarı tüketilen vişne suyu ile vücuda geçer ve anemi sorununa faydalı olur.
  • Cildin nemlenmesini sağlar.
  • Vücutta çeşitli şekillerde oluşan ağrıların geçmesine yardımcı olarak kişiyi rahatlatır.
  • Mide kanserine karşı koruma sağlar.
  • Diyabete karşı da koruyu etkisi vardır.
  • Günde bir bardak tüketilen vişne suyu zihnin açılmasına yardımcı oluyor. Uzmanlar öğrencilerin vişne suyu içmeleri konusunda uyarılarda bulunmaktadır.
  • Hafıza gelişimi sağlar.
  • Kas zedelenmelerinin etkisini azaltır.
  • Kalp damar tıkanıklıkları riskini azaltır.
  • İçeriğindeki antosiyanin hücre yenilenmesini sağlar.
  • İçerisinde bulunan potasyum ve magnezyum mineralleri ile A ve K vitaminleri kemik sağlığına katkı sağlar
  • Vişne suyu görme duyusunu geliştirir.

Vişne Suyu Nasıl Hazırlanır?

Vişne Suyu Nasıl Hazırlanır?

Ülkemizde vişne yetişmesi için uygun iklim koşulları bulunmaktadır. Bu sayede de vişne hemen hemen her bölgede yetişmektedir. Mevsiminde taze olarak tüketebileceğiniz vişneyi çekirdeklerini çıkartıp vişne suyu haline getirip taze vişne suyu olarak da tüketebilirsiniz. Bunun dışında vişne suyunu uzun süre tüketmek için uzun ömürlü vişne suyu yapıp kavanozlarda saklayarak istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Vişne suyu yapmak için malzemeler;

  • 500 gram çekirdekleri çıkartılmış vişne,
  • 1,5 litre su
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon

Çekirdeklerini ayıkladığınız vişneyi geniş bir tencere içerisine alın üzerine şeker ve suyu ilave edip kaynamaya bırakın. İyice pişip vişne rengi çıktıktan sonra 10 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Soğuduktan sonra süzgeçten geçirin ve içmeye hazır hale getirin.

Bu şekilde hazırladığınız vişne suyunu kavanozlar içerisine koyarak ağzını sıkı bir şekilde kapatıp tüketebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu