Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreHaberler

Uydu Görüntüleri, Coronavirus’ten sonra dünyanın temizlendiğini gösterdi

istanbul temizlik şirketi

Çoğumuz, hemşireler, doktorlar, siviller veya tüm hükumetler gibi dünyayı dolaşan Coronavirus salgınının etkilerini hissediyoruz. Karantina alanları, enfekte insan sayısı arttıkça artmaktadır ve kimsenin bu konuda herhangi bir cevabı olmadığında geleceğe olumlu bir bakış açısı elde etmek çok zordur. Bilim adamları nihayetinde beklediğimiz gibi olmasa da olumlu bir değişim rapor ediyorlar.

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ve bir avuç bağımsız araştırmacıya göre, COVID-19’un yayılmasının neden olduğu kilitlenmenin ardından İtalya’da azot dioksit emisyonları önemli ölçüde azaldı. Kopernik Sentinel-5P uydusu, hava kirliliğindeki azalmaya işaret eden NO2 emisyonlarında bir düşüş tespit etti ve en önemli değişiklik ülkenin kuzey kesiminde gözlendi.

ESA’nın Copernicus Sentinel-5P misyon müdürü Claus Zehner, “Kuzey İtalya’daki Po Vadisi üzerindeki azot dioksit emisyonlarındaki düşüş özellikle belirgindir” dedi. “Bulut örtüsü ve değişen hava nedeniyle verilerde küçük farklılıklar olsa da, görebileceğimiz emisyonlardaki azalmanın İtalya’daki daha az trafik ve endüstriyel faaliyetlere neden olan kilitlenme ile çakıştığından eminiz.”

Uydu görüntülerine detaylı baktığımızda ülkemiz dahil bir çok ülkeninde havanın ne kadar temizlendiğini görmek mümkün.

Bilim adamları ve araştırmacılar NO2 seviyelerinde İtalya’nın üzerinde önemli bir düşüş bildirdi

“Copernicus Sentinel-5P Tropomi, günümüzde uzaydan gelen hava kirliliğini ölçen en doğru araçtır. Ücretsiz ve açık veri politikası sayesinde küresel olarak mevcut olan bu ölçümler, vatandaşlar ve karar vericiler için çok önemli bilgiler sağlıyor ”dedi. ESA’nın Dünya Gözlem Programları Direktörü Josef Aschbacher.

Grafikler 14 Şubat’tan itibaren NO2 kirliliğinde kademeli bir düşüş gösteriyor

24 Şubat’ta daha az NO2 izi ile

NASA’da bir araştırma görevlisi olan Santiago Gassó, uydu sensörünün sonuçlarını Twitter’da paylaştı. Ayrıca dalgalanan NO2 emisyonlarının, haftanın günü gibi faktörler altında farklılık gösterdikleri göz önüne alındığında tamamen normal olmasına rağmen, gözlemlenen bu değişikliğin kesinlikle önemli olduğunu belirtti.

Ve Mart ayında önemli bir düşüş

Harita 8 Şubat Cumartesi günü NO2 kirlilik seviyelerini gösteriyor

Bu, 7 Mart Cumartesi günü kirlilik seviyelerini gösterirken

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından sunulan ve aynı eğilimi gösteren görüntüler.

Venedik’teki kanallar karantina sırasında azalan trafik nedeniyle temizlendi.

Venedik'teki kanallar karantina sırasında azalan trafik nedeniyle temizlendi

Venedik'teki kanallar karantina sırasında azalan trafik nedeniyle temizlendi

ESA’dan hızlandırılmış videoyu aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz

 

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu