Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Hafızamızı Nasıl Güçlendirebiliriz? Hafıza Güçlendirme Yolları

Hafıza Güçlendirme Yollarını Sizler İçin Araştırdık.

istanbul temizlik şirketi

Beynimiz öğrenmeye, birikimlerimizi depolamaya ve yeri geldiğinde onları geri çağırmaya odaklıdır. Beynimizin bu işlevine hafıza diğer adıyla bellek diyoruz. Hafıza beynimizin en önemli işlevlerinden biridir. Bazen neler olduğunu kavramakta zorlanırız. Yorgun hissederiz, sürekli bir şeyleri unuturuz ve konsantre olamayız. Aslında bunların sebebi genellikle basit sebeplerdendir. Yiyeceklerimizden tutun strese kadar her şey hafızamızı etkileyebilir. Vücudumuza, cildimize veya fiziksel görünüşümüze özen verip koruduğumuz kadar beynimizi koruyamıyor ve ona özen göstermiyoruz. Hayatınızda yapacağınız birkaç değişiklikle bunların üstesinden gelmeniz mümkün. Haydi gelin bunları inceleyelim!

Beynimize Zarar Veren Etmenler

Yüksek Şeker Tüketimi: Vücudunuzda toksik maddelerin birikimine yol açar ve bağışıklık sisteminize zarar verirken nörolojik gelişiminizi de olumsuz etkiler.

Alkol: Alkol kullanımının bir çok zararı olduğunu biliyorduk. Bunlara hafızamız da dahil. Alkol kullanımı sinirlerinizden gelen sinyallerinizin iletişimini yavaşlatarak nöronlarınızı öldürür.

Yeteri Kadar Su İçmemek: Beynimizin neredeyse tamamının su olduğunu bir çoğumuz biliyordur. Eğer yeteri kadar su içmezsek vücudumuz suya ihtiyaç duyduğunda bunu beyinden su ödünç alarak gerçekleştirir. Bu da hücrelerimizin küçülmesine ve baş ağrısına yol açar. Günde en az 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Tabii abartıya da kaçmadan.

Kahvaltı Etmemek: Kahvaltı etmemek, hafıza ve konsantrasyon kaybına, halsizliğe, kötü bir ruh haline sebebiyet verir. Güne başlarken bedeninize ve beyninize gerekli enerjiyi verecek düzgün ve sğalıklı bir kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin.

Yeteri Kadar Uyumamak: Beynimize en çok zarar veren etmenlerden biri de yeteri kadar uyumamaktır. Çocukların 10-12 saatlik,  yetişkinlerin ise 8 saatlik gece uykularını almaları beynin enerji üretimi gibi önemli işlevleri yerine getirmesinde büyük role sahiptir. Uykusuz kaldığınız günlerin nasıl geçtiğini düşünün…

Hafızamızı Nasıl Güçlendirebiliriz? Hafıza Güçlendirme Yolları

 

Beynimizi Sağlıklı Tutan Yararlı Besinler

B6 ve B12 Vitaminleri içeren yiyecekler; antep fıstığı, muz, yumurta sarısı, yoğurt, alabalık, kuzu eti, kabuklu deniz ürünleri…

Fosfor alımını attıran yiyecekler; bitter çikolata, yumurta, kırmızı et ve kümes hayvanları…

Sağlıklı karbonhidratlar; yulaf, tam tahıllar, baklagiller, zeytinyağı, bezelye…

Magnezyum minerali içeren besinler; badem, susam, kakao, soya fasulyesi, esmer pirinç, ıspanak, nohut, maydonoz…

Hafızamızı Nasıl Güçlendirebiliriz? Hafıza Güçlendirme Yolları

 

Çeşitli Hafıza Geliştirme Metodları                  

 Uygulayacağınız bazı tekniklerle de hafızanızı geliştirebilirsiniz. Birde onlara göz atalım!

Bilgileri ilişkilendirip gruplandırmalar yapın: Aslına bakarsanız bu yöntemi farkında olmadan ilkokuldan itibaren kullanmaya başlıyoruz. Öğrenmek istediğimiz nesneleri bildiğimiz diğer nesnelerden birindeki ortak özelliklerle gruplandırıyoruz. Örneğin; rengi aynı olanlar, kullanım alanı aynı olanlar gibi…

Beş duyuyu kullanma tekniği: En önemli ve etkili yöntemlerden biridir. Ne kadar etkili olduğunu eğitim hayatınızda yaptığınız deneylerde görebilirsiniz.

Nimonik yöntemi kullanma teknikleri: Bu yöntemle akılda kalması zor kavramların kolay kavramlarla desteklenmesi sağlanır. Örneğin; Türkçe derslerinde kullandığımız ‘’ Anası mezar dikecekmiş ‘’ tümcesiyle fiilimsileri bulmakta büyük bir kolaylık sağlarız.

Snapshot ( Anlık Görüntü Tekniği): En harika yollardan biri de resim yapmaktır. Bu yöntemle hatırlamak istediğiniz şey için bir resim oluşturuyorsunuz. Hikaye akışına gerek yoktur sanki bir fotoğraf çekmiş gibi hafızanızda canlandırmanız yeterli olacaktır. Örneğin; asfalt, koşu, tavşan, sevimli, dikkat, yara sözcüklerini canlandırmanız gerekirse; asfalt bir yolda koşu yaparken sevimli bir tavşan görüp dikkatiniz dağıldığı için düştünüz. Bu nedenle de yaralandınız.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu