Instagram takipçi satın al
Sağlık

Aşırı alkol tükettiğimizde vücudumuzda neler olur?

Aşırı derecede aklol algımızda vücudumuza nasıl etkileri olur ? Alkolun zararları nedir? Alkol zehirlenmesi nedir ve Alkolün kadınlar üzerindeki etkisi..

istanbul temizlik şirketi

Kırmızı şarabın sağlığa yararlı olduğu bilgisi büyük bir kesim tarafından benimsense de ne olursa olsun şarabın aşırı tüketimi sağlığa yüksek derecede zararlar vermektedir.

Aşırı alkol tüketiminden ne olur?

Peki aşırı alkol tükettiğimizde vücudumuzda neler olur ?

Alkol kullanımı beyni etkileyerek karar verme mekanizmasını ve motor yeteneklerini köreltir. Araba kazaları, Şiddet vakaları, Plansız hamilelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar alkolün getirdiği bir diğer sonuçlardandır. Aşırı alkol tüketimi kimi zaman alkol zehirlenmesine yol açarak sağlınıza kalıcı hasarlar verebilir. Alkol tüketimi kontrollü olmazsa bedelini hayatınızla ödeyebilirsiniz.

Alkol zehirlenmesi sadece Amerika Birleşik Devletlerinde yıllık 88.000 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır. Potansiyel olarak 2.5 milyon kişinin bu risk altında olduğu düşünülüyor .Alkol zehirlenmesinden ölen insanların ortalama yaşam süresinin 30 yıl olduğu düşünülüyor. Sağlıklı bir insanın yaşamıyla karşılaştırıldığında bu sayı normal bir yaşamın yarısı bile değil.

Alkol zehirlenmesi nedir?

Vücuda aşırı miktarda alkol aldığımız zaman bu alınan alkol beyindeki vücudun temel görevlerini devre dışı bırakarak nefes alma veya kalp atışı gibi hayatı fonksiyonları engelliyor. Aynı zamanda alkol aldıktan sonra vücut kendi sıcaklığını ayarlayamadığı için yine ölümcül birçok etti ortaya çıkarılmış oluyor.

Vücuda alınan alkol insanların farklı zamanlarda farklı miktarlarda etkileyerek kimi zaman hiçbir sarhoşluk belirtisi ortaya çıkmamasına kimi zaman da insanları zehirleyecek kadar zararlı etkiler ortaya çıkmasına sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse yapılan araştırmalara göre 21 yaşından küçük olan kişilerde çok daha az alkol alınmasına rağmen alınan alkol miktarı vücuttaki fonksiyonları daha büyük insanlara göre çok daha kısa süre içerisinde devre dışı bırakabiliyor.

Ayrıca hamile olmak da alkol kullanımından kesinlikle uzak durmak için dikkat edilmesi gereken bir dönem. Aşırı derecede alkol kullanımı anneyi zehirler erken kanda dolaşan alkol aynı zamanda hayata gözlerini açmamış olan bebek üzerinde de etki sağlıyor. Özellikle hamilelik sırasında düzenli olarak alkol tüketen kişilerin bebeklerinde genetik ve fiziksel birçok hastalık ortaya çıkıyor.

Alkol zehirlenmesi beynin düzgün şekilde çalışmasını engelleyerek nefes alma, kalp ritmi ve sıcaklık hassasiyetimizi bozarak vücudu dengesiz bir hale getirir.

Aşağıdaki bilgilerle alkol zehirlenmesi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz ;

İçki Sınırı :

Kadınlarda 4 bardak, erkeklerde ise 5 bardak üzeri alkol tüketimi alkol zehirlenmesine sebep olabilmektedir.

Hamilelikte Alkol İçmek :

Hamile bir kadın tarafından tüketilen alkol plasenta yoluyla bebeğe geçerek doğacak olan bebeğin sağlık problemlerini yanında getirmesine sebep olur.

21 Yaş Altında Alkol İçmek :

Reşit olmayan içiciler bilinçsiz oldukları için tek seferde alkol zehirlenmesi yaşayabilecek kadar çok alkol tüketirler. Bu yüzden genç içiciler alkol zehirlenmesine karşı daha savunmasızdır.

AŞIRI ALKOL MİKTARI NEDİR?

Kandaki alkol konsantrasyonu olarak da adlandırılan kandaki alkol miktarını belirtir.Her 100 mililitre veya 210 litre solunum gramında ölçülen etanolün ağırlığı olarak ifade edilir.Bir solunum cihazı testi, kan testi veya idrar tahlili ile ölçülebilir.Örnek vermek gerekirse 0.10 BAC(Kandaki Alkol Oranı) kanınızda %10 alkol olduğu anlamına gelir.Normal araçlarlarda güvenli sürüş için yasal sınır %8 ticari araçlar içinse %4 olarak belirlenmiştir.21 yaş altındaki içiciler için 0 tolerans olarak belirlenmiştir. Bunun sebebi 21 yaşın altında alkol tüketiminin yasak olmasıdır.Bu yaşın altındaki alkollü sürücüler direkt olarak para ya da tutuklanma cezası alabilmekteler.Eğer alkollü bir şekilde araç kullanmaya karar verdiyseniz ve vücudunuzdaki alkol oranından emin değilseniz “iDrinkSmarter” ismindeki uygulamayı kullanabilirsiniz.Bu uygulamaya Cinsiyetinizi, Kilonuzu, Hangi alkolden ne kadar tükettiğinizi girerek vücudunuzdaki alkol oranını öğrenebilirsiniz.

HANGİ İÇKİ NE KADAR ALKOL İÇERİR ?

Bira = %5 – %15

Rakı = %40 – %50

Votka = %45 – %50

Viski = %40 – %45

Tekila = %35 – %40

Likör = %15 – %50

Genel olarak daha koyu içkiler daha yüksek alkol oranına sahiptir. Daha açık renkte olanlar ise daha şekerli ve daha düşük alkol oranına sahiptir.

Ne kadarı çok fazla?

Kandaki alkol konsantrasyonu vücuda daha ne kadar alkolü sorunsuz bir şekilde alıp alamayacağınız konusunda karar veren mekanizma olarak biliniyor. Alkol ve su karışımından oluşan bu yoğunluk ne kadar seyrek ise alkolden dolayı zehirlenme ihtimalli o kadar azalıyor. Tıp dünyasında bu konuda araştırma yaparak insanları ne kadar süre sonra zehirlenme geçireceği tespit edilebiliyor olsa da günlük hayatta böyle bir şansımız olmadığı için mümkün olduğu kadar kısa süre içerisinde alkol almayı bırakmamız gerekiyor. Aksi takdirde hiç beklemediğiniz bir anda vücuda giren alkol miktarı aşırı seviyeye ulaşarak zehir etkisi yapabilir ve geri dönüşü mümkün olmayan birçok olumsuz problemi yanında getirebilir.

Alkol zehirlenmesi belirtileri

Eğer hangi durumların alkol zehirlenmesinin habercisi olduğunu bilmiyorsanız başınıza gerçekten böyle bir durum geldiği zaman ne yazık ki durumun ciddiyetinden habersiz bir şekilde tedavi olmayı reddedebilirsiniz. Bu yüzden az sonra bahsedeceğimiz belirtileri mümkün olduğu kadar dikkat etmenizi ve bu semptomlar ortaya çıktığı zaman alkol zehirlenmesi gibi ciddi bir problem ile karşı karşıya olduğumuzu bilmenizi istiyoruz.

• Koordinasyon kaybı
• Soğuk eller ve mavimsi cilt
• Kontrol edilemez bir biçimde ve sürekli olarak kusma
• Nefes alış hızının normal bir insana göre ciddi anlamda azalması
• Nöbetler
• Bilinçsizlik veya sersemlik

Eğer yukarıda bahsettiğimiz maddelerden bir veya birkaç tanesinin üzerinizde veya yakın bir tanıdığını da olduğunu düşünüyorsanız fazla vakit kaybetmeden acil servis ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

Alkol zehirlenmesinin riskleri

Genellikle kadınların vücudu alkol zehirlenmesine çok daha hassas oluyor. Aynı miktarda alkol alınmış olmasına rağmen kadınların vücudu alkolün etkilerini çok daha kısa süre içerisinde ortaya koyabiliyor. Ortaya çıkan bazı etkiler kadınların ve erkeklerin psikolojik olarak birçok sorun ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.

Alkollerin vücudu nasıl etkileyeceği konusunda gelecek olursak da tam bu noktada sahip olduğumuz hormonlar işin içine giriyor. Kadınlarda ve erkeklerde bulunan farklı hormon seviyeleri alkolün ne zaman ve ne kadar etki edeceğine karar veren mekanizmalardan bir tanesidir. Kadınlarda erkeklere göre daha çok bulunan östrojen hormonu alkolün etkisini arttırarak çok daha kısa süre içerisinde sarhoşluk duygusunu ortaya çıkartıyor.

Ne kadar kısa süre içinde sarhoş olduğunu sadece cinsiyete ve hormonlara bağlı değil. Aynı zamanda gün içinde tükettiğimiz besinlerde alkolden etkilenme oranınızı değiştirecektir. Çünkü vücutta bulunan besin türlerine göre alkolün kana karışma suresi değişiklik gösteriyor.

Genetik yapı da alkolün etki süresini değiştirir. Kim insanların sahip olduğu enzimler sayesinde karaciğer vücuda alınan yüksek miktarda alkol sorunsuz bir şekilde absorve edebilirken, bazı genetik yapılarda ise çok daha az alkol oranları ile zehirlenme hatta hayat kaybı yaşamak mümkün olabilir.

Muhtemel komplikasyonlar

Alkol zehirlenmesi yaşayan bir insanın başına gelebilecekler,

• Kendi kusmuğunda boğulma
• Nefes almada zorluk çekmekten dolayı kalıcı beyin hasarları hatta ölüm
• Nefes alma hızının yavaşlaması hatta durması
• Kalp ritminin bozulması veya kalbin tamamen durması
• Hipotermi

Alkol Zehirlenmesi neden olur

Alkolün kadınlar üzerindeki uzun süreli etkileri

Kadınların vücudu erkeklerin vücuduna göre alkole karşı çok daha hassas olduğu için kalıcı bazı problemler ortaya çıkabilir. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre alkol zehirlenmesi sonucunda kadınlarda,

• Adet döngüsünün bozulması
• Çocuk düşmesi
• Aşırı alkolden dolayı karaciğerin görevini yapamaz hale gelmesi
• Kalıcı veya geçici hafıza kayıpları
• Ağız, boğaz ve ciğer kanseri riskinin artması

Alkol zehirlenmesi nasıl engellenir

Aşırı derecede alkol tüketimi yaptıktan sonra zehirlenme riskini mümkün olduğu kadar düşük seviyeye getirmek için vücuda alınan besin miktarını arttırmak gerekiyor. Özellikle vitamin ve mineral bakımından zengin olan yiyeceklerin tüketilmesi alkolün vücuda verdiği zararı minimum seviyeye indirmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücudumuzda bulunan alkol ne kadar seyrek olursa o kadar iyidir. Bu yüzden bu miktarda su içmek de yapılabilecek çözüm yöntemleri arasında.

Eğer alkol almadan önce aşırı alkol tüketiminden dolayı zehirlenme riskini en az seviyeye indirmek istiyorsanız alkol tüketmeden önce yemek yemeye özen gösterin. Beynin kısa süre içerisinde buluşarak hayatsal faaliyetleri gerçekleştirme fonksiyonunu korumak istiyorsanız kokonat suyu gibi mineral bakımından zengin içecekler tüketebilirsiniz.

Alkol miktarı aşırı derecede olduğu zaman aslında vücudunuz tüm zehir etkisi altında kalmadan size ilk sinyalleri göndermeye başlar. Özellikle el ve ayak gibi kas kontrolünün tamamen bizde olduğu organlarda titreme ve istem dışı hareketler ortaya çıkabilir. Böyle bir durum ortaya çıkmaya başlıyorsa büyük ihtimalle vücudunuzu aldığınız alkol miktarı artık maksimum seviyeye ulaşmış demektir. Daha fazla bu konuda ısrarcı olur ve vücuda alkol almaya devam ederseniz beyin kısa süre içinde zehir etkisinde kalarak vücudun kontrolünü kaybetmeye başlayacaktır. Bu yüzden alkol tüketirken zehirlenmemek için vücudunuzun size verdiği tepkileri iyi bir şekilde dinlemeye çalışın.

ALKOL ZEHİRLENMESİNİN UZUN VADEDE ETKİLERİ

Eğer profesyonel destek alınmazsa alkol zehirlenmesi yaşayan kişiler şunlarla karşılaşabilir.

– Sürekli olarak kusma hissi ve gün içinde defalarca kusma

– Koma, Kalıcı beyinsel hasarlar ve hatta ölümler

– Yavaş ve düzensiz şekilde nefes alma

– Düzensiz ve sağlıksız kalp atışlarıyla birlikte kalp krizi riski

– Belirli aralıklarla hipotermi geçirme.

– Aralıklarla alkol krizleri.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu