Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreFaydalı BilgilerListeler

Endemik Nedir? Endemik Bitkiler Nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Bu yazımızda sizlere endemik nedir?endemik bitkiler nelerdir? ve endemik bitki çeşitleri hangileridir? sorularının cevaplarını yazacağız.

Endemik kelimesinin tanımını yaparak başlayıp, endemik bitkiler nelerdir konusuna değineceğiz. Ayrıca ülkemizde hangi endemik bitkiler yetişir konusu hakkında genel bilgiler vereceğiz.

Endemik Nedir?

Endemik kelimesinin kökeni Yunanca’dır. Genel anlamda endemik; yerli, o yere ait anlamına gelmektedir. Yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren canlı türlerine endemik denir.

Bu durumun oluşmasında iklim önemli bir yer kaplar. Endemik bitkiler iklim değişikliklerinde oluşur. Yani daha önce daha geniş alanlara yayılmış bir tür iklim değişikliklerine maruz kalarak sadece o bölgede kalmasına, o bölgenin iklim koşullarında yetişmesine endemik denir.

Endemik kelimesinin kökeninin Yunanca olduğunu belirtmiştik. Yunanca endemos yani indigenous olarak bilinir.

Endemik Nedir?

Endemik Bitkiler Nelerdir?

Endemik bitki yani endemizm; bir bitki türünün sadece o bölgeye, yöreye ait olma durumudur. Bir bitki sınırları belli, dar bir alanda yayılış gösteriyorsa o bitkiye “endemik bitki” denir. Endemik bitkiler bazen sadece bir ülkeye ait olabilir. Ya da sadece bir bölgeye ait olabileceği gibi sadece bir şehre de ait olabilir.

Ülkemizde endemik bitkiler açısından oldukça zengin ve değerlidir. Türkiye endemik bitkiler açısından dünyanın önemli ülkeleri arasında gösterilmektedir. Ülkemiz sınırları içinde doğal olarak yetiştiği halde başka hiçbir ülkede yetişmeyen, dünyada sadece ülkemizde yetişen bitkilere “Türkiye endemikleri” denmektedir.

Ülkemiz endemikleri 3000 civarında olup endemizm oranı %33 civarındadır. Bu oran dünya ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça yüksektir. Ayrıca çeşitlilik olarak da ülkemiz diğer dünya ülkelerinden öndedir.

Örnek verecek olursak; Avrupa ülkeleri arasında en çok türe sahip olan Yunanistan’ın endemik bitki tür sayısı ortalama 800 civarıdır. Aynı şekilde İspanya ve Sırbistan’da bu sayı 400-500 civarındadır. Bu sayılara bakınca endemik bitkiler sayısında ülkemiz en üst sıralarda yer almaktadır. Bu da cennet vatanımızın ne kadar güzel ve nadide olduğunu göstermektedir.

Bu durumun oluşmasında ülkemizdeki iklim çeşitliliği çok önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizin üç iklim kuşağı altında bulunması bu zenginliğin oluşmasında en önemli etkendir.

Ülkemizde yetişen her üç bitkiden birisi endemik bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak endemik bitkileri koruma konusunda maalesef sınıfta kalan ülkeler arasındayız. Ülkemizde yetişen bazı endemik bitkiler neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunu sayıya dökecek olursak yaklaşık 1500 tür endemik bitki yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Ayrıca ülkemizde yetişen bazı endemik bitkiler yabancı ülkelerden gelen kaçakçılar tarafından kaçırılmak istenmiş, bir kısmı yakalanmış ancak bir kısmı ise yakalanamamıştır. Bu da sadece ülkemize ait endemik bitkilerin başka ülkelerce yetiştirilmek istenmesinden kaynaklanmaktadır.

Endemik Bitkiler Nelerdir?

Endemik Bitki Çeşitleri

Endemik bitkiler 4 ana gurupta toplanır. Bunlar; Paleoendemik, şizoendemik, patroendemik, apoendemik olarak adlandırılır.

Paleoendemik:

Genellikle tek türü olan endemiklerdir. Yakın akrabaları bulunmaz. Bu sebepten dolayı çok eski ve değişken bitkilerdir. Kara kökenli türleri genelde adalarda bulunur. Şu an bulundukları yer ilk çıktıkları yer değildir, değişkenlik gösterir. eni Zelanda, Havai Adaları, Kanarya Adaları, Madagaskar ve Avustralya’da paleoendemik tür bitkiler bulunur.

Patroendemik:

Hücrelerinde iki kromozom taşıyan bitki türleridir.

Şizoendemik:

Genişledikleri, üredikleri alan zamanla değişen endemik türlerdir. Kardeş veya aynı ebeveynden ortaya çıkan taksonlardır.

Apoendemik:

Atalarıyla bağlantılı türlerdir. Ülkemizdeki endemik türler genelde Apoendemik türlerdir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu