Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Geri Dönüşüm ve Ayrıştırmaya Destek Ol

istanbul temizlik şirketi

Ayrıştırma ve geri dönüşüm; tüketilmiş veya kullanılmaz hale gelen atıklardan, farklı üretimler yaparak yada yeniden kullanılır ürün yaparak ham madde ve üretimden tasarruf etmektedir. Bu anlamda baktığımızda kısıtlı olan dünya kaynaklarının kurtarılması gibi muazzam bir durumunda ortaya çıktığını görmekteyiz. İşte bu sebeple bir toplumsal proje gözüyle baktığımız geri dönüşümü ele alacağız.

Öncelikle geri dönüşümün, kullanım dışı kalan ürünlerin yeniden ham madde olması üzerine bir döngü sistemi olduğunu görmekteyiz. Bu döngü aslında kaynakları korumaya yardımcı olduğu gibi, ham maddenin ilk oluşturulma ve çıkartılma safhasını da ortadan kaldırdığından üretime hem hız kazandırır hem de maliyetinden tasarruf sağlar.

geri dönüşüm

Geri Dönüşümün Dünyamıza Sağladıkları;

1- Doğal Kaynaklarımız Korunur : Artan dünya nüfusu ile artık dünya kaynaklarının daha hızla eksildiğini ve bir noktadan sonra biteceğini biliyoruz. Geri dönüşüm ile birlikte aynı kaynak tekrar tekrar üretime gireceğinden ilk kaynak tüketimi azaltarak bu kaynakları korumuş oluruz.

2- Enerji Tasarrufu Sağlanır: Ham maddenin ilk üretimi ile yeniden dönüşümü arasında büyük bir fark vardır, daha az iş, daha az maliyet, daha az enerji, daha az insan gücü sayılabilir işte bunların hepsi enerji kaynaklarımız daha az kullanılmasını sağlayacağı için en büyük tüketimlerinden biri olan enerji tüketiminin azaltılmasına katkı sağlayacaktır.

3- Atık Miktarı Azalır: Geri dönüşüm esas kaynağı atıklar ve çöp olduğundan bunların geri dönüşüme kazandırılması ile atık depolamak, bunları imha etmek, bunları sağlamak için pek çok konuda tasarruf edilmiş olur.

4- Ekonomiye Katkı Sağlar: Geri dönüşüm hem yeni bir sektör, yeni bir saha oluşu ile bir meslek ve çalışma sahası oluşturarak ekonomiye katılır. Bunun yanında enerji, insan gücü, kaynak tüketiminin azaltılmasıyla da ekonomiye katkı saplar. Ayrıca geri dönüşümden üretim ile ilk üretim arasındaki maliyet farkları ile geri dönüşüm ile yapılmış üretimin daha uygun pazarlanmasıyla da ekonomiye katkı sağlar.

5- Çevre Korumaya Katkı Sağlar: Çöpler geri dönüştüğü için çevre kirliliğinin azaltıyoruz. Örneğin kağıdı geri dönüştüğünde hava kirliliğini %74, su kirliliğini %35 azaltıyoruz. Bu veriler bile çevre korumaya sağladığı katkıyı ortaya koymaktadır.

O halde ne yapıyoruz? Geri dönüşümün ilk evresi olan ayrıştırma işlemine evden başlıyoruz. Örneğin ekmek ve gıda artıkları ayrı bir kapta toplayarak çevremizdeki kedi köpek gibi hayvanların beslenmesi için hayvan dostlarımıza ikram edebiliriz. Plastik atıkları, kağıt atıkları, pil batarya ve elektronik gibi atıkları ayrı ayrı çöp haline getirdiğimizde ve bunları uygun atık toplama noktalarına attığımızda biz geri dönüşüm halkasında üzerimize düşen en büyük katkıyı sunmuş olacağız. Sonrası daha sistematik ve sektörel bazda çalışan tesislerin görevi olmaktadır.

Bu konuda duyarlılık göstermemiz hem bir toplumsal proje hemde gelecek için atılmış büyük bir iyilik adımı olacaktır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu