Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı BilgilerListeler

Şeker Oranı Yüksek Yiyecekler Nelerdir?

Günlük tükettiğimiz yiyecekler arasında bazılarının içerisindeki şeker oranı yüksektir. Bu yazımızda şeker oranı yüksek yiyecekler hangileri listeliyoruz.

istanbul temizlik şirketi

Günlük hayatta severek tüketilen ve sağlığa faydalarıyla bilinen bazı yiyeceklerin içindeki şeker miktarı, şaşırtıcı derecede çoktur. Şeker oranı yüksek yiyecekler tüketilmesi, zararlı etkilerinden dolayı pek önerilmemektedir. Ancak, şeker oranı yüksek gıdalardan çoğu, günlük vitamin ihtiyacının karşılanabilmesi için tüketilmesi gereken meyvelerden oluşmaktadır. Bu gıdalardan fazlaca tüketmek, kan şekerinde ani yükselmelere sebep olacağı için, şeker hastalığına yakalanma riskini arttırmaktadır. Herkesin bünyesi farklı olduğundan, vücudunun ihtiyacı olan şeker oranı da farklıdır. Bu nedenle, doktorla iletişim halinde olarak, herkesin yüksek şeker içeren yiyecekleri kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Şeker İçeren Yiyecekler

Şeker İçeren Yiyecekler

Muz:

Besin değerleri açısından zengin olan ve özellikle çocuklar tarafından her gün tüketilmesi önerilen muz, yüksek oranda şeker içeren meyveler arasındadır. Bu nedenle, günlük tüketim miktarı bir adetle sınırlandırılmalıdır.

Elma:

En çok sevilen meyveler arasında bulunan elma, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu kadar şeker oranı açısından da zengindir. Elmanın farklı çeşitlerinde, farklı miktarlarda şeker bulunmaktadır. Çeşidi farklı olsa da, elmada bulunan şeker miktarının 8 ila 10 mg arasında değiştiği söylenmektedir.

Armut:

Lif kaynağı besinlerden birisi olan armutun, tüketilmesi sağlık açısından faydalıdır. Ancak armut, şeker oranı açısından zengin gıdalar arasında bulunduğu için, tüketimine dikkat edilmelidir.

İncir:

Yaz mevsiminin en sevilen ve sağlıklı meyvelerinden birisi olan incir, aynı zamanda şeker deposudur. Fazla tüketimi, diyabet hastalığına sebep olduğu kadar farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Şeftali:

Serinletici yaz meyvelerinden olan şeftalinin bir tanesinde yaklaşık 15 gram şeker bulunmaktadır. Şeftalinin içerisindeki şeker miktarı, meyve sevenleri üzecek derecededir.

Karpuz:

Yazın serinletici etkisinden dolayı sevmeyeni olmayan karpuz, şeker deposu sayılacak derecede şeker içermektedir. Bu nedenle, kontrollü tüketilmelidir.

Havuç:

Havuç, aşırı derecede olmasa da, fazla tüketildiğinde zararlı olabilecek kadar şeker içermektedir. Orta boy bir havuçta ortalama 5 mg şeker bulunmaktadır.

Kuru üzüm:

İçerisindeki şeker miktarı şaşırtıcı nitelikte olan besinlerden birisi kuru üzümdür. Demir içeriğinden dolayı kansızlığa iyi gelen ve tüketilmesi sağlıklı olan kuru üzümün 100 gramında, yaklaşık 60 mg şeker bulunmaktadır.

Çilek:

Büyük zevkle tüketilen meyvelerden olan çileğin bir kasesinde 6 mg şeker bulunmaktadır. Pek ciddi bir oran gibi görünmese de, tüketimine dikkat edilmesi sağlık açısından yararlı olacaktır.

Nar:

Ekşiliğiyle bilinen nar, aynı zamanda içerdiği şekerle şaşırtıyor. Bir adet narda, yaklaşık 15 mg şeker bulunmaktadır.

Nişasta:

Vücudun ihtiyacı olan besin kaynaklarından bolca içeren nişasta, aynı zamanda şeker deposudur. Patates, tahıllar ve mısır ise, nişasta açısından zengin gıdalardır.

Pirinç:

Nişasta açısından zengin olan pirinç, doğal oalrak şeker açısından da zengindir.

Top:

Şeker oranı en yüksek besindir. Bir kase balda yaklaşık olarak 90 mg şeker bulunmaktadır.

Yağsız yoğurtlar:

Özellikle piyasada satılan yağsız yoğurtlar, şeker açısından zengindir. Bu nedenle, tüketimi önerilmemektedir. Daha çok ev yoğurdunun tüketilmesi, bu sorunu bir nebze çözecektir.

Hazır çorbalar:

Her yönüyle zararlı olan hazır çorbalar, içerdiği şeker oranıyla da diyabet riskini arttırıcı özelliktedir.

Portakal suyu:

C vitamini deposu olarak bilinen ve vücuda birçok faydası bulunan portakal suyu, aynı zamanda yüksek oranda şeker içermektedir.

Meyveli yoğurtlar:

İçerdiği besin öğeleri nedeniyle sağlıklı olduğu söylenen meyveli yoğurtlar, bilinenin aksine pek de sağlıklı değildir. Bunun en büyük kanıtı ise, meyveli yoğurtların içerdiği yüksek oranda şeker miktarıdır.

Ketçap:

Ketçap, yüksek oranda şeker içermektedir. Üstelik, sadece içerdiği şeker oranıyla değil birçok yönden sağlıksız olmasından dolayı, tüketimi tavsiye edilmeyen yiyecekler gurubundadır.

Bahsedilen yiyeceklerin çoğu, hazır çorbalar ve piyasada satılan yağsız yoğurtlar hariç insan sağlığı için faydaları bulunan ve mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir. Ancak, sağlıklı sebze ve meyvelerde olsa, gereksiz şeker tüketiminden dolayı diyabet başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için denetimli tüketmek gerekmektedir. Taze sıkılmış meyve suları, ne kadar sağlıklı da olsa, şeker oranı yüksek olduğundan kan şekerinde ani yükselmelere sebep olmakta ve özellikle çocuklarda, ileriki yaşlarda şeker hastalığı riskini arttırmaktadır. Bu nedenle, meyvelerin daha çok yenilerek posalı şekliyle tüketilmesi önerilmektedir. Şeker oranı yüksek yiyecekler tüketirken dikkatli olunuz.

Konuyla ilgili https://www.turkdiab.org/bilgiler.asp?lang=TR&id=84 adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

shafiq rehman

DEVELOPER http://www.pakistanjobs.pk/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu