Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Hızlı ve Etkili Okuma Teknikleri

Hızlı ve etkili okuyabilmeniz için kullanabileceğiniz yöntemleri sizin için derledik!

istanbul temizlik şirketi

Anlayarak daha hızlı ve etkili okuyabilmenin hayatımızın bir çok alanında bize faydası olduğunu biliyoruzdur. Burda değinmemiz gereken konu hızlı okumaktan ziyade, hızlı okurken etkili ve anlayarak okumaktır. Özellikle mevcut eğitim sistemimiz de önem verilen ve öğrencilerin sınavlarda sık sık karşılaşacağı konulardan biri de budur. Bu öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir. Yani herkes bunu kazanabilir.

Öncelikle hızlı ve etkili okumanızı engelleyen faktörlerden bahsedelim;

1.Geri Dönüş Yaparak Okuma: Bazen okuduğunuz şeyden emin olamayıp geri dönüşler yaparak okursunuz bu da metninizin akışını kaybetmenize neden olur. Buna engel olabilmek için okuma hızınıza göre parmağınızla veya kaleminizle aynı orantıda giderek geriye dönüşlerinizi engellemelisiniz.

2.Dış ve İç Seslendirme: Dıştan kısık sesle metni tekrarlamanız veya içten okuduğunuz şeyi tekrar etmeniz sizi oldukça yavaşlatır. Bunu yapmamaya özen gösterin.

3.Odaklanma Sorunu: Hızlı ve etkili okumamızda bize en çok engel olan şeylerden biri de konsantrasyonumuzun bozulmasıdır. Dış etkenlerden oldukça soyutlanmalı ve kendimizi okuduğumuz metne vermeliyiz. Konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsanız bulmaca çözmek, çeşitli beyin geliştirici egzersizler yapmak gelişmenizde çok etkili olacaktır.

4.Gözlerinizin Tembelliği: Çeşitli göz egzersizleri yaparak verimsiz göz hareketlerinizden kaynaklanan okuma hızınızı arttırabilirsiniz. Örneğin; okuyacağınız metinle aranıza mesafe koyarak sadece gözlerinizi hareket ettirerek okumayı deneyin.

KONSANTRASYON ARTTIRICI ÇALIŞMALAR

1) 3 Mum Tekniği: Bir tanesi farklı renk olacak şekilde üç adet mum alın. Bir masaya aralarına 20-30 cm mesafe olacak şekilde aynı hizaya yerleştirin. Mumlardan yaklaşık 2-3 metre uzağa gidin ve farklı renge en az 2 dakika odaklanın. Her geçen gün mumlarla aranızdaki mesafeye azaltarak 1 ay boyunca yapın.

2) Çay Bardağı Tekniği: Şeffaf bir çay bardağını alıp yarısına kadar su doldurun. Daha sonra 2 dakika boyunca içindeki suya odaklanın. Bunu da fırsat buldukça her geçen gün yapın.

OKUMA HIZI HESAPLAMA

Okuma hızınızı hesaplamak isterseniz; toplam okuduğunuz kelime sayısını toplam okuduğunuz süreye saniye cinsinden bölüp 60 ile çarpabilirsiniz. Dakikada 160-220 kelime arasıysa Türkiye ortalamasındasınızdır, dakikada 320-500 kelimeyle okuma hızınızı normalin üstüne çıkarmışsınız demektir.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu