Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Astım Hastalığı Nedir?

Astım hastalığı oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Bu yazımızda astım hastalığı astım krizi veya astım atağı hakkında detaylı bilgilere yer verdik.

istanbul temizlik şirketi

Astım Nedir ve Nasıl Bir Rahatsızlık Yaratır?

Astım hastalığı, çeşitli uyarıcılar nedeni ile solunum sistemi yollarını meydana getiren bronş etkenlerinin kasılarak daralması sonucu, bronş zarının zarar görüp şişmesi yada balgam şeklinde olan yapışkan sıvıların hava yollarını kapatıp tıkaması ve aşırı duyarlılık sonucu ile meydana gelen solunum güçlüğüne neden olan bir solunum yolu hastalığı ve rahatsızlığıdır.

Astım Hastalığını Meydana Getiren Etkenler:

Astım Hastalığını Meydana Getiren Etkenler:

Bu hastalığın nedeni ve neyden meydana geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, kalıtımsal etkenlerin önemli bir rol oynadığı bilinen bilgiler arasındadır. Yani ailede var olan kalıtımsal hastalığı olanlar ve olmayanlarında astım hastalığına yakalanma oranı bir hayli artmaktadır. Astım kesinlikle bulaşıcı bir hastalık özelliğini taşımamaktadır. Bir insan kaç yaşında olursa olsun astıma yakalanabilir. Çocukluk dönemlerinde astıma yakalananlarda iyileşme oranları %50′leri bulabilmektedir. İlerleyen yaşlarda olan kişilerde iyileşme oranı maalesef düşüş göstermektedir.

Hastalığın Ortaya Çıkan Belirtileri:

Hastalığa yakalanan insanlarda zaman zaman hırıltılı bir ses tonu ile nefes alıp vermeler, nefes darlığı ve öksürük şeklinde belirtiler görülür. Astım hastalığında belirtilerin bir anda ortaya çıkması olayına astım atağı veya astım krizi olarak adlandırılmaktadır. Oluşan bu durumda hastalarda ağır bir nefes darlığı meydana gelir. Soğuk havalar, sigara dumanları ve çevrede var olan aşırı kirli hava, mikrobik hastalık çeşitleri, aşırı derecede yorgunluk, ağaç ve çiçek polenleri, çeşitli hayvan tüyleri gibi alerji yapıcı maddeler ve psikolojik bozukluklar astım şikayetleri‘ni yüksek derecede arttırmakta ve Astım Atakları‘nın tetiklenmesine neden olan etkenlerdir.

Hastanın yaşadığı evde ve ev çevresinde alınabilecek önlemler ile Astımlı bir hastanın hayatını kolaylaştırmak ve Astım atak ve şikayetlerinin önüne bir miktarda olsun geçmek bu alınabilecek önlemler ile mümkündür.

Astım Hastalığı Olan İçin Evde Alınabilecek Önlemler

Astım Hastalığı Olan İçin Evde Alınabilecek Önlemler;

Ev ortamında tüylü bir yapıya sahip olan hayvanlar beslenmemeli, var ise dışarıda tutulup beslenmelidir. Sprey, Sigara ve parfüm gibi duman ve kokuya neden olan etkenler evden uzak tutulmalıdır. Özellikle astımlı hastanın yatak odasında yer alan halı, kilim vb… tozu kolayca çeken ve küflenmeye meyilli eşyalar ortadan kaldırılmalıdır. Yatak takımları toz geçirmeyen özellikteki fermuarlı nevresim takımları ile kaplanmalı, çarşaf ve nevresimler sıkça ve çok sıcak suyun içinde yıkanıp güneşte iyice kurutulmalıdır. Ev ve odalarını sürekli bir şekilde havalandırmaya özen göstermek alınabilecek önlemler arasındadır.

Astım Hastalığında Uygulanabilecek Tedavi

Astım Hastalığında Uygulanabilecek Tedavi Yöntemi:

Astım hastalığının tedavisinde ortaya çıkan Astım Ataklarını durdurabilmek için çabuk açıcılar diye tabir edilen rahatlatıcı ilaç çeşitlerine ve akciğerleri korumak, astım ataklarının yeniden ortaya çıkıp başlamasını önlemek için de astımdaki temel sorun niteliğinde olan hava yolu içerisindeki meydana gelen iltihabın azaltılmasına yönelik olarak koruyucu ilaç çeşitlerine gereksinim duyulmaktadır. Korunma yöntemleri ve ilaçların yeterli olmadığı durumlarda ise aşı tedavisi de uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır.

Hastalığın tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, Doktorunuzun tavsiye ettiği şeylere harfiyen uymak ve düzenli bir şekilde kontrollere devam etmektir. Dünya içerisinde 150 milyondan fazla astım hastası bulunmaktadır. Ayrıca 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları’na katılan 196 atletin 43 tanesi astım hastasıydı bunların 34′ü ise astım ilacı alıp kullanıyordu. Yani astım hastalarının bu örnek davranışından şunları çıkarmak gerekir; Astımla da başarılı bir hayat sürmek mümkün bir durumdur.” Sağlıklı günler dileriz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ast%C4%B1m

Not: Bu yazımızda yer alan bilgilerin tamamı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Hastalık durumunda yalnızda doktorunuzun dediklerini yapınız. Buradaki bilgiler tedavi amaçlı değildir.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu