Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSağlık

Servikal Erozyon Nedir, Belirtileri Nelerdir veTedavisi

istanbul temizlik şirketi

Servikal Erozyon Neden Olur

Servikal Erozyon Neden Olur

Doğurganlık döneminde olan kadınlarda daha sık görülen servikal erozyon rahatsızlığı doğum kontrol amacıyla kullanılan ve uzun süre kontrolü yapılmayan spiral kullanımı servikal erozyon riskini arttırır. Sık sık iltihaplanma ya da enfeksiyon geçiren bünyelerde görülme riski daha yüksek olan servikal erozyon genç yaşta doğum yapmış kadınlarda görülebilir. Servikal erozyon riskini arttıran risk faktörleri arasında genital hijyene dikkat edilmemesi vardır. Servikal erozyon hastalığı ilk aşamada kontrol altına alınması gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen servikal erozyon rahim boynu kanserine neden olabilir.

Servikal Erez yon Belirtileri Nelerdir

Servikal erozyon hastalığının tanısı jinekog muayenesi ile konur. Servikal erozyonun çeşitli belirtileri vardır. Ancak servikal erozyon hastalığının bazı kişilerde belirtisi olamayabilir. Servikal erozyon belirtileri nelerdir;

Ağrılı Cinsel İlişki; Servikal erozyon hastalığının en sık görülen belirtilerden birisi de cinsel ilişki sırasında duyulan acı ve ağrıdır. Servikal erozyon nedeniyle tahriş olan kanallar cinsel ilişki sırasında daha çok acı verir.

İdrar Yaparken Zorlanma; İltihaplanma nedeniyle idrar yaparken zorlanma yaşanabilir.

Kanama; Regl kanaması dışında iltihaplanmanın neden olduğu kanamalar görülebilir.

Servikal Erozyon Diğer Belirtileri;

Sırt ağrısı, rahim ağrısı, karın ve kasık ağrısı, sırt ağrısı ve adet düzensizliğidir.Vajinal akıntı ve boyun ağrısı da servikal erezyon belirtileri arasındadır.

Servikal erozyon tanısı için yapılan bazı testlerde olumsuzluk çıkmasa da iltihaplanma ve hücrelerde anormallik görülebilir. İltihaplanmadan kaynaklanan hücre değişikliği enfeksiyon haline gelerek servikal erozyona neden oluşturabilir. Enfeksiyonlar epitel doku üzerinde meydana gelir çünkü organizmalar bu bölgede çoğalırlar. Servial erozyon sinsine ilerleyen bir hastalıktır. Pek çok kadın hastalığın ilk evresinde belirtileri fark etmez. Farklı bir rahatsızlık için doktora giden hasta, muayene sırasında servikal erozyon teşhisi ile karşılaşabilir. Servikal erozyon hastalığı vajinada sulu ve kokulu akıntıya yol açar ancak vücutta enfeksiyon oluşması durumunda yeşil renkte ve daha ağır bir kokuda olan akıntıya yol açar.

Servikal Erozyon Tedavisi

Servikal erozyon tedavisi için her kadında aynı tedavi uygulanmaz. Hatta bazı hastalarda sadece hastalığın takibi yapılabilir. Rahim ağzı bölgesinde oluşan enfeksiyonun anlaşılması için ilk etapta smear tesyi yapılır. Bu test ile farklı bir patalojik durumun anlaşılması gerekir. Servikal erozyonun şiddeti yüksekse ve hastada ciddi belirtiler var sa ilaç tedavisi, lazer ya da cerrahi operasyon yapılır. Servial erozyon riski görülmesi halinde doğum kontrol hapı ya da vajina krem spermisit tedavisi uygulanabilir.

Servikal erozyon tedavisinde hastalığa neden olan nedenlerin saptanması hastalığın tedavi şekli için önem taşır. Servial erozyona neden olan faktör tanımlandıktan sonra tedavi ona göre yapılır. Ancak servikal erozyon ilerlemişse daha farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Lazer, yaranın yakılması ya da dondurulması bu yöntemlerdendir.

Servikal Erozyon Nasıl Geçer

Servikal erozyon ilerleyen ve geçmeyen evresinde koterizasyon ve krioterapi uygulanır. Bu tedavi yöntemleri hastalığın ilaç tedavisine cevap vermemesi ve sık sık tekrarlaması halinde gerçekleşir.

Yaranın Yakılması (Koterizasyon): Yaranın yakılması olarak bilinen bu tedavi yönteminde hastanın enfeksiyondan ve yaradan tamamen kurtulması amaçlanır. Servikal erozyon tedavisinde yara yakma tedavisinde başarı oranı yüksektir. Elekrokoter cihazıyla rahim ağzında bulunan yaraya ısı verilir ve yakma işlemi gerçekleşir. Uzman jinelog tarafından yapılması gereken bir işlemdir ve hastaya lokal anestezi uygulanır. İşlem yapıldıktan sonra hata kısa bir dinlenmeden sonra evine gidebilir. Yara yakımı tedavisinden sonra 1 ay içinde denize ve havuza girilmemelidir. Ayrıca 1 ay boyunca cinsel ilişki yasaktır.

Yaranın Dondurulması (Krioterapi): Krio isimli cihazla yapılan dondurulma işlemi yaranın tamamen dondurulmasını amaçlar. Jinelolog muayenesinde yapılan bir işlem olan yara dondurulması 5 dakika gibi kısa bir zamanda yapılır. Tedaviden sonra 1 ay içinde denize ve havuza girilmemelidir. Ayrıca cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu