Instagram takipçi satın al
Listelerİlginç Bilgiler

Şarap ile İlgili Yanlış Bilinen Gerçekler

istanbul temizlik şirketi

Şarap kültürünün apayrı bir kültür olduğunu herkes bilir. Öyleki şarabı ayırt edebilmek bambaşka bir yetenek ister. Bazı dinlerce kutsal içki olarak bile kabul edilir. Öte yandan, normal bir içiciysek, şarap ile ilgili bazı şeyleri doğru bilmiyor olabiliriz. İşte huzurlarınızda şarap ile ilgili yanlış bilinen gerçekler

#1 Mantarı Koklamak Şarabın İyi mi Kötü mü Olduğunu Gösterir

şarap mantarı neden koklanır

Bir şarabın mantarını koklayarak o şarabın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu anlayamazsınız. Peki bir restaurantta otururken sipariş verdiğiniz şarabın iyi mi kötü mü olduğunu nasıl anlayacaksınız? Eğer pahalı bir şişe şarap söylediyseniz öncelikle şarabın adını ve yılını karşılaştırın. Daha sonra şişe zarar görmüş mü ona bakın. Şimdi sıra geldi şarabı nasıl tadacağınıza. Şarabı sadece tat alma duyunuzla algılamaya çalışmayın. Şarap deyince görme, tat alma ve koklama duyularının hepsi birlikte kullanılmalıdır.

#2 Görsellik Önemlidir

Görsellik Önemlidir

Önce şarabı kendi ekseninde döndürerek şarabın rengini incelemelisiniz. Beyaz şaraplarda altın sarısından açık yeşile kadar uzanan bir renk yelpazesi görülebilir. Beyaz şarabın turuncuya yakın renklere sahip olması yüksek şeker miktarına işarettir. Kırmızı şaraplarda ise koyu vişne rengi şarabın genç yaşının, kiremit rengine yakınlığı ise olgunlaşmış olduğunun göstergesidir.

#3 Kırmızı Şarap Oda Sıcaklığında , Beyaz Şarap Soğuk İçilir

Kırmızı Şarap Oda Sıcaklığında , Beyaz Şarap Soğuk İçilir

Aslında bu çok da hatalı bir bilgi sayılmaz. Kırmızı şarabın saklanması gereken ısı 15C’dir. Ama oda sıcaklığı 18C’dir ve bu daha kolay bir terim olduğu için bu kullanılır. Çoğu profesyonel şarap tadımcı kırmızı şarabın ideal sıcaklığına ulaşmasını , eğer evinizde özel bir derece ölçeriniz yok ise, şarabı servis etmeden önce buzdolabında 5-15 dakika beklemesi gerektiğini söyler. Bu beyaz şaraplar için 20 ile 30 dakika arasındadır. Ama yine de gerçek olan şudur ki kırmızı şarap için ideal sıcaklık 15 , beyaz şarap içinse daha düşük olmalıdır.

#4 Balık ve Tavukla Beyaz Şarap–Kırmızı Et ile Kırmızı Şarap İçilir

kırmızı ve beyaz şarap

Bu da doğru bilinen yanlış bir gerçektir. Evet yemek ile şarabın uyumlu olması gerekmektedir. Ama bu basmakalıp fikirlere de saplanıp kalmamak gerekir. Önemli olan yemeğin çeşnisi ile şarabın çeşnisinin birbiriyle uyumlu olmasıdır. Örnek vermemiz gerekirse eğer ızgarada balık yiyorsanız bunun yanına Sauvignon Blanc beyaz şarap çok iyi gidecektir. Ama eğer tercihiniz böğürtlen sosunda somon olursa bu kez yanında meyveli bir tadı olan kırmızı bir şarap iyi gider.

#5 Şarap Yıllandıkça Güzelleşir

Şarap Yıllandıkça Güzelleşir

Aksine çok az şarap yıllandıkça güzelleşir. Çoğu şarap aslında üretildiği yıldan sadece 2-3 yıl yıllandıktan sonra halen tazeliğini koruyabilir.

#6 Şarapseverler Züppedir

Şarapseverler

Aslında şaraba aşık olan kişiler kendilerini hep öğrenci olarak görürüler ve şarap ile ilgili olan eğitimlerini hep devam ettirmek isterler ve genellikle bu kişiler bilgilerini başkalarıyla paylaşmayı severler. Bu yüzden kendilerine züppe demek pek de doğru değildir.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu