Instagram takipçi satın al
Hayvanlar AlemiListeler

Kızıl Tilki Hakkında Detaylı Bilgiler

Kızıl Tilki, Avrupa’nın, Amerika’nın, Asya’nın ve Afrika’nın büyük bir bölümünü sömürgeleştirmiş olan, dünyadaki en yaygın ve en kalabalık Tilki Türüdür. Detaylı bilgiler yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Ailenin üyeleri ‘canids’ olarak adlandırılır ve köpekleri, kurtları, tilkileri, çakalları,  çakalları ve Afrika Vahşi Köpeklerini içerir.

Kızıl Tilki, Avrupa’nın, Amerika’nın, Asya’nın ve Afrika’nın büyük bir bölümünü sömürgeleştirmiş olan, dünyadaki en yaygın ve en kalabalık Tilki Türüdür.  İngiliz Adalarında, sadece ’tilki’ olarak adlandırılır. Kızıl Tilki üreme sezonu nüfusunun 258.000 olduğu tahmin edilmektedir.Kızıl Tilki Hakkında Bilgi

Erkek tilki ‘Köpek’, dişi tilki ‘Vixen’, genç tilki ‘Kit’, ‘Pup’ veya ‘Cub’ olarak adlandırılır. Bir grup tilki ‘Skulk’ olarak adlandırılır.

KIZIL TİLKİ HAKKINDA

Kızıl Tilki Hakkında Bilgi
Kızıl Tilki Hakkında Bilgi

Adından da anlaşılacağı gibi, kırmızı tilkiler paslı kırmızımsı kahverengi kürkleri vardır. Bu renklendirmeler değişebilir ve siyah, gümüş veya çapraz morflara yol açabilir. ‘Fırça’ ya da ‘süpürme’ olarak bilinen uzun, gür kuyrukları genellikle beyaz kürkle kaplanır ve kulakların arka kısımları, bacakların bir parçası olduğu gibi siyahtır. Beyaz alt kısımları vardır.

Sonbahar ve kış aylarında Kızıl Tilki daha fazla kürklenir. Bu ‘kış kürkü’ olarak adlandırılan hayvanı daha soğuk ortamlarda sıcak tutar. Tilki bu kürkü baharın başında tutar, yaz boyunca kısa küreye geri döner.

KIZIL TİLKİ BOYUTLARI

Tilkiler köpek ailesinin en küçük üyeleri olmasına rağmen, en büyük Kızıl Tilki türü yetişkin kilolarına 3-11 kilogram (6.5 – 24 pound) ulaşabilir. Ortalama kafa ve gövde uzunluğu, kuyruk uzunluğu 12 ila 21 inç (30,5 ila 55 santimetre) olacak şekilde, 18 ila 33,75 inçtir (46 ila 86 santimetredir). Tilkilerin büyüklüğü izlerinden hesaplanabilir. Kızıl tilki ayak izleri normalde yaklaşık 4.4 santimetre genişliğinde ve 5.7 santimetre uzunluğundadır. Normal bir  adımı yaklaşık 33 – 38 santimetredir. Büyüklüğü ülkeden ülkeye değişebilir. Kanada’da yaşayan tilkiler ve Alaska’nın İngiltere’deki tilkilerden daha büyük olma eğilimindedir ve bunlar Güney Amerika’da yaşayanlardan daha büyüktür.

Kızıl Tilki ‘nin ince bir ağzı var, üst dudağında beyaz kürkü vardır ve bazı tilkilerde siyah yırtık izleri bulunmaktadır. Göğüsleri genellikle beyazdır.

Tilkilerin saatte yaklaşık 48 kilometre (saatte 30 mil) hıza ulaşmalarına izin veren güçlü bacakları vardır, avlarını yakalamak veya avcılardan kaçmak için büyük fayda sağlar.

Bir tilki köpek dişleri arasındaki boşluk yaklaşık 18 ila 25 milimetredir. Tilkiler, diğer pek çok Tilkiden farklı olarak, dişlerini çıplak tutmak için gereken yüz kaslarından yoksundur.

KIZIL TİLKİ Yaşam Bölgeleri

KIZIL TİLKİ Yaşam Bölgeleri – Kızıl Tilki Hakkında Bilgi

Tilki, alt tropik bölgelerden buzlu tundraya kadar çok çeşitli çevresel koşullarla başa çıkabilen kayda değer derecede becerikli bir yaratıktır, kızıl tilki yiyecek bulabilir ve sıcak tutabilir. Tilkiler hemen hemen her Bölgede yaşar. deniz kayalıkları, kum tepeleri, tuz bataklıkları, turba bataklıkları, yüksek dağlar, ormanlık alanlar ve özellikle kentsel alanlarda bol miktarda bulunur. ‘Tilki’ topraklarında  ağaç gövdelerinin altında, içi boş ağaçlarda, eğrelti otunda veya ıssız bir akbaba yuvalarında ‘in’ Yani Ev yaparlar.

KIZIL TİLKİ NE YER

Kırmızı tilkiler esasen et oburdur. Ancak genellikle omnivorlar olarak sınıflandırılırlar. Britanya’da kızıl tilki çoğunlukla tarla fareleri, voles ve tavşan gibi küçük kemirgenlerle beslenir.Aynı zamanda kuşlar, böcekler, solucanlar, çekirgeler, böcekler, böğürtlenler, erikler ve yumuşakçalar ve kerevitler, amfibiler, küçük sürüngenler ve balıklar da yerler. Bulduğu hemen hemen her şey, sık sık leş (ölü hayvan leşleri) yemek ya da ilkbaharda yeni doğan kuzuları avlamak. Tilki hayvanlarının geyik öldürdüğü öldürdüğü de bilinmektedir.Kızıl Tilki Hakkında Bilgi
Tilkiler genellikle günde 0.5 – 1 kilogram (1-2 kilo) yemek yerler. Akut işitme duyusuyla, küçük memelileri kalın otların içine yerleştirebilir ve avda sıçramak için havada yüksek zıplayabilirler.   Tilkiler, kolaylıkla sıçrayan, dönebilen ve zıplayabilen süper avcılardır.

KIZIL TİLKİ ÜREME

Çiftleşme mevsimi, Aralık ayından Şubat ayına kadar, dişi tilki ürkütücü ve çığlık atan çığlıklarını söyleyerek geceleri dinlenebilir.  Tilkiler öncelikle her kış tek eşli çiftler oluşturur. Çift, 51 ila 53 günlük bir gebelik periyodundan sonra yeni doğan kitlerin (yavru veya yavruların) ebeveyni olarak hareket eder.

KIZIL TİLKİ ÜREME
Kızıl Tilki Hakkında Bilgi

Yavuların gözleri 2 hafta açıktır ve yavrular ilk keşif basamaklarını 5 – 10 hafta boyunca tamamen temizlenmişler. Kendi bölgelerini ve arkadaşlarını bulmak için yaklaşık 8-10 aylık bir sürede dağıldıkları zaman Sonbahar’a kadar anneleriyle birlikte kalırlar.

Kızıl Tilki cinsel olgunluğa 10 aylıkken ulaşır ve 12 – 18 yıl boyunca kentsel alanlarda yaşayabilir, ancak genellikle vahşi alanlarda sadece 3 yıl yaşayabilir.

TRT Kızıl Tilki Belgeseli

https://www.youtube.com/watch?v=bkcKrD0m7OU

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu