Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSağlık

Otizm belirtileri

istanbul temizlik şirketi
Otizm belirtileri

Otizm, beynin farklı işleyişidir ve genellikle beynin her kısmını etkiler. Fakat herhangi bir şekilde tedavi şansı yoktur.

Otizm, birey dünyaya geldikten sonra genellikle ilk üç sene içinde kendini belli eder. Daha erken ya da daha geç tanının pek bir farkı olmaz otizmde. Sadece erken müdahalenin tek iyi tarafı vardır. Ne kadar erken tanı konursa, otistik bireyin bağımsız bir hayat sürme şansı o kadar artacaktır.

Birey adı söylendiği halde tepki vermiyorsa, çevresiyle göz teması kurmaktan kaçınıyorsa, kendisine söylenenleri duyduğu halde duymuyor gibi davranıyorsa, istediği herhangi bir şeyi parmağı ile işaret edemiyorsa, kendi yaşıtlarının oynaması gerektiği oyunları oynamıyorsa, konuşmada yaşıtlarının gerisindeyse, aşırı hareketli olur.

Bilakis aşırı hareketsizse, gözleri sürekli bir şeye takılıp duruyorsa, sallanmak ya da çırpınmak gibi abes karşılanacak hareketler sergiliyorsa, eşyaları döndürüyorsa, her bulduğu eşyayı takıntılı ancak yetenekli bir şekilde üst üste dizme eğilimi içerisinde olur. Günlük yaşamında olağanın dışına çıkıldığı takdirde abartılı tepkiler veriyorsa, oyuncakları ile oynayamıyorsa, her daim kendi bildiği gibi davranır.

Çevresine karşı aşırı ilgisizse, zamirleri ters çevirip iade ediyorsa, ikili iletişimlerde sürekli söylenenleri tekrarlıyorsa, uygunsuz ortamlarda yüksek sesle kahkaha atıyor veya en azından kıkırdıyorsa, tehlike algısı yoksa acı algısı yoksa yalnız kalmayı tercih ediyorsa, doğru ya da yanlış kendi söylediklerinde ısırır.

Kucaklanma, öpücük gibi sevgi gösterilerinden hoşlanmıyorsa, gürültülü ortamlara karşı aşırı tepki veriyorsa ya da hiç tepki vermiyorsa, normal öğrenme metotlarına karşı duyarsız kalıyorsa, ortada herhangi bir sebep yokken strese girip üzülüyorsa, konsantre olmakta güçlük yaşıyorsa, her yemeği yemiyorsa, uyku problemleri varsa, bazı kokulardan rahatsız oluyorsa bütün bunlar birer otizm belirtileri sayılır ve bireyin otizm açısından incelenmesi gerekir.
Bütün bu belirtilerden en azından bir kısmını gösteren bireyin ebeveyni tarafından hastaneye götürülmesi şarttır.

Eğer bireye otizm tanısı konarsa, yapacak pek bir şey yoktur. Günümüz şartlarında, otizmli bireylerin sosyal desteği, iş güvencesi, normal ilişkileri ve kendi yaşayabilecekleri bir hayatları olmamaktadır. Birtakım alternatif tıp yöntemleri olsa da bilim bunu desteklememektedir.

Otizm bir hastalık değil, rahatsızlıktır. Otizm, farkındalıkla aşılabilir. Ülkeler, insanlar geliştikçe otizmli bireyler de toplum içerisinde kendilerine yaşayacakları yeri rahatlıkla bulacaktır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu