Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Begonya Bakımı Nasıl Yapılır?

istanbul temizlik şirketi

Begonya yetiştiriciliği konusunda önemli olabileceğini düşündüğümüz hususları siz değerli bitki severler için hazırladık. Her ne kadar begonya yetiştiriciliği zor olmayan bir bitki olsa da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olduğunu düşünüyoruz. Begonya yetiştiriciliği konusunda detaylı bilgilere sahip olmak için yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

Begonya bitkisi saksı bitkisi yetiştiriciliğinde üst sıralarda yer alan çok güzel bir süs bitkisidir. Genelde dekoratif yaprakları için yetiştirilen bitki türlerine göre çiçekleri için de yetiştirilir. Bazı türleri sadece yaprakları için yetiştirilirken bazı türleri ise çiçekleri için yetiştirilir. Begonya yetiştirirken dikkat edilmesi gereken hangi tür olduğudur. Bitkinin ihtiyaç ve bakımı türüne göre farklılık göstermektedir.

Biz begonyaları ülkemizde en çok pencere kenarlarında görürüz. Pencerelere yakışan güzel bitki türlerinden birisidir. Ayrıca bahçe süslemelerinde bordür kenarlarında da kullanabiliriz. Dayanıklı ve rengini uzun süre koruması en bilindik özellikleri arasında yerini alır. Begonyanın çok çeşidi bulunmaktadır. Ancak temelde yapraklı ya da çiçekli olarak ikiye ayırmak gerekir.

BEGONYANIN ÇEŞİTLERİ

1-Yumrulu Begonyalar:

Yumrulu Begonya – Begonia Tuberosa

Yumrulu begonyalar çiçek açan bir türdür. Yaprakları açık yeşil olup üst yüzü tüylü ve kenarları dişli yapıdadır. Çiçekleri iri ve genelde pembe renklidir. Beyaz, sarı ve kırmızı renkli de çiçekler açabilir. Yumrulu begonyaların bazıları kışa dayanıklıdır. Kök saplarından büyüyen, yazın gölgede açan çok güzel çiçekleri vardır. Kışa dayanıklı olan bu begonya türleri kış soğukları gelene kadar çiçekli kalabilir. Kesme çiçekçilikte de çok kullanılan bir bitkidir. Boyları 50-60 cm kadar olur. Kışın toprakta ölür. Ancak baharla birlikte tekrar canlanır.

Yumrulu begonyaların bazıları ise askı tipindedir. 30-40 cm kadar sapları uzar. Bunlar sarkık formdadırlar.

2- Çiçekli Begonyalar:

Çiçekleri begonyalar daha çok dış mekan süs bitkisi olarak tercih edilen türdür. Ülkemizde daha çok yaz aylarında ve akdeniz bölgesinde tercih edilir. Dış mekanlarda saksı içlerinde yetiştirilir. Özellikle balkonlu evlerin vazgeçilmezleri arasında yerini alır. Her dem yeşil kalabilen türleri vardır. Sürekli çiçeklenebilirler. Ilıman iklimlerde yaz kış yeşil kalıp çiçeklenebilir.

Pembe, kırmızı ve beyaz renkte çiçekler açarlar. Çiçekli begonyaların çok fazla türü bulunmaktadır. Yaprak renklerine göre bile ayrılan türleri vardır. Koyu, parlak yeşil, açık yeşil şeklide sınıflandırmak mümkündür.

3- Yaprak Begonyalar:

Yaprak begonyalar ülkemizde en çok tercih edilen begonya türleri arasında yerini alır. Dekoratif yaprakları için yetiştirilirler. İç mekanlarda saksı bitkisi olarak tercih edilirler. Boyları genelde kısadır. Çiçek açarlar ancak çiçekleri gösterişsizdir. Yaprakları iri ve oldukça gösterişlidir. Yaprak begonyaların bize tanıdık gelen, bilinen üç türü vardır.

  • Begonya Rex: En çok bilinen çeşididir. Kalp şeklinde iri yaprakları vardır. Düz kenarlı ve büyüktür yaprakları.
  • Ağaç Begonya: Evlerde en çok tercih edilen begonya çeşididir. Yapraklarının üzeri beneklidir. Çilli begonya olarak da bilinir. Yaprakları uzunlamasınadır. Diğer begonyalara nazaran daha boyludurlar.
  • Paşaçadırı: Yaprakları oval, diğer türlere nazaran daha küçük yapraklı bir türdür. Genelde saksı çevresinde sarılan bir bitkidir. Görünümü itibariyle oldukça dekoratiftir.

BEGONYA YETİŞTİRİCİLİĞİ

BEGONYA YETİŞTİRİCİLİĞİ:

1- Sıcaklık:

Begonya yetiştiriciliği konusunda sıcaklık önemli bir etkendir. Yaprak begonyalar için ideal sıcaklık 15- 18 C derecedir. Kışın ise dikkat edilmesi gereken sıcaklık 10 C derecedir. 10 C derecenin altındaki sıcaklıklarda bitkiniz zarar görür.

Çiçek begonyalarda ise durum farklıdır. Dikimden itibaren 18 – 20 C derece sıcaklık isterken daha sonra 15 C derece olan ortamlara alınmalıdır. Gündüz sıcaklığı 23 C derece olmalıdır.

2- Işık İsteği:

Yaprak begonyalar yarı gölge ya da gölge yerlerde yetiştirilirler. Ancak bitkinizde fazla miktarda yaprak dökülmesine şahit olursanız doğrudan güneş almayan ancak aydınlık olan yerlere almanız gerekir.

Çiçek begonyalar ise yan gölge alan yerlerde iyi yetişirler. Doğrudan güneş alan yerlerde de yetiştiriciliğini yapabilirsiniz. Çiçek begonyalar güneşten fazla etkilenmezler.

Yumrulu begonyalar ise hemen her yere uyum sağlayan bitkilerdir.

3- Su İsteği:

Su begonya yetiştiriciliği konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu.

Yumru begonyalar gelişme dönemlerinde bol suya gereksinim duyar. Bu dönemde yumru begonyaların toprağı sürekli olarak nemli tutulmalıdır. Bitkinin nem ihtiyacı için ise yapraklarına su püskürtülmesi gerekiyor. Bitki dinlenme dönemine girdiğinde ise su kesilmeli ve yumrular kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.

Çiçek begonyalara ise yazın bol su verilmelidir. Çok sıcak geçen yaz aylarında ve kuru havalarda yapraklarına su püskürtülürse bitki için çok iyi olur. Sonbahar ve kış aylarında verilen su miktarı azaltılmalı ve toprak yüzeyine bakarak su verilmelidir. Kışın aşırı sulamaktan kaçınılması gerekir.

Yaprak begonyalar ise ilkbahardan sonbahara kadar bolca sulanmalıdır. Yine yazın çok sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Yaprak begonyalar için kireçsiz su kullanmaya özen gösterilmesi gerekir. Kışın ise su miktarı azaltılmalı ve sadece toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu