Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Mide Gribi Belirtileri ve 18 Doğal Çözüm

istanbul temizlik şirketi

Mide gribi nasıl geçer, Tedavisi nasıl yapılır, Mide gribine ne iyi gelir?

Viral gastroenterit ishal, karın bölgesinde kramp, mide bulantısı, kusma veya ateş ile birlikte görülen bir enfeksiyondur. Viral gastroenterit mide gribi olarak bilinir ve oluşmasının en yaygın yolu enfekte olmuş bir kişi ile temas halinde olmaktır. Sağlıklı bir kişi viral gastroenterit hastalığına yakalanmış ise komplikasyon yaşamadan bu hastalığı atlatabilir. Ancak bebekler, yaşlı kişiler ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler için bu hastalık ölümcül olabilir.

Viral gastroenterit için henüz etkili bir tedavi yoktur, bu nedenle bu hastalık teşhis edildikten sonra gerek doğal yollarla gerekse doktorun takibi altında önlemek oldukça önemlidir.

Viral gastroenterit belirtileri nelerdir?

Viral gastroenterit belirtileri nelerdir?

Viral gastroenterit mide gribi olarak adlandırılsa da grip ile aynı özellikleri taşımamaktadır. Normalde grip sadece solunum sistemini, burunu, boğazı ve akciğerleri etkiler. Viral gastroenterit ise bağırsaklara saldırarak aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

  • Sulu ishal ve daha ciddi enfeksiyonlarda kanlı ishal görülmesi
  • Dehidrasyon
  • Karın bölgesinde kramp ve ağrı oluşması
  • Bulantı ve kusma
  • Kas ağrısı, baş ağrısı ve eklem ağrısı
  • Düşük derecede ateş veya titreme
  • Terleme veya cildin nemli olması
  • İştah kaybı

Viral gastroenterit belirtileri enfekte olduktan sonra 1 ile 3 gün içerisinde ortaya çıkabilir ve hafif ile şiddeti farklılık gösterebilir. Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak bazen de 10 güne kadar devam edebilir.

Viral gastroenterit belirtileri clostridium difficile, salmonella, E.coli ve giardia gibi parazitler ile oluşan ishal belirtilerine benzer olduğundan dolayı bu hastalıklar ile karıştırılabilir.

Viral gastroenterit oluşumunun nedenleri nelerdir?

Yiyeceklerde, suda veya enfeksiyonun bulaştığı kişinin eşyaları paylaşıldığında mide gribi oluşma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca aşağıdaki nedenler de viral gastroenterit oluşumuna sebebiyet verebilir:

Norovirüsler

Hem küçük yaştaki çocuklar hem de yetişkinler viral gastroenteritin en yaygın nedeni olan norovirüslerden etkilenmektedir. Norovirüs enfeksiyonu aile bireylerinde veya kalabalık alanlarda bulaşıcı olabilir. Özellikle küçük alanlarda kalabalık arasında yayılma riski daha yüksektir. Çoğu durumda bu virüsü yiyeceklerden, sudan ve kişiden kişiye bulaşabilir.

Rotavirüs

Genellikle rotavirüs çocukların parmaklarından veya diğer nesneleri ağızlarına soktukları için bulaşabilir. Viral gastroenteritin ya da mide gribinin en yaygın nedeni ise budur. Enfeksiyon bebeklerde ve küçük çocuklarda daha şiddetlidir. Rotavirüs ile enfekte olmuş yetişkinler bazı belirtilere sahip olmayabilir, ancak hastalığın yayılmasına neden olabilirler. Özellikle kurumsal ortamlarda yayılma riski daha fazladır, çünkü enfeksiyon kapmış olan yetişkinler bu virüsü başkalarına bulaştırabilir.

Adenovirüs

Adenovirüs hemen hemen her yaştan insanı etkiler. Viral gastroenterit de dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Adenovirüs hapşırma, öksürme, kontamine nesnelerle temas ve virüslü biri ile temas yoluyla bulaşabilir. Adenovirüsün yaygın belirtileri ise şunlardır:

  • Boğaz ağrısı
  • Ateş
  • Öksürme
  • Burun akıntısı
  • Gözlerde kızarıklık

6 ay ile 2 yaş arasındaki çocukların adenovirüs olma olasılığı daha yüksektir.

Astrovirüs

Astrovirüs çocuklarda yaygın olarak viral gastroenterite neden olan bir başka virüstür. Astrovirüsün yaygın belirtileri ise aşağıdaki durumlarda görülür:

  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Dehidrasyon
  • Karın ağrısı

Astrovirüs genellikle kışın son aylarında ve ilkbaharın başlarında kişileri etkiler. Virüse veya enfekte olmuş bir yüzeye temas halinde bulaşması olasılıklıdır. Astrovirüs belirtileri genellikle bulaştıktan 2 ile 3 gün sonra ortaya çıkar ve belirtiler çıktıktan 2-3 gün sonra ise geçer.

Viral gastroenteritin diğer nedenleri ise kabuklu deniz ürünleri, çiğ veya az pişmiş istiridye, içme suları ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerin yıkanmamasıdır. Bu virüs birçok durumda oral yoldan veya yetersiz hijyen sonucunda yiyecekler yoluyla vücuda bulaşabilir.

Viral gastroenterit belirtileri nelerdir?

Bu virüs için kimler risk altındadır?

Küçük çocuklar

Kreşlerde veya ilkokuldaki çocukların vücutları daha savunmasız olduğu için ve bağışıklık sistemi güçlü olmadığı için viral gastroenterit kolaylıkla bulaşabilir.

Yaşlı yetişkinler

Yetişkinlerin bağışıklık sistemi hayatlarının ilerleyen dönemlerinde daha zayıf olma eğilimindedir. Özellikle bakım evlerinde yaşayan yaşlı yetişkinlerin bağışıklık sistemi zayıflar ve mikroplar diğer kişilere bulaşabilecek şekilde yakın temas halinde yaşarlar.

Okul veya yurtta yaşayan kişiler

Kişilerin grup olarak yaşadıkları çevrede viral enfeksiyonun bulaşması daha kolaydır.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler

Enfeksiyona karşı direnci düşük olan kişilerde, HIV, AIDS, kemoterapi veya başka bir durumdan dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler risk altındadır.

Viral gastrointestinal virüsün en aktif olduğu mevsim kış mevsimidir. Kış mevsiminde rotavirüs veya norovirüs enfeksiyonlarına yakalanma riski daha yüksektir.

Viral gastroenterit virüsünün komplikasyonu nelerdir?

Viral gastroenterit in en önemli komplikasyonu dehidrasyondur. Vücut ciddi bir su, tuz ve mineralleri kaybettiğinde bu virüsün vücutta görülmesi muhtemeldir. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığında ve yeterince su tüketildiğinde hastalık belirtilerinden olan kusma veya ishal sorunsuz bir şekilde atlatılabilir.

Bebekler, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler daha fazla su kaybedebilir. Bu durumda bu kişilerin hastaneye yatırılarak intravenöz desteği almalıdır, çünkü dehidrasyon nadir olarak ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Viral gastroenterit virüsünün komplikasyonu nelerdir?

Mide gribi nasıl giderilir? Nasıl önlenir? Doğal yollar nelerdir?

1- Yeterli sıvı alın

Yeterli sıvı alınması viral gastroenterit için çok önemli ve etkili doğal yollardan biridir. Viral gastroenterit belirtilerinden olan ishal vücutta dehidrasyona neden olabilir. Bu nedenle günde 3 litreye yakın su içmelisiniz.

2- Bazı içeceklerden kaçının

Viral gastroenterit için su içmek oldukça önemlidir. Ancak soda, şekerli içecek, çay ve kahve içmek vücudunuz için zararlı olmasının yanı sıra, uyku bozukluğuna da neden olabilir. Dahası bu içecekler viral gastroenterit sorununu daha da şiddetlendirebilir.

3- Muz

Muz, viral gastroenterit belirtilerinden olan şişkinliği azaltır, ruh halini iyileştirir ve ishal sorununu giderebilir. Ayrıca muz potasyum bakımından zengin olmasının yanı sıra, ishal ve kusmayı da azaltabilir.

Viral gastroenterit hastalığı yaşıyor iseniz her gün düzenli olarak bir tane muz tüketiniz.

4- Pirinç

Viral gastroenteriti iyileştirmek için lif bakımından zengin olan gıdaları tüketmek oldukça önemlidir. Pirinç, günlük yaşamınızda tükettiğiniz ortak besindir ve hayati önem taşır. Buna ek olarak pirinç lif, vitamin ve antioksidan içeriğinden dolayı vücudunuza daha fazla enerji sağlayacaktır.

Haftada iki kez pirinç pilavı pişirebilir veya et suyu ile pirinç çorbası yapabilirsiniz.

5- Dinlenin

Dinlenmek, viral gastroenterit de dahil olmak üzere birçok sağlık sorunlarını iyileştirir. Yeterli uyku ve dinlenme sağladığınızda vücudunuzun virüsle savaşmasına yardımcı olacak ve kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz. Dinlenme denilince aklınıza akşama kadar yatıp uyumak gelmesin. Gece düzenli bir uyku uyuduktan sonra sabah dışarıya çıkıp yarım saat yürüyüş yapmanız veya yeşil alanlarda vakit geçirmeniz de vücudunuz ve psikolojiniz için faydalı olacaktır.

6- Yoğurt, mide gribine iyi gelir

Ara öğünlerde yoğurt tüketilmesi viral gastroenterit için doğal ve etkili yollardan biridir. Bunun nedeni ise yoğurdun içeriğinde olan probiyotikler içermesi ve ishale karşı profesyonelce bir görev yapmasıdır. Ayrıca yoğurt, mide hastaları için güvenli ve etkili olan laktoza da sahiptir.

Viral gastroenterit veya mide probleminin oluşturduğu rahatsızlığı azaltmak için her gün düzenli olarak bir kase yoğurt tüketiniz.

7- Sıcak kompres

Viral gastroenteritin neden oldu kramp ve ağrıyı azaltmak için sıcak komplesi göz ardı etmeyiniz. Açıkçası bu yöntem hem kendiniz hem de çocuğunuz için oldukça basit ve kolaydır. Bu yöntemi uyguladıktan sonra kendinizi daha iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Yumuşak bir havluyu sıcak suyun içerisine batırın ve suyunu sıktıktan sonra mide bölgenizin üzerine yerleştiriniz. Viral gastroenterit sorununu etkili bir şekilde iyileştirmek için bu uygulamayı günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

8- Süt ürünlerinden kaçının

Süt ürünleri viral gastroenterit rahatsızlığı için düşman gibidir. Krema, dondurma gibi bazı süt ürünleri şeker ve yağ açısından zengin olduğu için ishal belirtilerini artırır ve bulantıları daha da fazla şiddetlendirebilir.

Mide gribi sorununuz iyileşene kadar süt ürünlerinden uzak durunuz.

9- Zencefil ile mide gribi tedavisi

Çocuklarda ve bebeklerde viral gastroenterit tedavisi yetişkinlere göre daha zordur. Bu nedenle çocuklar ve bebekler için en uygun ilaçlardan birisi de zencefildir. Zencefil, antiinflamatuar özelliği sayesinde midenizi yatıştırır.

Bir bardak kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı zencefil tozu veya birkaç dilim taze zencefili ekleyin. Hazırladığınız zencefil çayını 10-15 dakika boyunca dinlendirdikten sonra bu çayı yavaşça içiniz. Viral gastroenterit rahatsızlığından kurtulana kadar günde iki üç kez bu çayı tüketiniz.

Diğer yandan, mide gribinden kurtulmak için zencefilli gazoz, zencefil kapsülü veya zencefil şekerini de tüketebilirsiniz.

10- İyi hijyen sağlayın

Viral gastroenterit rahatsızlığına yakalanan bebekler ve çocuklar için iyi hijyen oldukça etkili olmasının yanı sıra, aynı zamanda diğer sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olur. Bu tedavi sadece bebek ve çocuklar için değil ayrıca yetişkinlerinde dikkat etmesi gereken bir durumdur.

Tuvalete gittikten sonra, yemekten önce veya dışarı çıkıp eve geldikten sonra ellerinizi yıkayınız.

Oyuncakların ve mobilya gibi eşyalarınızın temizliğine dikkat ediniz.

11- Elma püresi ishal belirtilerini hafifletir

Elma püresinin tüketimi sindirimi kolaylaştırır ve ishal belirtilerini azaltmanın yanı sıra vücudunuza daha fazla enerji vermesine olanak sağlar.

Bir ya da iki tane elmayı yıkadıktan sonra rendeleyin. Ardından içerisine tarçın ve bal ekleyerek iyice karıştırınız. Hazırladığınız elma püresini viral gastroenterit belirtilerinden kurtulana kadar tüketebilirsiniz.

12- Papatya çayı

Papatya antiinflamatuar, antimikrobiyal ve kas gevşetici özelliğine sahiptir. Ayrıca bağırsak sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olacak karminatif ve yatıştırıcı özelliği de bulunur. Bu özellikleri sayesinde viral gastroenterit rahatsızlığı için kullanabilecek en etkili ilaçlardan biridir.

Bir bardak kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı papatya otunu ekleyin ve yaklaşık 7-10 dakika boyunca dinlendirdikten sonra çayı süzerek içiniz. Mide gribini etkili bir şekilde iyileştirmek için bu çayı günde bir veya iki kez düzenli olarak tüketiniz.

13- Nane çayı, mide gribi için birebirdir

Nane sindirime yardımcı olur, gazı, mide ağrısını, şişkinliği ve mide gribini iyileştirmeye yardımcı olabilecek antimikrobiyal, antispazmodik ve sedatif özelliğine sahiptir.

Küçük bir tencerenin içerisine 2 su bardağı suyu koyun. Ardından suyun içerisine bir avuç taze nane yaprağını ekleyin ve yaklaşık 3-5 dakika boyunca kaynatınız. Hazırladığınız nane çayını süzdükten sonra damak zevkinize göre yarım tatlı kaşığı bal ekledikten sonra içiniz. Mide gribini etkili bir şekilde iyileştirmek istiyorsanız nane çayını günde bir veya iki kez düzenli olarak tüketiniz.

Diğer yandan, viral gastroenteritisi rahatlatmak için nane şekeri veya naneli sakız çiğneyebilirsiniz.

14- Sarımsak ile bağırsak sağlığını geliştirin

Sarımsak, antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliği sayesinde mide gribini etkili bir şekilde iyileştirmeyi sağlayan harika bir besindir. Ayrıca viral gastrit belirtilerinden olan krampı iyileştirir ve mide astarınızı rahatlatır.

Birkaç tane sarımsağı soyun ve ince ince doğradıktan sonra bir miktar bal ile karıştırınız. Hazırladığınız bu karışımı mide gribi belirtilerinden kurtulana dek tüketiniz.

Diğer yandan, yemeklerinize ve çorbalarınıza sarımsak katarak tüketebilirsiniz.

Düzenli olarak sarımsak tükettiğinizde birçok bağırsak ve mide problemlerini tedavi ettiğini fark edeceksiniz.

15- Limon ile mide gribi belirtilerini giderin

Asitli bir narenciye meyvesi olan limon, ishalin neden olduğu patojenleri öldürmeye yardımcı olabilir. Limon, mide gribinin kontrol altına almaz, ancak bulantı, kusma ve ishal gibi belirtileri iyileştirmeye olanak sağlar. Bu nedenle mide gribi için doğal ve etkili yollardan biri de limon kullanmaktır.

1 tatlı kaşığı taze limon suyunu bir bardak suyun içerisine karıştırın ve bu karışımı yemeklerden önce bir veya iki yemek kaşığı içiniz. Viral gastroenterit probleminizden kurtulmak için bu doğal yöntemi düzenli olarak tekrarlayınız.

16- Tuz, kusma ve ishali yatıştırır

Tuz, sodyum içeriği sayesinde kusma ve ishali rahatlatmasının yanı sıra, hidratlaşmaya da yardımcı olabilir.

Yemeklerinize, çorbalarınıza tuz ekleyerek tüketmeniz mide virüsünü rahatlatmaya yardımcı olur. Mide virüsünü rahatlatmak için yediğiniz her şeye tuz ekleyin ancak aşırıya kaçmamaya dikkat ediniz.

17- Yaban mersini dışkı yoğunluğunu artırır

Kurutulmuş yaban mersini lif bakımından yüksektir ve dışkıyı dağıtmaya yardımcı olan antioksidan içerir. Ayrıca yaban mersini, ishal ve mide bulantısını da rahatlatmak için birebirdir.

Gün boyunca bir avuç yaban mersinini tüketiniz. Viral gastroenterit belirtilerinin kurtulana kadar yaban mersini tüketimini bırakmayınız.

18- Düzenli bir diyet uygulayın

Diyetinize muz, beyaz pirinç, elma püresi ve tost eklemeniz sindiriminizi kolaylaştırır, kuvvet verir ve mide asitlerini düzenli tutmaya yardımcı olur. Elma, lif içeriği sayesinde ishali azaltır.

Beyaz pirinç, piştikten sonra bulantı ve kusmayı etkili bir şekilde durdurur. Kraker ve tost, sindirimi kolaylaştırır ve mide bulantısını rahatlamaya yardımcı olur.

Günlük olarak yeterli miktarda su içtikten sonra kolayca sindirilebilen gıdaları tüketebilirsiniz.

19- Viral gastroenteriti önlemek için önemli ipuçları

  • Mümkün olduğunca evde kendinize vakit ayırınız
  • Mide gribi ile mücadele etmek için bağışıklık sistemini güçlendiren ve kendinizi rahat hissettiren olaylara odaklanınız
  • Dehidrasyonu önlemek için düzenli olarak küçük yudumlarla su veya sıvı alımını artırınız
  • Kafein, baharatlı yiyecekler, süt ürünleri ve yağlı gıdaların alımını azaltın veya bırakınız. Çünkü bu gıdalar mide gribi belirtileri daha da kötüleştirebilir.
  • Midenizin düzgün çalışması için birkaç saat boyunca katı yiyeceklerden uzak durun
  • Yemek yemeden önce ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi sabun ve ılık su ile yıkayınız
  • Sabun, havlu, mutfak eşyası, tabak, gibi kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayınız. Çünkü mide gribine yakalanan birisi ile temas halinde olduğunuzda size de bulaşma riski yüksektir.

Okumak isteyebileceğiniz diğer konularımızİ

Asit reflüyü tetikleyen 14 besin nelerdir?

Mide yanmasına karşı doğal ve etkili 17 yöntem

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu