Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSağlık

Mani hastalığına neden olan gen bulundu

istanbul temizlik şirketi

Geçtiğimiz yıllarda insan beyninde yaşlanmaya neden olan hücreyi keşfederek adından söz ettiren Türk Doktor Önder ALBAYRAM yeni bir buluşa daha imza attı.  Bonn Üniversitesi bünyesinde Moleküler Psikiyatri bölümü üyesi olan ALBAYRAM, manik depresif hastalığına neden olan geni bularak yeni bir keşif yaptı.

Mani hastalığına neden olan gen bulundu

Neurocan Geni Maniye Neden Oluyor

Bipolar bozukluk olarak tariflendirilen manik depresif hastalığı kişinin aşırı hareketlilik,  hiper aktivite ile riskli davranışlar neticesinde kendisine ve etrafına zarar veren bir yapıya sahip.

Bulunan yeni gen bozukluğu (NCAN) Neurocan isimli genin içerisindeki deformasyon neticesinde hastalığa neden olduğu 1500 hasta üzerinde yapılan klinik testlerde ortaya çıktı. Mannheim Üniversitesi Psikiyatri bölümünden bir grup bilim insanı ile çalışmalarını yürüten Doktor ALBAYRAM’ın bu çalışması Amerika da pek çok psikiyatri dergisinde haber oldu.

Lityum Tedavisi Buluşta Önemli Rol Oynadı

Bu hastalığın tedavisinde kullanılan Lityum tedavisi aynı zamanda fareler üzerinde yapılan deneylerde kullanıldı ve yine aynı etkileri olduğu saptandı. Bunun anlamı bulunan NCAN genindeki bozukluk farelerde de bu hastalığa sebep oluyor. Buda gelecekte tedaviyi yöntemleri geliştirmek daha kolay bir hale gelecek anlamını taşıyor.

Manik Depresyon Nedir, Nasıl Anlaşılır?

  • Mani hastalığı kendini en çok duygusal yaşam üzerindeki bozulmalarda kendini gösteriyor. Bu hastalıkta taşkınlık veya depresif ataklar en çok göze çarpan belirtilerdir.
  • Örneğin hastanın bir anda coşkuya kapılması, çok aşırı konuşma, uyku süresinde belirgin bir azalma, çok ani bir şekilde ticari veya hayatımızı etkileyecek ve zararlı olması muhtemel davranışları kararlılıkla sergilemesi, kendini diğer insanlardan ayırıp üstün özelliklerinin bulunduğunu belirtmesi gibi davranışlar
  • Dikkatle izlenmesi gerekli diğer belirtiler tedaviye başlanmaması durumunda şizofreniye kadar ilerliyor. Ve maalesef bu rahatsızlık hem hastaya hem çevresine oldukça zarar veriyor. Tabi en önemli etkisi ise hastaları intihara sürüklemesidir.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu